Regisztráció Elfelejtett jelszó

Autóipari hírek

a németek jönnek fel mint a talajvíz

#837520 Koffein


Érdemes modellszinten is megvizsgálnia az értékesítési statisztikákat, ebben az esetben némiképp változik a sorrend, Németország legnépszerűbb elektromos autója ugyanis a franciák által gyártott Renault Zoe volt 2018-ban. A második, harmadik és negyedik helyen viszont már a német gyártók modelljei végeztek: a Volkswagen e-Golf, a Smart Fortwo és a BMW i3. A Nissan Leaf globális eladásai hatalmasat ugrottak 2018-ban, az általunk is tesztelt, külsejében is megújult modellt ugyanis már 40 kWh-s akkumulátorral szerelték, amely sokkal nagyobb hatótávolságot biztosít 30 kWh-s elődjénél. A világon több mint 88 ezer Leaf került értékesítésre tavaly, ebből 2380 darab talált Németországban gazdára. A TOP 10-be a Tesla Model S is beverekedte magát, összesen 1248 darab fogyott az autóból, míg Model X-ből 652 darabot értékesítettek.Összezárt Németország: ezek voltak a kedvenc elektromos autóik

https://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/osszez...

vw+ford

#836550 Koffein

"A Volkswagen és a Ford tárgyalásokat folytat az együttműködés lehetőségeiről, mellyel fejlesztési költségeiket tervezik leszorítani. A hírek szerint akár már kedden, a detroiti autóshown bejelentést tehet a két nagy autógyártó. A költségek leszorítása kedvező lenne a profitra nézve és pont az egyik jelentős kockázatot szüntetné meg, így az árfolyamra is pozitív hatást gyakorolhatna.

Elli néven új leányvállalatot és egyúttal új üzletágat alapított a Volkswagen. Ez elsősorban az elektromos autókhoz kapcsolódó szolgáltatásokra fog koncentrálni, mint például otthoni töltők kiépítése és ehhez kapcsolódóan napelemek telepítése."

ford

#836468 Koffein

Több gyengébben teljesítő modell gyártásával felhagy a Ford, aminek következtében több gyárat is bezárhat Európában, illetve alkalmazottak ezreit bocsáthatja el. A Ford európai divíziójának vezetője konkrétumokat még nem árult el.

vow

#832982 Koffein

legalább lesz idő a családra :-P

"A Volkswagen a Passat modellek gyenge kereslete miatt csökkentette a német emdeni gyárának termelését. A napi 1.170 autóról 940 autóra csökkentik a termelést, rövidített munkaidőt vezetnek be és a karácsonyi leállás egészen január 23-ig fog tartani."

vow

#832759 Koffein

Egy augsburgi bíróság első fokon úgy rendelkezett, a Volkswagennek vissza kell fizetnie a felperes magánszemélynek a 2012-ben vásárolt Golf eredeti, teljes vételárát, 30 ezer eurót. Az indoklás szerint az autógyár szándékosan és erkölcstelen módon olyan szoftvert telepített a járműveibe, amely a károsanyag-kibocsátási adatok meghamisítására szolgált. Ezzel egy célja volt: az eladások és a nyereség bármi áron történő növelése. A konszern fellebbez, szerinte a csaló motorral szerelt dízelek tulajdonosait nem érte kár, járműveik biztonságosak és közlekedésre alkalmasak.

Carlos Ghosn őrizetben

#832155 Koffein

https://hu.euronews.com/2018/11/19/orizetben-a-ren...

"A japán hatóságok őrizetbe vették a világ autóiparának egyik legbefolyásosabb emberét, Carlos Ghosnt - jelentette a japán hírügynökség. A gyanú szerint a férfi megszegte a japán pénzügyi szabályozási törvényeket azzal, hogy a valódi jövedelménél jóval alacsonyabb összeget vallott be."


autóipar: short

#829112 Koffein

"A tagállamok környezetvédelmi miniszterei a szerda hajnalig elhúzódó tanácsülésükön végül abban állapodtak meg, hogy a 2021-re előirányzott értékekhez képest 2025-re 15, 2030-ra pedig 35 százalékkal kellene leszorítani az új autók szén-dioxid-kibocsátását."

https://www.vg.hu/kozelet/kornyezetvedelem/felmego...

