Re: gondolkodjunk !
Előzmény: #607794"azért megbocsáss, hogy vitatkozni merek veled, de az írásod nem éppen indulatoktól mentes"
OFF: Szokásom vala állandóan elmondani, hogy én igenis beleviszem az érzelmeket az írásaimba, és nem azért, mert ne lennék képes konvencionálisan bullshitelni, hanem azért, mert nem értek egyet azzal, hogy marxista módon művi érzelemmentességgel, úgynevezett PC módon értekezzek. :ON
"elsősorban ahogy az EUt beállítod"
Hát tudod, ha jobban végignézed az elemzői kommentárokat, különösen az amerikaiakat, akkor nem egészen értem, hogy mi a kifogásod az ellen, hogy felháborít, amit az IMF+EU művel, mert én utoljára a kommunizmusban láttam olyat, hogy az állam ellentételezés nélkül ráteszi a kezét a betétekre. És tudod, még csak nem is az a csodálkoznivaló, hogy ezt meg lehet egyáltalán tenni az EU alapokmányok ELLENÉBEN, hanem az a megdöbbentő, hogy ezt egyenesen elvárja az EU. És ha ezt megteheti, akkor bármit megtehet. És ez megdöbbentő még nekem is, aki mindig erről értekezett, de úgy vélem, alapjaiban kellene megváltoztatnia a nézőpontját mindazoknak, akik eddig abban hittek, hogy az EU alapjai szilárdak, szentek és sérthetetlenek.
Ez az ideológia ugyanis annyit tesz, hogy akár a nemzeti alkotmányokban rögzített magántulajdon védelmét is központilag felül akarják írni, ami nem egyszerűen a részleges szuverenitás lemondásán mutat túl, hanem azt jelenti, hogy az EU bármikor elvehet bármit az állapolgáraitól.
Ez pedig - ahogy az idézett cikk is szólt - pártállásra, nézetre, mindentől függetlenül minden számottevő amerikai elemzőt mélységes döbbenettel töltött el, mert ezt korábban mindenki elképzelhetetlennek tartotta.
"Maga ciprus dőlt be"
Miért is dőlt be Ciprus? Megmondom őszintén, ez nekem új, én eddig csak arról hallottam, hogy arra nincs pénze, hogy feltőkésítse azokat a bankjait, aminek a feltőkésítését az az EU találta ki, aki előtte leiratta velük a görög állampapírjaikat is, amugy ellentételezés nélkül.
"Olaszországban csak a betétek állománya 1500milliárd- az olasz államadósság 2000milliárd szőröstül, bőröstül.... (nem neked de azért leírom, hogy az a csak 68milliárd amivel ciprus bajban van az nem Ciprusi megtakarítás)"
Vagyis totális összeomlás lenne.
"És még egy gondolatmenet... ez a 40%os leírás nagyon durva..."
Jelen kontextusban szó sincs 40%-os leírásról, hanem arról van szó, hogy a rossz bank betétesei akár 40% veszteséget is elszenvedhetnek attól függően, hogy mennyiért lehet az eszközöktől megszabadulni. De ebben semmi újdonság nincs, mert nem is lehet, hiszen ez történt a Soltvadkert és vidéke esetében is. Ez a normál rendszer része. Ebben a kontextusban azonban Oroszországról szó sincs, mert szó sem lehet, hiszen egy bankcsőd bármikor és bárhol bekövetkezhet. Az, hogy az orosz bankok(!) pénzéből dotálják meg a ciprusi betétet, és Európát, na az az, amiről szó sem lehet.
"szóval én egy kicsit másként látom, más oldalról nézem ugyan azt a tábortüzet, amivel szerintem nincs baj, pláne ha mindkettőnk szalonnája szép ropogósra fog sülni és még a kenyérre meg a zöldségekre is tudunk csepegtetni....."
Ha Ciprus kibekkeli ezt a szituációt, akkor nem omlik össze a hit a bankrendszerben, és talán van annyi esze az IMF+EU-nak, hogy ezt felfogja. Ha nincs, akkor nincs megállás a lejtőn, mert onnantól indul a CHF-be és USD-be menekítés az egész EUR zónából és az EUR-ból.