Re: Alacsony alapkamatot végre
lagwagoner Előzmény: #577860"Mi köze a lakáshitelnek a pénz TERMELÉSÉHEZ?"
:-O Hogy miért éri meg az építőipari vállalatoknak lakásokat építeni? Nem is tudom...van valami imperialista csökevény hogy profit, de mindegy. :-)
"Viszont az irodaház a saját költségét és a hitelt IS kitermeli, a magánlakás pedig nem."
na ugye. Én nem határoltam le magánlakásokra. Ingatlanfejlesztésről beszélek.
" Ezért nem lehet hitelnek nevezni a lakossági házépítés kölcsönből való megvalósítását, mert ez csak addig működik, amig kölcsönt lehet kihelyezni, utána bedől, ha túlpörög."
csak te ragadtál le a magánszemélyeknél. Én már az elején írtam (meg utána vagy 3x), hogy abban éri meg a hitel ami azt kitermeli első sorban. Vigyázz úgy jársz mint a Vakmajommal :-)
Meg azt is beszéltük még anno (azt hittem , hogy azt hitted ezt tároltad magadban), hogy adminisztratív eszközökkel lehet szűkíteni a hitelfelvevők körét, hogy meg legyen az egyensúly, és ezeknek esetleges bedőlése, ne okozzon rendszerszintű problémákat.
"A világgazdasági növekedés annyit tesz, hogy mondjuk több autot ad el az Audi Kínában, és ahhoz innen megy a motor, és egyes típusok. Ettől a mi GDP-nk meg fog nőni, függetlenül attól, hogy adóban ebből gyakorlatilag semmit sem fogunk látni."
Ami kereslet, azon hiteleknek köszönhetőek, amik bedőlésétől már most is tartanak (lakossági, vállalati, önkormányzati). Nyilván a kommunista kormányzatnak "hála" ezt el lehet egy ideig tusolni, kozmetikázni. A Bérek borzasztó alacsonyak, amiből elég nagy feszt van arrafelé.
Azaz, ha dől a hitel, dől az audi motor megrendelés, mi is zutty. Tehát miből van az esetleges növekedés...:-)?
"Ja és mellesleg, fizetésemelséről szó sem lehet, sőt, valószínűleg csökkenteni is kell, amig a beruházás költségei ki nem termelődnek és maga a beruházás el nem indul."
Ha ezt jósolod irányvonalnak, akkor fel lehet készülni a 9 milliós MO-ra és plusz 0%-os növekedésre hosszabb távon. Ha nominálisan marad a mostani átlagbér, amennyi most. Akkor nyugodtan dőljön hátra mindenki, bontson egy sort, nyugodjon meg, és hagyjon fel az álmaival, és fizetésemelkedésről. Max. hazánk lesz egy összeszerelő gépsor, olcsó munkaerő hazája. Fasza.
"
Nagyon egyszerű: Amikor olyan termelés kezdődik, ami értéket teremt, annak megkeződik az újraelosztása. "
Mit is értesz újraelosztás alatt?
"Ez így van. Csakhogy Széchenyi arra utalt, hogy (fejből írom, nem pontos), hogy jobb az a birtok, amelynek 100.000 Ft termelése van és 60.000 Ft adósságszolgálata, mint az, aminek csak 40.000 Ft termelése van és nincs adóssága, mert az első hatékonyabb, fajlagosan gazdaságosabb."
Most már tökéletesen ellentmondásba kerültél magaddal a hitel szempontjából. Hisz erre azt írod analógiádat idézve ebbe a példába, hogy hiteltől függetlenül ha meg van a 40 000 termelése, akkor minek hitel? :-)
Akkor köl vagy nem köl a hitel? ;-)
"Azonban Széchenyi ezt nyilvánvalóan abban a kontextusban írta, hogy valójában van garantált felvevőpiaca a 100.000 Ft-os termelésnek is és nem arra gondolt, hogy ha felvesz hitelt, akkor majd több terméket fog tudni eladni. Annak idején a hatékonyság és a termelés rendkívül alacsony szinten volt, annak a felfuttatása hitelből teljesen logikus volt."
Ok, kivágtad magad :-)
"De tessék mondani, Széchenyi (értelemszerűen a maga korában) miért nem írt plazmáról, autorol, lakóházakról? Vagy írt valaha olyat, hogy építsen a nemesség több palotát és templomot, mert attől lesz jobb az országnak?"
Mint ahogy én sem, sőt azt írtam, hogy erre nem is szabad.