Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: törölve

xmann Előzmény: #593374

1.A Fed nem bocsát ki államkötvényeket

2. A magyar hitelezés az nem fedezetlen pénznyomtatás volt, de erről már korábban is beszéltünk. Hívhatod tőlem az almát körtének de attól az nem az. Fedezetlen pénznyomtatás az, amikor a jegybank ellentételezés nélkül varázsol, nyomtat pénzt, és ezt jellemzően az állam finanszírozását elősegítendően teszi.

3. Amiről te beszélsz az nem jegybanki pénzteremtés, hanem kereskedelmi banki, de a fórumbeírások alapján látszik, hogy ezt sem érti meg szinte senki sem. Egyes, egyedi kereskedelmi bankok nem tudnak pénzt teremteni, nem tudnak többet kihitelezni, mint amennyi betétjük+saját tőkéjük+anyavállalati, vagy másmilyen hitelük van. A bank olyan mint egy transzformátor, belemennek a megtakarítások különböző forrásból, és PONT annyit tud csak kihitelezni, mint amennyi belement, többet nem. Ezért nem jegybank, mert nem tud a semmiből pénzt teremteni, csak azt ami belement, azt adhatja ki.

Ugyanakkor a hitelezés folyamatában a pénz multiplikálódik, emiatt gondolják tévesen az összeesküvéshívők hogy a kerbankok pénzt tudnak teremtenti.

Pölö: Neked van 100 Ft-od, kölcsönadod nekem, én kölcsönadom AT-nek, ő kölcsönadja Spadénak. Mi a helyzet itt? neked van 100 Ft "betéted", nekem 100 Ft tartozásom és 100 Ft "betétem", AT-nek szintén, Spadénak csak 100 Ft adóssága. Szumma 300 Ft betét és 300 Ft tartozás van a rendszerben. Senki nem lett gazdagabb, de a gazdaságban lévő pénz mennyisége 100-ról 300 ra nőtt, ennyi történt.