"Amennyiben a tanács, az Európai Bizottság és a 40 százalékos csökkentést sürgető Európai Parlament és soron következő egyeztetésein is 35 százalékos csökkentésről döntenek, a VW üzemeiben a munkahelyek nagyjából egynegyedét le kell építeni. Ez mintegy százezer állás megszűnését jelenti - mondta a társaság vezetője.

Egy ilyen iparág gyorsabban megzuhanhat, mint ahogy sokan hinni akarják - tette hozzá a VW első embere."

https://www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/tomeges-...

Tesla

#828393 Koffein

Ma tovább lovagolhatja a Tesla a kedvező hullámot, miután a cég által korábban előrejelzett 50-55 ezres sávnak megfelelően összesen 53.329 Model 3-ast gyártottak az idei harmadik negyedévben. Amennyiben a Model S-t és Model X-et is vesszük összesen 80,412 Tesla gördült le a gyártószalagról, ami 50%-os növekedés a második negyedévhez képest. Az árfolyam piacnyitást követően nem mutat érdemi elmozdulást.

Ford

#828392 Koffein

A várt 9%-nál nagyobb mértékben, összesen 11%-kal estek a Ford eladásai szeptemberben év/év alapon, ami miatt kisebb mínuszban nyitották a cég részvényei a mai kereskedést.

Aston

#827939 Kissherceg Előzmény: #827890

A cég csütörtökön azt közölte, hogy a kibocsátási ár 17,50 font és 22,50 font között várható. Ennek alapján az Aston Martin piaci tőkeértéke mintegy 5,07 milliárd font (azaz 1820 milliárd forint). A végső beárazásra október 3. körül kerül sor.

Az Aston Martin részvényeivel a kereskedés október 8. körül kezdődik, a vállalat mintegy 57 millió részvényét adják el.

Az Aston Martin legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, kisebb részesedéssel a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler is rendelkezik.

Az Aston Martin nagy összegeket költ új modellek kifejlesztésére. Egyebek között 2019 végére jelenik meg a cég első SUV autója (városi terepjáró) és a Forma-1 ihlette AM-RB 001 típus, aminek az ára felszereltségtől függően átlagosan mintegy 3 millió dollár lesz.

Az Aston Martin három éve döntött arról, hogy a dél-walesi St. Athanben építi meg második gyárát, ahol ezzel 750 új munkahelyet teremt. A walesi gyárban a DBX modellt gyártják majd 2019-től.

Az Aston Martin tavalyi bevétele több mint 1 milliárd dollár volt, nyeresége 244 millió dollár. Tavaly 5117 autót adott el a cég, 58 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, és a legtöbbet 2008 óta.

Audi e-tron

#827890 Koffein

Szorongatják, habár még nem sikerült befogni a Teslát...

"Hétfőn mutatta be teljesen elektromos SUV-modelljét az Audi, az e-tronról itt írtunk részletesen. Az egyébként eléggé Tesla-szkeptikus elemzőház, a UBS elemzője, Patrick Hummel ma véleményt is mondott az autóról, és hát a véleménye eléggé lehangoló. Hummel szerint az Audi e-tron újra egy olyan kör a versenyben, amit a Tesla nyert meg, a német autógyártó elektromos autójának teljesítménye elmarad a várakozásoktól. Az elemző szerint az új modell jól mutatja, hogy jóval nehezebb utolérni a Teslát, mint ahogy azt sokan gondolták.

Elektromos Audi? Ebből látszik, milyen sokáig tart még utolérni a Teslát!

