Re: nincs cím
Előzmény: #594302"Azt nem, de nem is foglalkoztál vele :)"
Mert nem is olyan szempontból írtam róla. Én azt cáfoltam, hogy a manyupnak feltétlenül növelnie kell az államadósságot. Ugyanis ez nem igaz, ez önmagában semmilyen államháztartási kiadásra sem igaz. Ha túlköltekezik az állam, akkor természetesen növeli.
"Na látod, itt igaz az, hogy az adókedvezmény egyrészről marginális, másrészről tényleg az öngondoskodást segíti, harmadrészt mivel a nettó béredből fizeted ki, ezért azt te állod a saját pénzedből. A saját pénzed márpedig a tiéd. "
Az a baj, nem vagy képes rendszerben gondolkodni. Itt sem olyan perspektívából közelítettem meg a dolgot, mint ahogy reagálsz rá. Valójában ha rendszerben gondolkodunk, akkor nem azt kell nézni, hogy az állam teszi félre neked, vagy te magad a nettó béredből, mivel a forrása ugyanaz. Az önyup és a manyup között nem ez a lényegi különbség, nem a költsége, mert mindkettő ugyanúgy extra költség a jelenben (és itt gondolj arra is, hogy ha jelenben nem költöm el emiatt a pénzt, az még az államnak is kevesebb adót jelenthet), hanem a kötelezőségben.