Regisztráció Elfelejtett jelszó

Boldog 2012-t, összegzés

Nahát! Elolvastam a cik…

#585208 Margaretta

Nahát!

Elolvastam a cikket és a hsz-eket is szépen, szorgalmasan.

NEM TÜNT FEL, HOGY EGY ÉVE ÍRÓDOTT!:)

Csak véletlenül a végén néztem a dátumra.

Akár most is írhattátok volna ugyanezt:)

BUÉK

Ezt a tanmesét viszont a…

#585199 banyaiz

Ezt a tanmesét viszont akár ortodox akár unortodox valaki mindenkinek ajánlom holnapra. :)

BUÉK. Minden jót az új …

#585198 banyaiz

BUÉK. Minden jót az új évre mindenkinek.

Szeretnék kedveskedni egy aktuális tanmesével amit úgyis túl sokszor kell emlegetnem mostanában.

Főként AT és Prospero, Dr Ursi kollégák figyelmébe ajánlanám mivel legtöbbször velük való "vitában" kerül szóba az unortodox mester. :)

Re: 2012 jobb lesz!

#469061 Ibiza Előzmény: #462019

a látás az agyban áll össze..a kvantanamérázós féltek nem engedi a tisztán látást..

Re: 2012 jobb lesz!

#469003 Előzmény: #468931

Ha ehhez hozzátesszük, hogy az USA legfőbb exportcikke a dollár, akkor pedig még siralmasabb a helyzet.

Re: 2012 jobb lesz!

#468931 Kissherceg Előzmény: #462019

Egyébként usa GDPben az a szörnyű, hogy 40%-t a bankok adják. Ha ehhez mérjük az államadósságot az önmagában katasztrófa...

Re: 2012 jobb lesz!

#462019 Előzmény: #462008

Na hja.

Én most éppen azon rötyögök magamban, hogy egyes "nagy tőzsdések" még mindig képesek IMF hipe-olást csinálni, az 5-6% közötti EUR(!) kamatok érdekében, miközben Forintban reálértéken csak 2-3% a finanszírozásunk... tényleg nagy üzlet az IMF+EU+WB hitel, ami pont a devizakitettséget növeli jóval drágábban, mint a piacról finanszírozni az országot.

Hát aki még most sem látja, hogy miért akarják ránk kényszeríteni a hitel felvételét, annak nem is szemüveg kell, hanem látókészülék.

Re: 2012 jobb lesz!

#462008 Kissherceg Előzmény: #461441

Több mint kétszeres túljegyzés mutatkozott a ma megtartott 3 hónapos (D120411) diszkontkincstárjegy aukción, mivel az Államadósság Kezelő Központ által meghirdetett 45 milliárd forintnyi mennyiségre 101,4 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett.

Azért az uzsorát ránk akarják erőltetni, de már mohóak...

Re: 2012 jobb lesz!

#461441 Előzmény: #461437

A csőd nem a fizetés megtagadását jelenti, hogy a fizetés FENNTARTÁSA mellett például a fizetési feltételek újratárgyalását.

Csőd.

#461440 lagwagoner

Ezért lenne humánus a magáncsőd intézményének bevezetése. Csak az ugye nem lenne érdeke a "kedves" bankoknak.

Re: 2012 jobb lesz!

#461437 Tavasz Előzmény: #461423

Nekem tetszik a fizetés megtagadása....mint megoldás.És akkor lehet velünk is tárgyalni.:-))

Re: 2012 jobb lesz!

#461423 Előzmény: #461416

Igen, többször emlegettem már azt is, hogy nálunk a "csőd" szó a tönkremenetel szinonímája, holott a "csőd" eredeti jelentése egyáltalán nem ezt jelenti, hanem éppen a tönkremenetel elkerülését. Mindettől eltekintve, Magyarország olyan távol áll a fizetésképtelenségtől mint Makó Jeruzsálemtől, éppen ezért azért "nem mehetünk csődbe", mert azt a hitelezők nem fogadnák el - ahhoz először vagy fizetésképtelenné, vagy annak a közelébe kellene kerülni.

Ezért értelmezhetetlen számomra a Magyarország államcsődjével való riogatás, hiszen azt nekünk kellene kezdeményezni. Nekünk meg nem szándékunk "csődeljárást", illetve "csődvédelmet kérni", hiszen ennek még csak értelme sem lenne, nemhogy alapja.

De olyan trendi ezt a pici országot szidni, meg már megint ezen példát statuálni azoknak, akik tényleg márol holnapra élnek és még csak azt sem tudják, hogy holnap mivel fognak fizetni. Vagy, hogy hogyan. Teljesen felfordult a világ :)

Re: 2012 jobb lesz!