Az e-tron hatótávja 30-50 mérfölddel kevesebb egy feltöltéssel mint a Tesla Model X esetében, és a Tesla jóval jobban gyorsul, mint az Audi, és bár a UBS szerint nem minden az autó gyorsulása vagy hatótávja, de a hajtáslánc hatékonyságában továbbra is nagy lemaradás van a Teslához képest, ez pedig megmutatja, hol állnak a cégek az innovációban. Az elektromos hajtáslánc még mindig nem commodity, a Tesla előnye a vártnál tovább tarthat, a bemutató után a UBS véleménye az, hogy az új Audi specifikációja miatt az e-tron eladásai alacsonyabbak lehetnek, a Teslának viszont ez kedvez."

https://www.portfolio.hu/vallalatok/elektromos-aud...

vw szívás

#827382 Koffein Előzmény: #826272

"Ma kezdődik a német alapkezelő, a Deka által a Volkswagen ellen indított per. A pert a befektetők a dízelbotrány miatt elszenvedett veszteségek miatt indították, arra alapozva, hogy a társaság menedzsmentje nem tájékoztatta időben a befektetőket. Bár a Deka csak 200 millió euró értékű pert indított, de mintaper, így összesen 1.640 perről van szó, melynek tétje 9,5 milliárd euró. A per negatív a Volkswagen számára, ugyanakkor nem tartjuk valószínűnek, hogy a befektetőknek sikerül érvényesíteniük követelésüket."

vw szívás

#826272 Kissherceg

Lassan véget ér a Volkswagen dízelbotránnyal kapcsolatos gigászi visszahívás-sorozata Európában, így a hatóság most már bekeményít Németországaban. Úgy tudjuk, néhány autót már ki is vontak a forgalomból Hamburg és München körzetében, de minden, az emissziós normának meg nem felelő autóra hasonló sors vár.

„A visszahívás kötelező. Azok az autók, amelyeket nem javítottak, előbb-utóbb kikerülnek a forgalomból. Attól függően, hogy mikor adták ki a javítást a kérdéses autóra, a tulajdonosoknak egy vagy másfél évük biztosan volt. Ennyi időnek bőven elegendőnek kellett lennie, hogy részt vegyenek a visszahívásban.” - jelezte a KBA, a német közlekedés-felügyelet. Úgy tudjuk, az érintett, nagyjából 2,5 millió autónak, amelybe EA189 kódú motor került Németországban, a 95%-a már átesett a kötelező átalakításokon, és egy százalék alatti azoknak az autóknak a száma, amelyeknek a tulajdonosai a hatósági felszólításra sem reagáltak.

Egyelőre nem tudni, hogy más európai országokban is történik-e hasonló a ki nem javított csalós dízelekkel, de tekintve, hogy ezek milyen mértékben léphetik túl a rájuk vonatkozó károsanyag-kibocsátási határértékeket, a szigorra másutt is szükség volna.

e-motor gyártás

#826151 Kissherceg Előzmény: #825942

pont ide illik.

Összesen 124 ezer Volkswagen villanyautó visszahívását rendelheti el a KBA, a német szövetségi közlekedés-felügyelet, miután kiderült, hogy a cég villanyautó-töltőibe 8 ezred gramm kadmium került.

IMG 8370

A rákkeltő elem alkalmazása szigorúan tilos minden járműben, mivel attól lehet tartani, hogy az életciklus végén a kadmium a környezetbe kerülve közvetlen egészségkárosító hatást fejthet ki. A kadmium-tartalmú töltőt legalább négy VW típushoz mellékelte a gyártó: a Golf GTE-hez, a Passat GTE-hez, az e-Golfhoz és az e-Up!-hoz. Emellett a konnektoros hibrid Audi és Porsche típusok is érintettek.

A kérdéses modellek gyártását ideiglenesen leállították, és minden kadmium-tartalmú töltőt másik, a veszélyes fémet nem tartalmazó példányra cserélik, mivel ilyet is találtak egy másik beszállító kínálatában.