Re: Anyag jellegű költség.
Előzmény: #662043"Költség. Ugye kevesled a költségeket (néha sokallod)"
Hát hogyne, mert nem mindegy, hogy miről van szó. Nomeg ugye, nem mindegy, hogy mit mondok akkor, ha egyszer egy ekkora számot kapok, egyszer meg egy akkorát a ló egyik, és a ló másik oldaláról :)
"Gondolj bele: neki már van a Citadella Consulting Zrt (Sőt a HOLD Alapkezelő Zrt is közvetett tulajdonában áll Zsidaynak), ergo minden a vagyonkezeléshez (egy vagy több Hedge Fundhoz) szükséges infrastruktúrája megvan."
Akkor most próbáljad meg megválaszolni, hogy miért nem ott indította el ezt az alapot és miért gyártott hozzá egy teljesen új céget?
Ezt pedig nem pontosan értem, hogy miért nekem címzed:
"Költség még: attól, hogy egy cég számodra hihető költséget szerepeltet, az miért biztosíték rá, hogy a jövőben nem költségelget el, vesz az összes családtagjának notebookot stb...vagy ne adj isten elköltségeli más számláit."
Hiszen pontosan ezt írtam, ennél a cégnél NINCS szabályozva a költségszint, nincs szabályozva semmi, ha holnap úgy dönt a tulajdonosok többsége, hogy fizetéseket fizet, akkor fizetéseket fizet, ha notebookot vesz, akkor notebookot vesz.
Ezért mondtam, hogy itt NINCS elkülönítve az alapkezelő és annak költségei, valamint az alap és annak költségei. Ez pedig csak ilyen módszerrel tehető meg, mert egy alapkezelőben ez nem tehető meg.
"Visszautalva az előzőekre, a Plotinus 2-3%-a teljesen reális a piaci alapokhoz viszonyítva, ha több lenne, az lenne gyanús, hogy megy a költségelgetés."
És mit csinálnál, ha így lenne? Bepereled, mint a bukott E-starosok a cég vezetését, hogy "nem erről volt szó, amikor megvették a részvényeket"? Ne viccelj már velem.
"Amúgy megmondom őszintén, ha nekem lenne 5x-10x több pénzem a tőkepiacon, akkor se lenne lényegesen több költségem, hisz mitől is?"
Attól, hogy ez nem egy alapkezelő alap által kezelt alap, hanem egy önálló cég. Ezt egyszerűen nem akarod, akarjátok megérteni.
"Nyilván, ha lenne egy kisebb ingatlanbirodalom, mondjuk 10+ darab lakás, ott már meg lenne valaki vagy valami cég bízva a bonyolítással.stb...dehát ezt a profil szabja meg."
Ameddig csak tőzsdei befektetéseket eszközöl a cég, addig nagyjából igaz maradhat ez az állítás bizonyos határig, de bizonyos érték felett már ez sem, mert ott már aktív odafigyelés kell, vagyis komoly időt kell a portfolióra fordítani, ami bizony már időben kimutatható mennyiség és amire már embert is kell tartani.
Viszont ha tényleg vállalkozásokat akarnak managgelni, amit banyaiz szokott haluzni Buffetre hivatkozva, akkor már lehetetlen az, hogy azt "másodállásban" csinálják, ahhoz már komoly apparátus kell. Persze lehet külsősökkel is operálni, de ez abból a szempontból nézve, hogy a költségek megdobódnak - indifferens.
"De ezzel az erővel, bármelyik -általad is annak tekintet- cég, úgy költségel előbb vagy utóbb ahogy akar, nem?"
Így van, ezért kellett ebből céget csinálni és nem alapként működtetni. Alapként ugyanis ugyanúgy megkapján a 20%-ot, de akkor a költségekkel nem tudnának mit csinálni, mert azt csak az alapkezelési díjig tudnák érvényesíteni, afelett nem.
"Felelősség: De a tulajoknak nem csak kevés számú, de nagy befolyással bíró osztalékelsőbbségi, és szavazati részvényük van, hanem törzsrészvényük is van a cégben, tehát saját vagyon is. Így nekik is lesz kára, ha rosszul kezelik."
Nekik nem keletkezhet káruk mindaddig, amig a cégben lévő vagyon meghaladja az általuk berakott tőkét, de különösen akkor nem, ha a részvényekkel bevont pénz meghaladja az általuk betett pénzmennyiséget. Abban az esetben ugyanis valójában nyertek a kibocsájtáson és mások pénzével játszanak. Ezt azonban nem tudom, hogy így történt-e és csak a példa kedéért írom, hogy egyáltalán nem szükséges az, hogy a részvényt kibocsájtó egyátlalán tényleges saját tőkét is rakjon a cégbe, sőt.
Csak nézzed meg a tőzsdei kibocsájtásokat, egyik se a tényleges vagyonról szól, hanem a jövőbeli teljesítményről, EBIDTA-ról és társairól, nem pedig arról, hogy mennyi pénzt tol be az alapító. Példának okáért szerinted Zuckerberget mennyire hatja meg a Facebook árfolyama? Semennyire, ő már úgy motoroskaszált a kibocsájtáson, hogy még a befolyása is megmaradt.