Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Isten fekete angyala: Adolfo Huerta

Ricsi Előzmény: #609589

Nézd, 1 Mózes elejét prehisztórikusnak mondják, és igen kevesen gondolják azt, hogy úgy történt, ahogyan le van írva. Nem is ez a lényeg. Általános vélekedés, hogy Ábrahám színrelépésétől lehet "szó szerint" venni a Bibliát.

Azt is figyelembe kell venni, a szövegeket akkori emberek írták akkori embereknek. Nem lehet elvárni, szerepeljenek benne Newton törvényei, atomok, bozonok, galaxisok. Ezek a szavak értelmetlenek lettek volna.

És a Biblia nem is egy tudományos mű, főleg nem olyan tudományok tekintetében, mint a fizika vagy kémia. Nem volt soha célja annak lennie, és aki azt gondolja, hogy az, igencsak tévúton jár.

A biblia helyes értelmezéséhez nem csak elolvasni kell tudni, hanem ismerni kell az akkori népek gondolkodásmódját. Ismerni kell, hogy egy történet, egy jelkép mit is jelentett az akkori emberek számára. Erről nekem sincs fogalmam sem, mert nem nagyon érdekel, és így picit sem foglalkoztam vele. Persze, hallottam tanításokat erről-arról, de ezt nem nevezném tudásnak.

Egyébként én is azok közé tartozom, akik elfogadják a mai tudományos gondolatok nagy részét. Az evolúció fajokon áthúzódó vonulatát nem tudom elfogadni, de nem vallásosságból, hanem mert nem látom bizonyítottnak. Ezzel már kicsit többet foglalkoztam, és vannak ebbe roppant érdekes kérdések, de ez nem jelen beszélgetésünk tárgya.

Egyébként Pál apostol ezt helyesen fogalmazta meg. Ő azt írja, a teljes írás Istentől ihletett, és alkalmas a tanításra (a lényege ez, kicsit bővebben fogalmaz, mire is alkalmas még). Nem állítja, hogy úgy volt, nem állítja, hogy szó szerint igaz. Ihletettséget állít, és alkalmasságot bizonyos feladatokra. Erre alkalmas is a keresztények számára, másnak meg nem is szól a dolog. Teljesen mindegy, hogy egy pogány, buddhista, stb, stb mit gondol róla, mert nem nekik készült.

Mint ahogyan én sem mondok véleményt az ő vallásukról, a szent könyveikről, mert nem feladatom elolvasni és értékelni. Nem is értem (komolyan mondom), ha a biblia egy hülyeség, ha nincs Isten, Jézus Krisztus nem volt Isten fia, miért is foglalkoznak vele ennyit az emberek? Hiszen ha én pogány lennék, akkor pont úgy tekintenék rá, mint mondjuk a Kalevalára. Nem vitatkoznék az állításaival, az értékrendjével, mert nincs hozzá közöm.

Az első bekezdéseddel teljesen egyetértek, és jól látod a dolgokat. Önmegtartóztatással megoldható a dolog. Sőt én még tovább is megyek, megtéréssel még gyógyítható is. Már ha elfogadjuk, hogy betegség. Pont erre próbálok az elejétől rávilágítani, hogy ha valamit megteszel, mert Jézus mondja, és azért teszed meg, mert Ő mondja, akkor kereszténynek tartalak. Ha nem ezt teszed, akkor nem. Erről is elég sokat ír az újszövetség, de nem akarok itt bibliai idézetekkel traktálni senkit.

A régi fordításokban azt írja, hogy térjetek meg. Az újabbakban ez már magyarázatos fordítás: változtassátok meg gondolkozásotokat és cselekedeteiteket. ugyanazt jelenti, csak más szavakkal, de a mai embernek a második fordítás érthetőbb.

Azt is helyesen látod, hogy nem a számok határozzák meg egy nézet vagy vallás hitelességét. Erre is tudnék sok igét, de minek? Maradjunk annyiban, hogy 2 dolgot leírok, amikkel tökéletesen egyetértek, és szerintem nem fáraszt titeket sem:

1). Jézus szavai szerint csak jó fa terem jó gyümölcsöket, és gyümölcseiről ismerni meg a fát.

2). Aki békességben él Istennel, békességben él magával és embertársaival is. Annak nincsenek szorongásai, problémái az életben, mindent derűsen szemlél. Nem köpköd és fröcsög a másikra, nincs benne semmilyen "rossz" érzés, sem gyűlölet, sem káröröm, sem semmi hasonló. Emellett persze kiáll az igazságért, amit ő megismert.

Na, asszem eléggé lefárasztottalak a válaszommal:)