Re: nincs cím
Előzmény: #602431"Szintén zenész?"
Ühüm :)
"most nem részletezném, mert akkor sosem végzünk..."
Sietsz valahová? :) Én ráérek, szerintem a téma is megéri :)
"Én 40+ vagyok, oszt jobban élek mint 20 éve, sőt jobban mint 4 éve :-)"
Akkor meg mit panaszkodsz állandóan? ;)
"Na ez az amivel max 10 évvel ezelőtt volt érdemes foglalkozni, bottal sem nyúlnék hozzá!"
Igen, erre írtam, hogy minden ilyen jellegű tudás elamortizálódik. Ami tíz éve jó buli volt, az mára nem az. És ez mindig is így lesz, ha visszanézed az időszakokat.
"Tényleg sokan így gondolják, főleg a "userek" közül... egészen addig amíg minden működik, de ha nem, akkor aztán :-)"
Na azért a userek megérnek egy misét a be sincs dugva a nem működő egér, vagy a "hogyan kell vastagítani", vagy az "aláírást megcsinálni", de ebből csak nagyon korlátozott pénzeket lehet szerezni.
"Informatikai hátteret biztósító szakikra sokáig lesz még szükség,(persze megy a központosítás, kiszervezés, viszont van aki már vissza is szervezte :-)"
Példák mindenre vannak és annak az ellenkezőjére is, azonban ne felejtsük el soha azt, hogy mindig az az oka, hogy adott esetben "úgy olcsóbb". És minden ilyen esetben már csak egy(!) informatikusra lesz szükség, vagy még arra sem... nagyon kevés cég van, aminek saját informatikusi gárdára van szüksége, és egyre kevesebb ilyen cég lesz.
"nevezhetjük őket "szakmunkásoknak" , lehet hogy valahol azok is, viszont számos esetben többet keresnek mint máshol egy középvezető, sőt!!"
Mint írtam, nem pejoratív értelemben használtam a szakmunkást, hanem megneveztem azt, hogy mi lett ebből az egész szakmából és hogy mivé fog válni záros határidőn belül. Direkt írtam a CNC programozót, még nem írtam, de akkor írom a PLC programozót, akiket on the fly vesznek fel bárhová, de mivel nem volt egyértelmű, ezért inkább kifejtem pár sorban:
EGY JÓ SZAKMUNKÁS EZERSZER TÖBBET ÉR EGY ULIBULI DIPLOMÁNÁL.
Olyan ez, mint az amerikai hadsereg, amiben egy törzsőrmester felülbírálhat egy ezredest, mert más a beosztása, más a pozíciója és a felelősége. Egy JÓ SZAKMUNKÁS, SZAKEMBER ALAPVETŐ lenne egy társadalomban, és borzasztó nézni, hogy mennyire nem becsülik meg ezt az emberek és mennyire nem gondolkodnak ebben például a pályaválasztásnál. Az informatika 99%-ban NEM főiskolai tananyag és nem is annak kellene lennie, és nem is lesz az, egyszerűen azért, mert a felnövekvő generáció számára az informatika a napi élet része. Azok a tizenévesek, akik okostelefonon lógnak, azok ezerszer többet fognak érteni ezekhez a kütyükhöz, mint a tíz év+-os rendszergazdák. Egyébként user supportra nyugodtan lehet a 40+ korosztályt használni, node az egyrészt nem fizet olyan jól, másrészt ahhoz aztán főleg teljesen felesleges a diploma.
Az informatikus "mint elit" egyszerűen meg fog szűnni és lesznek jó iparosok, szakemberek, mérnökök akik ellátják az észbeli feladatokat, de egyebekben egy informatikus diplomával ÁLLÍTOM, hogy legkésőbb 10 év múlva körbe fognak röhögni valakit. Ha valaki nem hisz nekem, akkor gondoljon bele, hogy mennyit ér ma az, ha valaki felhozza, hogy tíz éve főiskolán végzett informatikán... kiröhögik.
"Egyébként, szerintem sem a legjobb választás ma informatikusnak tanulni, de nem is a legrosszabb."
Nagyon kevés lesz a tudása később. 20 éve, amikor kezdtük az informatikát, még csak oktatása sem volt(!), oszt mégis mennyien emelkedtünk ki ebből (az 50+ generáció még az előző rendszer rendszereit is ismerte, adott esetben ez például az áramszolgáltatóknál óriási kincs és hatalmas pénzeket lehet keresni vele), de amióta oktatják, azóta egyre hülyül el ez az iparág is.
Az érdekesség pedig az ebből, amit leírtam, hogy az LEHET, hogy az informatika fel fog futni valamilyen formában 10-20 év múlva, de az bizonyosan nem azoknak lesz köszönhető, akik most választják ezt szakmának, és szinte bizonyosan közük sem lesz hozzá. Tehát még csak az sem igaz, hogy egy most megszerzett papír akkor érni fog valamit. Ezt most vesd össze azzal, hogy LEHET, hogy mondjuk egy gépészmérnökre éppen egy ideig nem lesz szükség, de ha lesz, akkor éppen előnyben lesz egy kezdővel szemben!
Van olyan papír, ami életed végéig értékes, és van, amivel csak könnyebb elhelyezkedni. Én a hosszabb távú "befektetéseket" preferálom, szerintem egy olyan diploma jobb, ami MINDIG és MINDENHOL érni fog valamit.
Most gondolj pédául arra, hogy ha mégis külföldön akar élni, akkor mit fog kezdeni egy magyar "futottak még informatikus" diplomával. Semmit. Menjen el ez alatt a három év alatt egy multihoz DOLGOZNI, tanuljon meg angolul ÉS németül, és jobban fog boldogulni az életben, mintha három évet "tanulásra fordít" ha már informatikával akar foglalkozni. Ebben az esetben - ha rájön arra, hogy ez nem az ő világa - akkor még mindig mehet normális főiskolára hasznos dolgokat tanulni :)
Ha nagyon programozni akar, akkor pedig C++, PLC, CNC és társaira cuppanjon rá, azok ugyanis úgy tűnik, hogy még hosszú ideig szükségesek lesznek. Ha pedig jó is lesz, akkor biztos kenyere lesz. Nem szép, nem izgalmas, nem hurrászakma, de biztos. Egyelőre legalábbis. De a SZAKemberre mindig szükség lesz, és az ilyen kevéssé változó nyelveket követni is könnyebb, sőt mi több a tapasztalat is számít.