Regisztráció Elfelejtett jelszó

Világválság

RE:https://www.napi.hu/tozs…

#853885 Ibiza Előzmény: #852358

kb 20 évesen kezdtem érdeklődni a világgazdaság iránt, első ötletem az volt: össze kellene vezetni az adósságokat és követeléseket, minden országét egyben.

Jelenleg politikai nyomásgyakorlásra használják a pénzügyet. Lásd IMF, pénzért cserébe politikai és társadalmi követelései vannak.

RE:https://www.napi.hu/tozs…

#852358 TrendMan Előzmény: #852322

Az USA államadósságának egy igen jelentős része a kínaiak kezében van, ergo az Usa elnöke nem dönthet úgy, hogy a FED révén leszabályozza ezt a dolgot.

Így van ez a többi állam adósságával is.

Egy paradigma váltás lehetne, ha mindenki összebeszél és kölcsönösen elengedik az államadósságokat.

Ebben az esetben viszont hová lesz a pénzbe vetett bizalom?

Ha a pradigma váltás eljutna odáig, hogy nem lehet fenntartani a nyugdíjakat, akkor az kb. olyan, mint Mad Max újratöltve - a társadalom eldobja az elmúlt 200 év összes társadalmi vívmányát, a demokratikus értékeket és ismét jő a sötét középkor, a pestis, a vérhas éa a fel nem jegyzett történelem.

Végülis valami hasonló történt már a Római Birodalom összeomlásakor, teljesen nem lehet kizárni ennek valamilyen újkroi kiadását - de reménykedjünk, hogy ez nem következik be.

RE:https://www.napi.hu/tozs…

#852329 Ibiza Előzmény: #852322

"Nyugdíj rendszer mitől lenne fenntarthatatlan? Elvileg ha a fiatalabb nemzedék eltartja az időseket, akkor az végtelenségig fenntartható. Az persze, hogy a nyugdíjasok úgy értelmezzék magukat, hogy őket nem eltartja a társadalom, hanem az előző X év munkájának gyümölcseként kapnak jogosan pénzt, amiből tovább gyarapítják az addig felhalmozott vagyonukat. Na ez valszeg igazságtalan és fenntarthatatlan."

Erős tévedés, a mostani nyugdíjas fizette a nyagyszüleid nyugdíját és ezzel nyert jogot arra, hogy most te fizeted az övét és te is ezzel a fizetéssel nyered el a jogot, hogy a következő generáció "eltartson"

Anno voltak saját nyugdíjalapok (PL a Vasutasoknak) a kommunisták államosították ezeket, ők találták ki a felosztó kirovó rendszert.

Azért fenntarthatatlan mert Magyarországon tanulnak a fiatalok mert itt olcsó utána

elmennek külföldre, ott adóznak nem itt. Persze fenntartják az állampolgárságukat és kivesznek amit tudnak. Most ez a jellemző.

A FED az magánbankok gittegylete akik jegybanki szerepet vállal, persze a leglényegesebb a pénzkibocsátás, amelyik amerikai elnök ezt el akarta venni ezektől az gyorsabban halt mint a mosónők.

A világ a háttérhatalomnak a bankároknak tartozik.
Röviden:

1. ők bocsátják ki a pénzt - mondjuk egy 100dolláros előállítási költsége 10-20cent- utána ezt átadják az államnak aki már 100dollárral tartozik a bankároknak és te 100dollár értékű munkával fizetsz érte. csak 500%os a hasznuk + a kamat.

2. semmilyen érték nincs a pénz mögött csupán a bizalom, a pénz a teljesítmény akkumulátora. A bankok a náluk lévő pénz 100xosát hitelezhetik virtuális számok formájában. tehát 500% a bankok haszna a pénzem plusz a kamat és ez 100x os tőkeáttéttel megy akkor?

Az országok adósságát már esélyük sincs visszafizetni a bankároknak, de azért tartják nyilván mert ezzel tudnak befolyásolni, hatalmat gyakorolni.

RE:https://www.napi.hu/tozs…

#852322 matgab Előzmény: #852316

Ha az államok egyre több adósságot halmoznak fel és egyre nagyobb az eladósodottság, akkor ki az akiknek tartozik mindenki?

USA-ban pl. az államadósság a FED kezében van. Ha lenne egy tökös amerikai elnök, az államosítani a FED-et és megszűnne gyakorlatilag az USA eladósodottsága.

Miért nem teszik?

Azért mert a kamat/adósság semmi más , mint a vagyon átcsoportosítása az uralkodó/tőkés osztályhoz.

Ha létezne 2% reál kamat, akkor ha Krisztus szerint 1-ben valakinek lett volna 1 kg aranya, akkor az ma a Hold tömegének megfelelő vagyont jelentene.