#461416 Tavasz Előzmény: #461381

Igen.Ez a film is nagyon jól megvilágítja az államcsőd,és a tartozások elengedése körüli miazmákat.:-)Volt már ahol meglétpék,szerintem nekünk ezt anno nem úgy kommunikálták,nehogy tudjunk róla...

Re: 2012 jobb lesz!

#461410 rbbj11 Előzmény: #461381

az adósság elengedése és az euró zónából kilépés két külön dolog. Ha meg a kilépés következményeként az adósság leértékelődik, az nyugodtan lehet precedens, marha nagy bolt nem lenne ilyesmire senkinek játszani ;)

Másik: nem kéne leértekelni, magától értékeledne el ill le...

Gör.or-nak jelenleg is 30-50%-os elengedés van az asztalon, de az se lesz elég.

Ezeknek megfelelően és úgy ált. még tucatnyi más okból nem osztom az utolsó bekezdésben megfogalmazott konklúziód.

Re: 2012 jobb lesz!

#461381 Előzmény: #461377

Nem mehetnek, mert az precedenst teremtene az adósság elengedésére. Magyarán, az a paradox helyzet van, hogy nem a görögöknek az érdeke a bennmaradás alapvetően, hanem a zúnió haszonélvezőinek. Amennyiben ugyanis Görögország távozik, akkor ugyan államcsőd lesz, de mint tudjuk, a csőddel több adóssága szűnik meg, mint amennyi tartaléka van, magyarán nyerne vele. Éppen ezért NEM FOGJÁK elengedni addig, amig valahogy nem kontrollálható az adósságnak a reálértéken történő visszafizetése (hosszú távon legalább az alapja a hozamok miatt), ugyanakkor ha kontrolláltan lép ki és vezeti be a devizáját, annak semmi értelme sem lenne, hiszen ennyi erővel (Brüsszelnek megfelelési kötelezettség) tök mindegy, hogy milyen devizája lenne.

Valahogy ezt nem akarjátok belátni, hiszen Magyarországon is ez a helyzet: Hiába a saját deviza, hiába a saját úgynevezett Nemzeti Bank, valójában valamivel keményebb feltételeknek kell megfelelni, mint az EUR tagállamoknak, csak ezt ránk is akarják kényszeríteni, a "klubbtagokra" pedig nem.

Ha tehát Görögország újra bevezetné a drachmát, akkor pontosan ugyanott lenne, ahol most, hiszen meg lenne határozva a váltás EGYSZER, de utána ugyanúgy nem tudná leértékelni, mint ahogy eddig - ez ügyben külön érdemes megfigyelni az óbégatást Magyarországgal kapcsolatban, pedig mi csak 10%, max 20%-ot szeretnénk leértékelni az irreális szintről, avagy ha úgy tetszik, az EUR-hoz képesti alaptalan és értelmetlen reálfelértékelődést szeretnénk kiárazni, hogy ne kelljen ilyen "nemzeti büszkeség miatt" hatalmas hozamokat kifizetni.

Namármost, ilyen körülmények között el tudja azt valaki képzelni, hogy Görögországnak meg megengednének egy 30-50%-os leértékelést? Hát szó sem lehet erről. Ezt Görögország csak úgy tudná megtenni, ha nem az EUR zónából, hanem Európából lépne ki. De azt meg megint nem lehet, mert az megint példára találhatna más országokban, akkor pedig a haszonélvezők pénzszivattyúi eldugulnának, a könnyen kizsákmánylható, kiszolgáltatott piacokat pedig elveszítenék, és ezt nem engedhetik meg maguknak.

Ezért szokás mostanában összemosni a szétesést, meg a kilépést, mert ezek a szavak gyakorlatilag szinonímák. Ha ezt a pénzügyi-hitellufit nem lehet egyben tartani, akkor az felrobban.

Re: 2012 jobb lesz!

#461377 rbbj11 Előzmény: #461374

na ja, csak épp ez sokkal rosszabbul hangzik, mint ami mögötte van: ugyanis észrevettem, hogy a szétesést minden média arra alkalmazza, hogy EGY VAGY TÖBB TAG KILÉP az eurózónából. Hát, ebben meg semmi tragédia nincs, és valóban nagyon nagy az esélye. Görögök már mehetnének is.

Re: 2012 jobb lesz!

#461374 Kissherceg Előzmény: #461289

Londoni pénzügyi elemzők hétfői prognózisa szerint "99 százalék", hogy a valutaunió előbb-utóbb szétesik, és a folyamat nagy valószínűséggel az idén megkezdődik.

Business Insider is azt írta, amit Én. Kezdek furákat gondolni :)))

Re: nincs cím

#461279 banyaiz Előzmény: #461276

Politikai döntéseket kell hozni, lefaragni, vagy a gazdaságot felpörgetni.

Nézd AXN-t van egy nagyon jó film XXI. sz-i Sherlock ajánlom . .)