Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Abortuszbotrány Írországban: meghalt egy 17. hetes terhes nő

Előzmény: #574818

Azt hiszem, nem pontosan értetted meg azt, amire utaltam.

Arra kívántam utalni, hogy Nicea UTÁN ismert a Biblia, méghozzá a mai formájában, tudomásom szerint alig változott benne valami (arányaiban). Ezzel szemben Nicea előttről SEMMI nincs meg, gyakorlatilag egytelen irat sem.

Azaz, az a a feltűnő, hogy nemhogy arról nem értekezhetünk, hogy a Bibliában mondjuk "csak" 80% támasztható alá korábbi iratokkal, vagy 10%, hanem az a valóság, hogy gyakorlatilag semmi sem.

Innentől kérdeztem azt, hogy ha bármit is átmásoltak, beemeltek volna akkoriban, azaz bárminek meg lett volna az írásbeli formája, annak nem kellett volna a mai napig fennmaradnia? Nem zavar téged történészként, hogy egy állítólag akkor szerkesztett (tehát kanonizált, azaz meglévő dokumentumok válogatásából készült) szöveggyűjteményből egyetlen forrásanyag sem maradt fenn? Mennyire tartod azt érthetőnek, hogy MINDEN forrásanyag eltűnt és MINDEN korábbi irat megsemmisült?

Egyébként, én olvastam a Zsidók történetét és a A zsidó háborút, és nekem pont az tűnt fel, hogy MENNYIRE NEM értekezik Jézusról és úgy általában a kereszténységről, viszont bőségesen értekezik az esszénusokról. És az esszénusok esetében a legfeltűnőbb a későbbi kereszténységgel való hasonlóság. De hogy BIBLIÁT alátámasztó lenne, vagy a kereszténységet? Hiszen egyikről sem tud, sem Evangéliumokról, sem az evangelistákról, sem keresztényekről, sem egyházról a zsidóság körében, pedig igen részletes leírást ad a társadalomról és a zsidó történelemről.

Vajon mennyire valószínű az, hogy a kortárs Flavius még csak nem is hallott Jézusról? Pedig ha feldúlta A templomot alig pár évtizeddel korábban, valamint még a rómaiakra is akkora hatást gyakorolt volna, akkor igazán megemlíthette volna, mint történelmet.

Nekem ez a furcsa, nem az, hogy mennyien akarnak EGY-EGY MONDATBÓL egy egész Bibliát bizonygatni. Nem kérdés, hogy a bibliai szövegek többsége korábbi, jóval korábbi szöveg, az tehát, hogy felismernek pár eseményt, mondatot, az nem azt jelenti, hogy a Biblia létezett, hanem az, hogy EGYES RÉSZEI már akkor is léteztek.