Regisztráció Elfelejtett jelszó

Világválság

c

#847635 Fornit

http://concordeblog.hu/2019/08/15/hatalmas-fordula...

"Kezd elszakadni a cérna az idén eddig félelmetesen erős amerikai részvénypiacon is. A keddi kínai vámhalasztást masszív eladásra használták fel a befektetők, ami nem jó ómen a következő hetekre nézve. Donald Trump az éjjel regényt írt a Twitteren. Mindeközben a hibázó részvénytársaságokat gyorsanítélő bíróságként végzik ki a befektetők."

válságot jelez az augusztus

#847593 Koffein

https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/vilaggazdasagi-valsagot-jelez-az-augusztus.689664.html

"Hagyományosan augusztusban támad akkora zűrzavar a tőzsdéken és a piacokon, hogy hónapokkal később beüssön a válság. Ez volt 1998-ban és 2007-ben, és 2019-ben is olyan folyamatok látszanak, amelyek ebbe az irányba mutatnak. Ilyen az árupiacokon az áresés, ami főként az olaj esetében aggasztó. A jelenlegi helyzethez hasonló viszont még nem volt."


exFED vezír szerint nem lesz semmiféle recesszió:

Janet Yellen szerdán a Fox Business Networknek kifejtette:

  • a piacoknak kisebb jelentőséget kellene tulajdonítaniuk annak, hogy a hozamgörbe inverzzé vált,
  • a múltban ez valóban jó jelzés volt arra, hogy recesszió közeledik, ezúttal azonban sokkal kevésbé megfelelő indikátor,
  • a piaci várakozásokon túl ugyanis számos más tényező is lefelé nyomja a hosszú távú hozamokat.

Megkérdezték Yellent, recesszió felé tart-e az amerikai gazdaság, mire azt válaszolta, a legvalószínűbb az, hogy nem. Az amerikai gazdaság elég erős ahhoz, hogy ezt elkerülje, ugyanakkor a kockázatok egyértelműen nőttek, és nagyobbak annál, hogy őszintén megnyugtatónak nevezhesse őket.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/megszolalt-a-fed-korabbi-elnoke-felreertelmezi-a-jeleket-a-piac.334385.html

kötvénypiac

#847376 Koffein

Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság

https://www.portfolio.hu/deviza-kotveny/allampapir/akkora-vihar-keszul-amibe-beleremeghet-a-vilaggazdasag.333901.html

Gyakorlatilag pár nap alatt bolydult fel teljesen a piac, és egyelőre nem látni, hol lesz az egész folyamat vége. Az viszont biztos, hogy teljesen felborult a kötvénypiac. Alapesetben ugyanis az állampapírok logikája, hogy a befektetők kölcsön adnak egy országnak, cserébe a futamidő végén kamatostól kapják vissza pénzüket. Ma viszont már odáig fajult a helyzet, hogy Németország például 30 éves papírt tud eladni úgy, hogy még a tőkét sem kell teljes egészében visszafizetnie. Ez pedig nem tartható fenn sokáig.

Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság

...

"A kötvénypiac világszerte olyan várakozásokat áraz, melyek megvalósulása egy Armageddonnal érne fel" - mondta a Bloombergnek Tom di Galoma, a Seaport Global Holdings ügyvezetője, aki szerint ma 80 százalék egy amerikai recesszió esélye. A Reuters elemzői felmérésében ennél jóval kisebb, 45%-os egy visszaesés esélye a következő két évben.

