Re: Anyag jellegű költség.
Előzmény: #662082"Zsiday eddig egy alapot sem indított, hisz nem is indíthatna hisz nem alapkezelő cég (!)."
Viszont elindíthatta volna az alapot egy alapkezelőnél, amely esetben ugyanúgy állna a 20%-os sikerdíj, mint most. Erről volt itt szó:
"Egyébként számtalan példát tudok felhozni olyan értelmetlen alapkezelési szabályokat, megkötéseket, amik értelmetlenül befektetőellenesek. Komolyan mondom."
Tudom, ezért mondtam, hogy AZÉRT csinálta így, hogy NE vonatkozzanak rá az alapkezelési szabályok, mondhatni deklaráltan kimondta, hogy ez NEM úgy működik, mint egy alap. Ha úgy tetszik, ennyit a vagyonkezelésről :)
"Pl. egy általad jónak gondolt céget se vehet meg, ha az nem tőzsdei."
Ezért mondtam, hogy ez valójában egy fiktív hedge-fund, amely nem az alapkezelés szabályai és logikái szerint működik, vagyis szó sincs vagyonkezelésről, egyszerűen egy spekulatív cég, amely adott esetben befektet, aztán meglátjuk, hogy mi lesz belőle alapon. Nincs ezzel semmi gond, csak ez egy kockázati tőke társaság és nem vagyonkezelési nyrt.
"A...a. egy alap annyi költséget von le, hárít át a jegytulajokra amennyit csak akar."
Szeretném ha ezt pontosítanánk: Tudomásom szerint az alapok meghatározzák a költségszintet százalékban és azt vonják le - nem pedig elszámolás alapján történik meg a költségek elszámolása. Nem az tehát a kérdés, hogy 1%-ot vagy 10%-ot von le az alapkezelő, hanem az, hogy MINDIG annyit von le.
Ezzel szemben ennél a fiktív hedge-fundnál annyit számol el költségnek, amennyit csak akar mindaddig, amig azt a cég többségi tulajdonosai elfogadják költségnek. És ez egy bazi nagy különbség.
"De Lehet, hogy a Supráé holnaptól számítva 1 éven át + 5%-kal lesz drágább, mert drága ügyleteket kötött. Igazából az alapkezelőnek sincs vesztenivalója..."
Persze, hogy az alapkezelőnek nincs, hiszen ő mindenképpen nyer az üzleten.