Mai nyitó itthon: 2995 Ft
Nyitó Párizsban: 10,78 Eur (2889 Ft)
Jelenleg párizsban: 10,95 Eur (2934 Ft)
Mai nyitó itthon: 2995 Ft
Nyitó Párizsban: 10,78 Eur (2889 Ft)
Jelenleg párizsban: 10,95 Eur (2934 Ft)
Info:
"Összeesküvést sejt az Orco"
"Bírósághoz fordul a pesti tőzsdén is jegyzett ingatlanos cég. A menedzsment úgy sejti, szervezett lejárató kampány zajlik a társaság ellen a cég részvényeinek felvásárlása érdekében.
Feljelentést tett a párizsi ügyészségnél és pénzügyi felügyeletnél az Orco, mert úgy érzékelte, félrevezető információk jelentek meg a cégről, melynek célja a részvényárfolyam manipulálása. Az év eleje óta az ingatlanfejlesztő társaságot és menedzsmentjét folyamatos támadások érték francia és cseh gazdasági weboldalakon - állítja közleményében a 10,9 millió részvényt a pesti tőzsdére is bevezetett Orco."
"Több dolog is arra enged következtetni, hogy ezek a támadások egy destabilizációs hadjárat részei, melynek célja hogy a félrevezető információkkal távol tartsa a befektetőket a cégtől, hogy a terv kiagyalói alacsony árfolyamon felvásárolhassák az Orco-részvényeket. A támadások állítólag igen negatív hatással voltak a cég papírjainak árfolyamára és a cég hírnevére."
"Egy angol ingatlanbefektető, James Woolf például már bejelentette igényét az Orco vezetésére, ráadásul az Orco egyik volt menedzsere, Steven Davis is támogatja őket.
Woolf úgy nyilatkozott a Bloombergnek, hogy a részvényesekkel és kötvényesekkel való konzultáció után úgy érzi, elegendő a támogatottsága az irányítás átvételéhez, az SOS Orco zászlaja alatt ugyanis a részvényesek több mint 14 százaléka gyűlt össze."
A magyar tőzsdén jegyzett ORC részvények árfolyamai szinte Ft-ra ugyanúgy mozognak, mint a párizsi tőzsdén jegyzett részvényeké.
Megfigyelhető, hogyha itt nagyon emelkedni akarna (pl. speki), akkor egy "karbantartó" 1000-2000 db-os tételeket tesz be elé. Csökkenésnél ugyanez a helyzet, megveszi az eldobott részvényeket. (nagyon nagy vételi és eladói nyomást még nem láttam, hogy arra mit "lép")
Szóval teljesen a párizsi árhoz igazítja az ittenit. Természetesen, ha ott csökkenés v. emelkedés van, akkor az ellenállások eltűnnek.
Itt nézhető a párizsi árfolyam:
Itt pedig a magyar:
Egy nemrég megjelent cikkből:
"Cib vezető elemző: ....potenciálisan óriási árfolyam emelkedési lehetőség állhat az Orco részvényei előtt, azonban látni kell, hogy az ingatlanfejlesztő társaság jelenleg csődvédelem alatt áll, így tartós árfolyamszárnyalásra csak a hitelállomány sikeres átstrukturálása, más szóval élve a cég "túlélése" esetén lehet számítani."
(na újra - kipróbáltam a moderálást és hát az töröl :D )
Azért hoztam létre ez a topikot, mert szerintem érdemes foglalkozni ezzel a részvénnyel.
Egy kis cégbemutató:
Az Orco Property Group Közép-Európa ingatlan és szállodaipari piacának vezető befektetési, fejlesztési és vagyonkezelő társasága, amely - 2007 június 30-i becslések szerint - jelenleg 2,15 milliárd euró értékű vagyont kezel. Az Orco Property Group egy luxemburgi központú, nyilvánosan működő társaság, amely 1991 óta van jelen Közép-Európában. Részvényei a Euronexten, Prágában, Varsóban és Budapesten kerültek tőzsdei bevezetésre.
A Bp-i tőzsdére 2007. jún. 21-én került bevezetésre, 10.9 millió db részvény. Akkoriban 30900 Ft is volt egy részvény ára!!!
Azóta komoly lejtmenetbe kezdett (ami az egész ingatlanszektorra jellemző), pl. 2008.májusában ~14500Ft, szeptemberben ~6500Ft, 2009.03.02 mélypontnál pedig 980Ft volt egy részvény ára.
Jelenleg ~2800Ft-nál sávozgat.
Az Orco 2009.03.25én csődvédelmet kért, egészen 2009.09.25-ig kapta meg.
A cél, a hitelek és a cég átstrukturálása, a veszteséget hozó ingatlanok értékesítése stb.
A Q2 gyorsjelentés 2009.08.27én jelenik meg. Előzetes elemzés szerint, jobb adatok várhatóak, mint a Q1-nél és elképzelhető, hogy nem kérik tovább a csődvédelmet!
Amennyiben erre sor kerül, úgy komoly árfolyam emelkedés várható.