Regisztráció Elfelejtett jelszó

A magyarok költik a legtöbbet a lakhatásra

Re: nincs cím

#550535 Margaretta Előzmény: #550534

Továbbá:

Kiszámolta már valaki ezeket a százalékos adatait?

Hogyan?

Ha kiszámolta, akkor biztosan pontos lett?

A cikkben szereplő adatok akár egy fordított képet is adhatnának ennyi erővel.

De én is úgy vélem, hogy adat ide-oda, Németország és Svájc sokkal élhetőbb hely.

"derül ki az internetező…

#550534 Margaretta

"derül ki az internetező fogyasztók körében végzett globális felmérésből"

Tök reprezentatív felmérés:)

Ti meg ennek az eredményén vitatkoztok?:)

Re: nincs cím

#550528 megahusi Előzmény: #529829

Hát, első körben írtam egy szép sok soros kommentet, de nem akarom senkinek a gondolatait ingerelni... Lényeg az, hogy szerintem is tök igazad van. A mentalitás és morál közötti különbségekről nem is beszélve.

Re: nincs cím

#529833 Előzmény: #529829

Nem állt szándékomban sem bűvészkedni, sem hazaszeretetről értekezni.

Azt mondtam, hogy mindent össze kell számolni, mert úgy jön ki eredmény. Ha neked az jön ki, hogy Németországban kell élned, mert annyival jobb, akkor mi az, amin gondolkodsz? Akkor ott kell élned és jól élned, mit kell erről értekezni, meg filozófiai vitát nyitni?

Viszont nem kissé visszataszítónak tartom a több száz éve háborút nem látott és hatalmas pénzeket lenyúlt Svájchoz, avagy a Marshall segéllyel kitömött, hadseregében és hadviselésében korlátozott, Amerika által még mindig fegyveresen őrzött Németországhoz hasonlítani magunkat, akiknek potom 40 év kommunizmus maradt ki az életükből döntő többségükben. Ha pedig megnézed, az oszik még mindig nem weszik arrefelé sem, és még ezzel a hihetetlen pénzzel és gazdasággal sem sikerült egy szintre hozni a keleti részt a nyugattal. Akkor mégis hogy várhatod el errefelé azt, hogy egyenesen a nyugatnémet szintre hozhassák az országot? Ha van valami, amit én egy kormánytól sem vártam volna el, az éppen ez.

Re: nincs cím

#529829 Bendeguz Előzmény: #529820

Nézd, lehet a számokkal bűvészkedni, meg belemagyarázni bármit, de azért az nem véletlen, hogy mindenki menekül Németország felé. Gyarmatosítók mindig is voltak, és amíg a gyarmatokkal tisztességesen bánnak (mint a németek), befogadóak és megérdemelt jólétet biztosítanak, addig mellettük állok. Magyarország is lehetne Svájc szintjén, ha a politikában nem csak a hulladék venne részt. Értelmes, becsületes embert nem nagyon látsz.

Szóval a számok egy dolog, az érzés pedig egy másik. 1 hónapig ugyanannyi(vagy kicsit kevesebb) pénzből minőségileg jobban éltem, jobban táplálkoztam, jobban éreztem magam. Nincs parlagfű, nincs 40 fok, van csapadék. Számomra kezd egyértelművé válni a költözés szükségessége. Ennyi. A hazaszeretetből nem lesz lakásom, kocsim, tisztességes nyugdíjam.

Re: nincs cím

#529820 Előzmény: #529775

BTW: "a rezsi csak minimális"-hoz: Magyarországon a lakhatási költségek JELLEMZŐEN a saját tulajdonú ingatlanra értendőek, mig arrafelé a bérlésre.

Ennek megfelelően a rezsi kiemelése unfair, hiszen ott az a bérlemény bérleti díjába van beépítve, amelyek akkorák, mint nálunk az ingatlan tulajdonlásának a költsége. Ha viszont ezt is figyelembevesszük, akkor már nem is annyival drágább az az élet errefelé, ha egy teljes élettartamot és a felhalmozást is vizsgálunk.

