Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: törölve

prospero Előzmény: #593346

A FED által kibocsátott amerikai államkötvényeket én fedezetlen pénznyomtatásnak tekintem, fedezetlen alatt azt értem, hogy nincs fedezve amerikai javakkal. Ez a fedezetlen pénzmennyiség pedig bizonyos - importtal nem pótolható/helyettesíthető javak - árának emelkedésében ölt testet szerintem, ami az adott termékre vonatkozóan inflációt gerjeszt.

Ugyanígy azt is fedezetlen pénznyomtatásnak tekintem (fedezetlen alatt itt is azt értem, hogy nem a reáljavak cseréjéhez szükséges pénzmennyiség van a piacon, hanem annál több), amikor a magyar piacot a magyar megtakarításokon felül 140%-ban túlhitelezték, oly módon, hogy a magyarországi leányok deviza hiteleket vettek fel, az állam hiteleket vett fel, amiből az MNB forintot teremtett számukra az átváltással, amit kinyomtak a gazdaságba, ami szintén bizonyos javak árának emelkedését okozta pl. ingatlanok, részvények. És e pénzmennyiség ott nem okozott áremelkedést, ahol importból lehetett fedezni a megnövekedett keresletet.

A válság következtében a javak elértéktelenedtek, a fedezetlen pénz realizált veszteség formájában "elégett", az adósság viszont maradt.

Lehet rosszul látom, de számomra a túl sok pénz jelenléte a magyarázat az ingatlanbuborék, vagy bármilyen más keresett termék árának - extrém megugrására, hiperinflációjára. Mert mondjuk szerintem nyugodtan lehet mondani, hogy hiperinfláció van az ingatlanok területén, ha mondjuk évente duplázódik az áruk.