Re: nincs cím
Előzmény: #594109"Én sehol nem írtam, hogy nincsen neki 20 évig költsége."
Azt nem, de nem is foglalkoztál vele :)
"Nyilván az önyupnak is van, csak azt te fizeted meg a nettó béredből, illetve részben az állam az adókedvezmény formájában."
Na látod, itt igaz az, hogy az adókedvezmény egyrészről marginális, másrészről tényleg az öngondoskodást segíti, harmadrészt mivel a nettó béredből fizeted ki, ezért azt te állod a saját pénzedből. A saját pénzed márpedig a tiéd.
"Én azt állítottam, hogy nem lenne szükségszerű hitelből finanszírozni."
Csak egyszerűen azt nem akarod megérteni, hogy ki kell fizetni a számlát az államnak. Ha egyensúlyban van a költségvetés, akkor az annyit tesz, hogy a manyuptól valóban nem fog nőni a hiány (hiszen az ebben az esetben nincs), azonban ez annyit tesz, hogy a manyup teljes összegét ADÓBAN EL KELL VONNI A GAZDASÁGBÓL, ami évente 4-500 milliárd forint lenne alsó hangon és jelenértéken.
4-500 MILLIÁRD! Gondolj csak bele, hogy 20 évre évente ennyit kivonsz a gazdaságból, az 8.000-10.000 milliárd forint. Szerinted ezzel nem csökken a gazdaság növekedési képessége, avagy fenntartási képessége? Szerinted ezzel nem nő az adóterhelés? Eddig éppen azt mondtad: Az állam ne vonjon el pénzeket, majd te eldöntöd mire költöd, ezek után azt mondod, hogy az állam vonjon el ekkora mértékben adót az emberektől, hogy egy bűnszervezetbe irányítva ellopassa azt? Írdatlan pénzről beszélünk ám...
"És a manyup nem a hiányt növeli, a hiányt akkor növeli, ha alapból is hiány van, ha nincs többlet van, akkor a többletet csökkenti. Az alapprobléma az, hogy az állam többet költ, mint amennyi bevétele van, tehát hiány van."
Egyszerűen nem akarsz megérteni valamit: NEM a hiánnyal van önmagában a probléma, hanem azzal, hogy MIÉRT VON EL PÉNZT AZ ÁLLAM. Ha hiányból fedezi a manyupot, akkor ugyan az adósság nő, de csak annak az adósságszolgálatával kell terhelni az éves költségvetést (az, hogy ez fenntarthatatlan, abba most ne menjünk bele), mig ha nullszalldós, akkor a TELJES ÖSSZEGGEL KELL megterhelni a költségvetést. Mert ki kell fizetni a számlát. És valahogy itt vagy eltévedve, amikor azt hiszed, hogy ha nullszalldós a költségvetés, akkor a manyupnak nincs költsége.
Dehogy nincs.
Még nagyobb is! Mert adót kell emelni hozzá!