Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Alacsony alapkamatot végre

Előzmény: #578476

"Ursival ellentétben te nem olvasol a gondolatomban, mert azt írtam, hogy VAN rá kereslet"

Nem olvastad el a válaszom (szerk: hopp, most jut eszembe, párat kitöröltem, mert duplikált volt lényegileg, lehet hogy pont abban írtam, hogy ÁLMODSZ, ha ilyenből indulsz ki, azaz abból, hogy VAN kereslet ÉS NINCS konkurrencia - ilyen ugyanis nincs, de legyen, számoljunk...), ami arról szólt, hogy szerintem ilyen nincs, de az egyszerűség kedvéért legyen így.

"(azaz már jelezték, hogy több intézménynek is kellene főzni), de mondjuk csak 15-20% lenne az árrés. Ott számítana mennyi a kamat, szerintem. De ne vesszünk el a részletekben."

Pedig ebben az esetben pont a részletekben van a lényeg. Nem mindegy ugyanis, hogy mit értesz árrés alatt. Amennyiben ugyanis az említett árrést NAPONTA meg tudod csinálni, akkor az éves szinten igen szép pénzt termelne. Tehát teljesen hibásan gondolkodsz, egy egyszeri éves díjat (kamat) egy mindennapos árréssel kívánsz összevetni. Amennyiben azonban azt mondod, hogy éves szinten 15-20% lenne az árrés ÖSSZESEN a hitelre vetítve, akkor arra írtam, hogy a beruházás nem megvalósítható, mert többe kerül, mint amit ki tud termelni, és nem a kamat, hanem az alap törlesztése miatt.

"20-30%? A Magyar vállalkozások 90%-nak be kéne akkor zárni! Mert nincs értelme üzemeltetni, kétlem hogy ekkora árréssel operálnának."

Mondom, hogy nem érted :) Vegyszek egy zümzümöt 100Ft-ért és eladom 110Ft-ért. Mennyi a hasznom? 10Ft=10%. Ámde mi van akkor, ha én a zümzümöt az eladás után újra megveszem és újra eladom? Akkor bizony már másnap 120 Ft-nál fog járni az egyenlegem, azaz 20 Ft=20% lesz az árrésem. Namármost, ha ezt 200 nap teszem meg, akkor 2000 Ft lesz, amit az üzleten összességében nyerek, tehát 2000% lesz a nyereségességem.

Ezért mondom, nem akarod érteni, hogy az árrés, meg a kamat nem számolható úgy, hogy képzeled :) Ugyanakkor azt kell megértened, hogy amikor azzal számolok, hogy mit kell kitermelni, akkor ott nem a hitel százaléka érdekel, hanem a TÉNYLEGESEN fizetendő összeg, amiben a banki költségektől a hitelbecslőkön át a hitelgaranciáig minden szerepel - és ami amugy a kamat százalékában egyáltalán nincs benne. Nomeg, az alap törlesztése.

És pontosan ezért kell úgy számolni, hogy az említett zümzüm eladás éves szinten mennyi NOMINÁLIS eredményt fog hozni, mert azt kell összemérni a hiteltörlesztés TELJES NOMINÁLIS összegével. Namármost ebből az, hogy a kamatnak mi van felírva - az többé kevésbé érdektelen, ha a beruházás megvalósíthatóságát nézzük.

"Én ezt soha nem értettem, hogy miért fektetnek be 10 000 000 HUF-ot valamibe, ha csak kb 5-10 év alatt lesz nullán.."

Nagyon egyszerű: NEKED ez a befektetés 10 év után is termelni fog, vagyis onnantól a haszon a tiéd, tisztán. Így jön ki az, hogy bár az első 5-10 évben marginális a haszon (akár még a banki kamatoknál is alacsonyabb), de később egy PASSZÍV JÖVEDELEM TERMELŐ képességed lesz. EZÉRT érdemes befektetni, és pont ezért írtam, hogy ez nem a hitel százalékán múlik, hanem azon, hogy mennyire kiszámítható a jövő.

Namármost, amikor az egész világ omlik szét, akkor persze hogy senki sem szeret hosszú távra befektetni, inkább a kivárás a jellemző minden szinten és vonalon.