Egy régi rém köszönhet vissza

De miért baj, ha a piacon egyre több a negatív kamatozású állampapír? Elvileg ez kedvező az országok számára, hiszen olcsón tudják finanszírozni magukat. Van azonban két nagy hátránya:

  • Ha a most fújódó lufi kipukkad, akkor az sokaknak fájdalmas lehet, akik most rohannak megvenni a kötvényeket. Márpedig a buborékok már csak ilyenek, hogy néha kipukkadnak, a szakértők szerint nem mehet sokáig a jelenlegi tendencia a kötvénypiacon, csak idő kérdése, mikor józanodnak ki a befektetők.
  • Újra előkerülhet a válságban sokat emlegetett moral hazard. Ez a kifejezés legutóbb a válság idején került nagyon a figyelem középpontjába, amikor a bankok tudatában voltak, hogy a csődjük megrengetné az egész gazdaságot, ezért nem tartotta vissza őket semmi a felelőtlen gazdálkodástól. A CNBC szerint hasonló történhet most a kormányokkal: a nulla vagy negatív kamatok arra ösztönözhetik őket, hogy kezdjenek felelőtlen költekezésbe. Az így felépülő adósságállomány viszont később egyre nagyobb terhet róhat a költségvetésekre, amikor a hozamok emelkedése a refinanszirozas során bepörög az adósságba.

Akkora vihar készül, amibe beleremeghet a világgazdaság


Vagyis a jelenlegi extrém árazások egyáltalán nem biztos, hogy kedvező képet vetítenek előre a világgazdaság számára. A fejlett piacon gyakorlatilag már csak az amerikai kötvények fizetnek valamekkora minimális hozamot, ennek köszönhető, hogy az utóbbi napokban nagyobbat estek a tengerentúli hozamok. A CNBC-nek nyilatkozó elemző szerint azonban ha valóban küszöbön áll a recesszió, akkor csak idő kérdése, hogy az USA-ban is negatív hozamokat lássunk. Joachim Fels, a PIMCO kötvényguruja úgy gondolja, hogy ha az amerikai-kínai kereskedelmi háborús feszültségek tovább éleződnek, akkor a piac gyorsabban indulat el ebbe az irányba, mint azt sokan várják.


Persze a fenti gondolatmenetből még nem következik, hogy tényleg recesszió jön a világban. A hozamok mostani zuhanásában az is szerepet játszik, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy a válság utáni történelmi időszakban tartósan nagyon alacsony, akár negatív reálkamat jöhet. Szerintük a mostani helyzet egyáltalán nem extrém, sőt a következő években ehhez kell hozzászoknunk, a gyenge konjunktúra mellett ez természetes jelenség. Ha pedig nekik lesz igazuk, akkor sem kell tartani, hogy ez a kötvénylufi előbb-utóbb kipukkad. Kérdés, hogy a következő időszakban a klasszikus piaci gondolkodás vagy ez az "új norma" kerül-e majd előtérbe.pesszimizmus

#844879 Koffein
https://www.portfolio.hu/vallalatok/a-2008-as-vals...

Jól indult június a tőzsdéken, de nem tartott sokáig a lendület. A befektetők aggódnak amiatt, hogy nincs előrelépés a kínai-amerikai kereskedelmi háborúban, a makrogazdasági adatok sem túl meggyőzőek és a közelgő G20-as találkozó, valamint a Fed kamatdöntése.

A Bank of America Merrill Lynch legfrissebb (június 7 és 13 között végzett) alapkezelői felmérése szerint a globális gazdasági növekedésre vonatkozó várakozások összeomlottak, a válaszoló alapkezelők fele gyengélkedést vár a következő 12 hónapra.

Ami az eszközallokációt illeti, 2009 májusa óta nem voltak ilyen kismértékben felülsúlyozva a részvények a kötvényekhez képest, miközben a készpénzállomány megugrott. Az alapkezelői felmérés recessziós körülményeket mutat, a befektetők azokat az eszközöket súlyozzák felül, amelyek jellemzően felülteljesítenek, amikor a kötvények és a vállalati profitok csökkennek és alulsúlyozzák azokat, amely pozitív korrelációt mutatnak a növekedéssel és az inflációval. A kötvények, a készpénz, a közszolgáltatók és a nem ciklikus fogyasztási javak felé tolódott el a súlyozás a bankszektor, a technológia és az eurózóna részvénypiacai felől. Az államkötvényekbe látott tőkebeáramlás és a defenzív részvények mostanában látott szárnyalása azt mutatja, hogy a befektetők a rossz hírekre pozícionálták magukat - derül ki a felmérésből.

