Re: Alacsony alapkamatot végre
Előzmény: #577820""Beruházás az, ami a pénz TERMELÉSÉT szolgálja."
Ezt vázolom egy ideje :-)"
Mi köze a lakáshitelnek a pénz TERMELÉSÉHEZ? A lakáshitel esetében a pénz ELKÖLTÉSÉRŐL beszélünk.
"Nem érted. Arra mutattam rá, hogy sok vállalat olcsó hitellel beruházásokat indítana, embereket alkalmazna (!)"
De, én értem: Ezt hívják bullshitnek. Próbáljad meg megérteni, hogy akkor kell beruházni, HA IGÉNY van a termékre. Ha van rá igény, akkor kell hitelt felvenni, de akkor - szélsőséges példáktól eltekintve - majdnem mindegy annak a kamata.
", aki 130 000-et keresett az keres 185 000-et (akár a gyengébb forint miatt is !), aki 47 000-et, az pedig egy magánvállalatnál (mivel lenne munkája) 110 000, ez pedig sok hűtőszekrény vásárlást generálna (amit Varga hiányolt), akár hitelből akár nem."
Ezt minimum csodavárásnak hívják. Mitől keresne ennyit? Mennyivel lenne több piaca a terméknek? Semennyivel. A hitelből nem képződik piac, ha nincs piacnövekedés, nincs igénynövekedés, tehát nem lehet eladni a terméket, nem lehet több profitot csinálni, azaz az egésznek nincs semmi értelme. Ja és mellesleg, fizetésemelséről szó sem lehet, sőt, valószínűleg csökkenteni is kell, amig a beruházás költségei ki nem termelődnek és maga a beruházás el nem indul.
"Nem a végfogyasztás felpörgetésére gondolok hitelből!!"
Pedig csak arról beszélsz.
" "Beruházás az, ha mondjuk irodaházat húz fel egy kivitelező, aki annak a bérbeadásából kívánja törleszteni a hitelt, vagyis jövedelem TERMELÉSBŐL vállalja be az adósságszolgálatot. "
na ugye, kapizsgálod :-)"
Én tudom, te nem érted: Az irodaháznál ugyanúgy költség az, hogy felépítik, mint egy magánlakásnál. Viszont az irodaház a saját költségét és a hitelt IS kitermeli, a magánlakás pedig nem. Ezért nem lehet hitelnek nevezni a lakossági házépítés kölcsönből való megvalósítását, mert ez csak addig működik, amig kölcsönt lehet kihelyezni, utána bedől, ha túlpörög. Azaz, ha növeled a hitel mennyiségét, akkor valójában közelebb hozod a rendszer bedőlését.
"" 2013-ra már némi növekedést jeleznek előre világszerte, az pedig nálunk is így fog lecsapódni, azaz többlet termelés fog ide érkezni,"
Miért is? Ha nincs kereslet?"
A világgazdasági növekedés annyit tesz, hogy mondjuk több autot ad el az Audi Kínában, és ahhoz innen megy a motor, és egyes típusok. Ettől a mi GDP-nk meg fog nőni, függetlenül attól, hogy adóban ebből gyakorlatilag semmit sem fogunk látni.
""HA A PIAC ÉS A MEGRENDELÉS ÁLLOMÁNY NÖVEKSZIK, AKKOR SZÜKSÉG VAN A NÖVEKEDÉSRE, A BERUHÁZÁSRA ÉS EHHEZ LEHET ESZKÖZ A HITEL."
Akkor azt válaszold meg kérlek, hogy ezt a piaci és állományi növekedést mi mozdítja ki? Mitől indul be? ez hogy ér MO-ra? Erre a levezetésre kíváncsi vagyok, de komolyan."
Nagyon egyszerű: Amikor olyan termelés kezdődik, ami értéket teremt, annak megkeződik az újraelosztása. Amikor ez koncentrált (például Kína), akkor hirtelen keresletnövekedés lép fel, amitől igény teremtődik bizonyos termékekre. Így például svájci órákra, luxusautokra, mert felvevőpiac keletkezik, mondhatni, hirtelen termelést kell bővíteni és ehhez persze, hogy hitelt kell felvenni. Namármost, inenntől talán már nem kell hosszasan elmondani, hogy a két nagy konzum prémium gyártóból kettőnek Magyarországon is van gyára, vagyis... ;)
"Ha már Széchenyit hozod fel:
"A Hitel lábra állítását tettem systemám alapkövéül, mert annak nemléte, mint a honi tapasztalás mutatja, legtehetősb nemzetségeinket is megsemmisíti; léte pedig már a legtehetetlenebbeket is bizonyosan előmozdítaná.""
Ez így van. Csakhogy Széchenyi arra utalt, hogy (fejből írom, nem pontos), hogy jobb az a birtok, amelynek 100.000 Ft termelése van és 60.000 Ft adósságszolgálata, mint az, aminek csak 40.000 Ft termelése van és nincs adóssága, mert az első hatékonyabb, fajlagosan gazdaságosabb.
Azonban Széchenyi ezt nyilvánvalóan abban a kontextusban írta, hogy valójában van garantált felvevőpiaca a 100.000 Ft-os termelésnek is és nem arra gondolt, hogy ha felvesz hitelt, akkor majd több terméket fog tudni eladni. Annak idején a hatékonyság és a termelés rendkívül alacsony szinten volt, annak a felfuttatása hitelből teljesen logikus volt.
De tessék mondani, Széchenyi (értelemszerűen a maga korában) miért nem írt plazmáról, autorol, lakóházakról? Vagy írt valaha olyat, hogy építsen a nemesség több palotát és templomot, mert attől lesz jobb az országnak? Ilyen marhaságot ő soha le nem írt volna...
Persze akkor még nem volt GDP...