Volt 1 kg arany a római korban? Volt. Van ma Hold tömegű arany a Földön? Nincs. Ergo kamat jövedelem nem létezik. A kamat semmi más, mint az adott erőfölénnyel való visszaélés, amivel arra kényszerítik a társadalom szegényebb rétegeit, hogy jövedelmük egy részét az uralkodó/tőkés osztály részére átadják önként és dalolva.

Tehát az USA elnöke - mint a Föld leggazdagabb társadalma érdekelt a kamatra alapuló kizsákmányoló rendszer fenntartásában, mind globálisan, mind az USA-n belül.

Nyugdíj rendszer mitől lenne fenntarthatatlan? Elvileg ha a fiatalabb nemzedék eltartja az időseket, akkor az végtelenségig fenntartható. Az persze, hogy a nyugdíjasok úgy értelmezzék magukat, hogy őket nem eltartja a társadalom, hanem az előző X év munkájának gyümölcseként kapnak jogosan pénzt, amiből tovább gyarapítják az addig felhalmozott vagyonukat. Na ez valszeg igazságtalan és fenntarthatatlan.

RE:https://www.napi.hu/tozs…

#852316 kovacsszandra

Hmm, elég sok érdekes dolgot említ.

"Az ingyenpénz, a hatalmas államadósságok mellett a nyugdíj- és egészségbiztosítási rendszerek fenntarthatatlanok." (https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/paradigmavaltas-hedge-fund-nyugdij.694660.html https://hu.flatfy.com/)

Ezek szerint lehet, hogy nem kell harminc-negyven évet várjunk, hogy a mi nyugdíjaink is eltűnjenek, lehet, hogy már a következő pár évben megfeleződik a vásárlóértéke a nyugdíjaknak? Bár nekem ez a jövendölés enyhén túl apokaliptikus.

Viszont...: "Eközben világszerte jellemzőek a magas államháztartási hiányok, s ezek folyamatosan emelkednek. Ez azt igényli, hogy az államok egyre több adósságot halmozzanak fel, olyan mennyiségben, hogy az automatikusan a hozamok emelkedéséhez kellene, hogy vezessen. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a kamatok és hozamok emelkedése pusztító hatással járna, a világ ugyanis annyira el van adósodva."

Ez már napnál is világosabb, hogy itt nincs kiút, csak az összeomlás. Említi a részvények várható hozamának folyamatos csökkenését, ugyanakkor ha beáll a válság, és a bear-ek uralkodnak el a piac legtöbb szegmensén, a forexen a várható hozam megugrik majd. Mit gondoltok erről?

válság ahogy látom - Magyarország

#851326 Ibiza Előzmény: #851325

válság nálunk?

- olvasom az építőipar esett 10%ot.. pedig ezt bekalkulálták.

- a növekedést a belső fogyasztás, az építőipar és a multi cégek jelentik..a multi cégek zöme a válság felé gyalogló autóipar


- itt is pörgetik a belső fogyasztást olcsó hitelekkel és abnormális nem piaci támogatásokkal..

- a nemnormális hitelekkel, abnormális támogatásokkal ingatlanbuborék alakult ki.. hol ér egy 100éves lepukkant ház nm-e 750e-1millát.. az új ingatlanokért sem tudják már mennyit kérjenek.. gondolom a haveri kutyáktól majd megveszik a lakásokat szociális bérlakásnak..vagy nyugdíjalapos beruházásnak..a többiek meg csőd.. mert mikor már engednének az árból akkor már senkinek nem fog kelleni.

- a HUF ad lehetőséget abnormális beavatkozásra.. abnormális leértéklésre.. de nem véd a megtakarítások és a nemzeti vagyon eurban elértéktelenítése ellen.. adódna egy lehetőség az eur gerilla bevezetése .. de minden 310feletti átváltás számomra hazaárulás és az emberek kisemmizése.

- Az eladósodott emberek egy része válságban nem fogja fizetni a hitelét...még ha a szájába is rágták csak fix kamat..

- ne működik a valódi jelzálog hitelezés..nem létezik az elsétálás intézménye.. a fizetéshez kötik a hitelezést a hiteltörlesztést.. nincs áthidaló hitel.. mármint valódi.. belenevelik az emberekbe az állam segitsegit helyetted gondolkodni..

-a kialakitott gazdasági klientúra valódi piaci körülmények között szart sem ér... egy előnye van..talán egy irányba lehet állítani.. de aztán mégsem..mert addig bratyiznak amig az érdekük.

