Re: nincs cím
banyaiz Előzmény: #576406Szerintem olvasd el ebben a témában amit itt az elmúlt néhány napban írtam ide. :)
Ugyan ha ezt amit ide írtam egy jegybanki szakember elolvassa biztos megdorgálna engem de konyhanyelven a lényeg vsz benne volt.
Az, hogy ez a másfél milliárd eur körüli lehívása az mnb-nek közvetlenül az imf-től a devizatartalék növelésére még 2009-ben nem növelte az államadósságot egy könyveléstechnikai ténykérdés. Az mnb adós az imf-nek ezzel a pénzzel. A többi részével amit az állam hívott le azzal pedig az állam adós az imf-nek. De amivel az mnb adós azt is vissza kell fizetni, annak is van kamata stb és ez érinti a költségvetést nyilván ahogy mondtad, ezt én nem is mondtam, hogy ez a része nem így van. :) Tehát olyan dolgon vitatkozol velem amit nem is mondtam, hogy nem úgy van. :)
Csak azt kell majd eldönteni 2013-ban (sok minden más mellett) , hogy ezt az összeget másfél millárd eurt az mnb visszautalja e az imf-nek ezzel a tartozásást visszafizetve, és csökkentve a devizatartalékot, vagy más módszert keressenek erre. Valószínű, hogy ezt csont nélkül vissza fogja utalni az mnb. De ez csak 1,5 mrd körüli eur.
A többi 2013-ban lejáró devizaadósságot az államnak kell törleszteni mert ő vette fel, arra pedig olyan módok vannak amiket itt az előbb neked levezettem.
Kicsit két malomban őrölünk ahogy Spade is mondta.