A felmérésből kiderül az is, hogy már az amerikai techrészvények helyett már az amerikai államkötvény a legnépszerűbb befektetés. Az alapkezelők szerint ha az S&P 500 index 2430 pontig esik, abban az esetben a Fed kamatot vág, ha pedig 2350 pontig esik, abban az esetben Trump megállapodásra törekszik majd Kínával. A válaszadók 32 százaléka szerint a rövid távú kamatok csökkenni fognak 12 hónapos időtávon és 56 százalék van azon a véleményen, hogy a legfontosabb "tail risk", vagyis kis valószínűségű, de nagy kockázatot hordozó esemény az a kereskedelmi háború.


https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-18...

érdekes dolog a Brexit

#833975 TrendMan

Érdekes dolog ez, ami a Brexit körül zajlik.

A népszavazás után a gondolkodás elméleti síkon zajlott és lényegében oda vezetett, hogy a nép megszavazta, ebből kihátrálni nem lehet, hiszen ez a nép szavának semmibevétele lenne.

És ezzel együtt a demokrácia sérülne. Elfogadhatatlan.

Most, hogy eljött az idő, a gondolkodás más síkra terelődött, a fenti érvet már egyáltalán nem emlegeti senki.

Érdekes dolog ez.

Én egyébként simán 2 egymást bizonyos (pl. 2 éves) időtartammal követő népszavazás egybehangzó kimeneteléhez kötnék egy ilyen nagy horderejű döntést.

algoritmus, összeomlás

#833698 Koffein

Nagy hedge fundok, illetve az azok által használt kereskedési robotok állhattak az amerikai részvénypiacok tegnapi zuhanása mögött - írja a CNBC. Feltehetően az amerikai hozamgörbe 2-5 éves időtávon való invertálódása lehetett a közvetlen kiváltó ok, ami miatt elszabadult a pokol a tőzsdéken.

Tegnap nagyon rossz napja volt az amerikai tőzsdéknek, a vezető részvényindexek ugyanis 3% feletti zuhanással zárták a kereskedést.

A durva esésben a Trump-Hszi kereskedelmi alku tartalmában való bizonytalanság mellett fontos szerepet játszhatott az is, hogy az amerikai hozamgörbe 11 éve nem látott mértékben ellaposodott, ami azt jelzi, hogy a befektetők már készülnek az amerikai gazdaság jelentős lassulására, illetve esetleges recessziójára. Lehetett azonban egy ennél sokkal közvetlenebb, technikai jellegű oka a hirtelen esésnek, amire Jim Cramer, a CNBC szakértője hívta fel a figyelmet.

Meglátása szerint kereskedési robotok, nagy hedge fundok által használt algoritmusok okozhatták a részvénypiacok beszakadását. Ezek akkor aktivizálhatták magukat, amikor az amerikai hozamgörbe a 2-5 éves távon invertálódott, vagyis az állampapír-piaci hozamgörbe ezen az időtávon negatív meredekségűvé vált.

Mivel legutóbb a 2008-as válság előtt volt erre példa, amit aztán jelentős részvénypiaci esés követett, a kereskedési algoritmusok adni kezdték a részvényeket, főként a pénzügyi szektor szereplőinek értékpapírjait.

Mivel több hedge fund is ezt az algoritmust használhatja, így durva (nagy összegű) eladási hullám indult meg a piacon. A nagy eladási tétel miatt minden kisebb szereplő, aki a felpattanásban reménykedve belevett a piacokba, gyakorlatilag zuhanó késbe nyúlt.

Amikor a százalékok ellened vannak és az algoritmusok veszik át a hatalmat, senki sem akar hős lenni és ellenük fogadni. - összegzi a tegnapi nap tanulságát Cramer.

Ma egyébként George H. W. Bush temetése miatt elrendelt nemzeti gyásznapon az amerikai részvénypiacok ki sem nyitnak, így holnap dől el, hogy a keddi vérengzés után lesz-e felpattanás, és ha igen, mekkora.


https://www.portfolio.hu/vallalatok/kiderult-mi-al...