Re: nincs cím

#529779 Előzmény: #529775

Szerintem nem fair Németországhoz (esetleg Angliához) hasonlítani Magyarországot, de még a csigazabálókhoz sem igazán. Mi nem vagyunk gyarmattartók és soha nem is voltunk, nincsenek dominiumaink.

Hasonlítsuk mondjuk magunkat a PIIGS-hez, az korrektebb lenne. Mondjuk öt éve nem volt kérdés, hogy ott jobb az élet. És ma? Ma is mindenki oda akarna menni élni?

Mellesleg, Németországnak is van vagy 2000 milliárd EUR államadóssága, ami pusztán a 40x-ese Magyarország nettó adósságának (taralékok figyelembevételével), miközben alig 8x akkora a lakosságszáma.

Azért tudod, +1950 milliárd EUR-ból errefelé is futná arra, amiket felsoroltál. És mint tudod, arrafelé is kezd ám ez előjönni problémaként, és ha nem Németországot tekintenék biztonságos menedéknek, akkor jó nagy problémában lennének ők is.

Re: nincs cím

#529775 Bendeguz Előzmény: #529770

Szűk egy hónapot töltöttem el Németországban és állítom, hogy az élelmiszerek 20-50%-kal olcsóbbak, mint Magyarországon. Sajt kilója 1200 Ft, virsli 2000 Ft/kg, de nem ám az 50% hústartalmú füstli kategóriájú szemét, hanem 86%-os! És ez az alsó polcos, saját márkás termék! Schwarzwald-sonka 2600Ft/kg. Életemben olyan szép hentesárút nem láttam, mint ott, pedig állítólag állattenyésztő mezőgazdasági ország vagyunk mi is. Az albérlet az adóból leírható, mivel a munkavállalásod költsége!!! A közüzemi díjak nem drágábbak, de cserébe a legtöbb házban van már földhő, napelem, napkollektor, szóval a rezsi minimális. Autóra hitel pl 2.7%, vicc! A fizetések 3-4-szeresek és család, gyerek nélkül a bruttód 60%-át (!!!) megkapod nettóban és nem 49%-ot, mint pl én itt a magyar rögvalóságban. Nekem senki se mondja, hogy Magyarország olcsó, minőségi és egy álom itt élni. Akinek ez a legek netovábbja, kiránduljon el a Lajtán túlra.

Ami még érdekes, hogy a rendőrség a németeknél nem azért van, hogy az állampolgárt Basztassa, nincsenek közúti ellenőrzések, szondáztatás, az utcán se látni őket, viszont ha baj van, kimennek és intézkednek. Nálunk ugye a telefon felvétele se megy igazán, viszont politikai ellenfeleket hajkurászni van ám kedv!

A történet érdekessége s…

#529770

A történet érdekessége számomra az, hogy ha nálunk mindössze(!) 10-15%-al magasabb lenne az átlagfizetés, akkor már olcsóbb lenne nálunk az élet, mint általában máshol.

Ez viszont pont azt jelenti, hogy (a feketegazdaságot is figyelembevéve), hogy valójában átlagosan és minident összevetve már most sem igaz az, hogy rosszabb lenne nálunk élni, mint máshol. Avagy, akki 10-15%-al az átlag felett keres, az összességében már egyáltalán nem él rosszabb színvonalon, mint az, aki tőlünk nyugatabbra 2x-3x(!) többet keres nominálisan.

Furcsák ezek a számok :)

Hát a havi netto 400 fon…

#529370 Fornit

Hát a havi netto 400 fontos fizetésekből persze jóval nagyobb százalék megy el mindenképpen kifizetni való dolgokra, mint angoloknál triplaannyiból, hiába drágább náluk jóval...