Re: Feljelentés
banyaiz Előzmény: #585689Ne csináld, Lehmann professzor az egy nagy mester lehet, nem szoktam olvasni az elképzeléseit a dolgokról csak néha itt ezen az oldalon belepillantok az is bőven elég. :)
Alaposan olvasd el ezt az mnb-s anyagot.
Az nyilvánvaló, hogy a magyar bankrendszernek Ft forrása volt kiinduló pontként ez világos megint csak mint a vakablak hiszen mi mása lett volna? Annyi devizabetét nem állt rendelkezésre, hogy sok ezer milliárdot kihelyezzenek amire igény volt . De és itt jön a lényeg swapeken keresztül devizahitelt vettek fel Ft hitelt nyújtottak, és ugyanígy kamatswapeken keresztül fedezték a kamatkockázatot ami az ügyletből adódik, illetve az árfolyamkockázatot is.
Vagyis a Ft forrásból ami a betétekből rendelkezésre állt swap ügyletekkel devizaforrást hoztak össze fedezve a kockázatokat (az igaz, hogy ezeket időnként meg kell újítani és ez az ő kockázatuk jellemzően évente újítják meg tudomásom szerint szóval rövid lejáraton de akkor is egy fedezet nagyjából a témára) .
Lehmann dr mit szeretne? Hogy 6%-on adjanak Ft hitelt úgy, hogy 6%-on vonják be a Ft forrást? Épp azért kellett variálni mert tisztán Ft alapon 10% körül/ felett lehetett volna kihelyezni.
Vagy úgy gondolja ez a derék ember, hogy miután swapekkel megteremtették a devizaforrást utána helyezzék ki a devizát Ft hitelként 6%-on , és a bankrendszer fussa az ebből adódó árfolyamkockázatot?
VAgy nem tudom mit akar kihozni belőle Lehmann mester de őszintén szólva túlzottan nem is érdekel. :) Bőven elég nekem annyit elolvasni tőle, hogy azt hajtogatja a bankoknak Ft-ja volt, és devizát helyeztek ki. :) Az már nem zavarja meg , hogy közben volt néhány határidős ügylet és a Ft-ból chf, vagy eur lett amit kihelyeztek. Ilyen apróságokon nem akad fenn a derék ember.