- a kkv-k most pörögnek..mert a 80-90%uk a kiskerben és a szolgáltatásban dolgozik.. de a megemelkedő bérek és költségeik elviszik a hsznot..marad pénz de nem jut beruházásra..fejlesztésre..ezt az ingatlanárek is bkorlátozzák.. elviszi a hasznot a kinai olcsóárus..és elviszik a multik..

szóval alakul a válság.. ahogy látom.
válság ahogy látom - a világ és eu

#851325 Ibiza

lesz válság? lesz, mert igény van rá, ciklikus a gazdaság, a fák nem nőnek az égig, a malacokat időnként levágják..tisztulnia kell a gazdaságnak.. időnként kell az újraosztás..és egyéb okosságok.

A világban:
- Ma olvastam usa nem fogyaszt eleget, kína sem és trumpi még németeknek is beszólt fogyasszatok, valamelyik német okoska is mondta válságba takarékoskodták magukat.

- trumpi beb.tt egy követ a békák közé.. újra akar osztani..új eővonalakat befolyási övezeteket akar, nem akar erős eut.ezért szankciókkal akadályozza a fejlődését ezzel is emelve a saját exportját.


- eu gyenge, németek akarnak meg nem is eu vezetői lenni, és ott vannak a dögök, görögök, spanyolok, olaszok, portugálok..


- németeknél Ott a DB. ki tudja miket rejtegetnek.még nem intézték el a AAA minősítésű sz@rt sem érő amcsi ingatlanpapírjaikat.
- EU autóiparban néhány cégnél 40-50%os visszaesések vannak.


- olcsó hitelekkel tuningolták a belső fogyasztást a világban..(és előre hozatták ezzel a cégek beruházásait) ez a végső stádium.. és ennek ellenére is csökken az.. válságban a hitelek nagy része visszafizethetetlen lesz... a lakossági és a céges is..


- az alacsony kamatok miatt a pénzek jelentős része ingatlanba ment..airbnb-s megoldásba.. ezeket már zámos helyen korlátozták.. nem jönnek ki a számok.. ingatlanbuborék van..


- németeknél felmerült állami beruházások kellenének..hiszen negatív kamattal finanszírozhatóak lennének.. de ott is korlátozták a maximális állami eladósodást.

Megvannak az amerikai gazdaság első áldozatai, ezrével rúgják ki őket

#850780 Koffein Előzmény: #850779

ez durva, azért is, mert bő fél egy éve arról lehetett olvasni, hogy sofőr hiány van az usában

A világ leggazdagabbjai már tudják, mikor jön az újabb válság, és mit lehet vele kezdeni

#850628 Ibiza Előzmény: #850569

a cégek már válságban..lásd autóipar .. megnézheted a konténeres szállitási adatokat is...ingatlanárak és a tőzsdék az egekben..

Nyomják az olcsó hitelt, ingatlan és fogyasztási.. kimaxolják amit lehet..lakosság eladósitva.. utána jöhet a válság..trumpi beb@szott egy követ a békák közé..

Trumpi állitólag üzente németeknek..nem fogyasztanak eleget.. a német az legendásan takarékos..

Akkor lesz válság amikor kihelyezték a pénzeket a bankok..

bankos ismi mondta az israeliek nagy pakkokban veszik a magyar ingatlanokat.. ez egyrészt a válságra vonatkozó belső tanulmányok okán.és a külföldi airbnb korlátozások miatt..

első előjelek a kamatemelések lesznek sztem.
akkor a kis valuták kezdenek pánikolni..nehéz lesz finaszirozni az államadósságot..orbánék sztem erre időzitik a nullás költségvetést..

második az ingatlanos csődök és árcsökkenések.

Harmadik tán a DBank..

Az állami beruházások nullára mennek..innen már megy minden a maga útján..

orbán és mató nem véletlenül mondta..csak fix hitelkamat..

Eus országoknak hatalmas hitelei vannak..lásd görögök olaszok..
az eur zóna a fedezete.. magasabb kamatot nem fogják tudni fizetni..csak újabb hitellel..amit piacról nem tudnak sztem finanszirozni.

Nem véletlen orbánék nem akarnak eurt..egyrészt elvész a monetáris eszközük..másrészt nem akarnak fedezete lenni ezeknek a hiteleknek.


A világ leggazdagabbjai már tudják, mikor jön az újabb válság, és mit lehet vele kezdeni

#850569 Koffein Előzmény: #850555

kíváncsi vagyok, hogy mi fogja beindítani... érezzük, tudjuk, hogy itt van, közeleg... vajon mi lesz az a szikra ami elindítja a lavinát?

végig lapozzuk a linkelt cikkeket, az elmúlt években szó volt etf, diák/autó/hitelkártya/jelzáloghitelről, államok eladósodottsága, bitcoin, vállalati hitel, vállalati kötvény, negatív kamatok, kína, ker háború, algoritmusok, hacker támadás, ge, válságmutatók irányba állása, csődök, meg fene tudja mi...