Re: Abortuszbotrány Írországban: meghalt egy 17. hetes terhes nő
Scipio Előzmény: #574658Nem akarod megérteni amit írtam. Ill. a hit felől közelíted, amit mint történész feszegetek :)
"Szóval, tudom, a manapság nagyon elterjedt az a nézet, hogy válogattak az evangéliumok között. Legyen így, ezen nem tudok és nem is akarok vitatkozni, amin tudok, az az, hogy ez lényeges dolog-e?
Az apostolok cselekedetei beszámol szinte az összes apostol munkájáról. Beszámol (...)ebben is egyetértettek."
Már hogya fenébe ne értettek volna egyet, hiszen mégiscsak korabeli szinten igen művelt egyházfők rakták össze az Újszövetséget, nyilván olyan evangéliumok, levelek kerülhettek be, amelyek egymást kiegészítve, egységes rendszert alkottak, te már csak ezt kapod kézhez, az egyetértő, egymást megtámogató részeket...
"Senkinek nem volt különvéleménye. Ugyanarról az Istenről beszéltek, ugyanazt mondták, csak persze más szavakkal." És te ezt azokból a levelekből tudod, amiket az összeállítók beleraktak, persze azok a levelek kimaradtak, amik nem illetettek a képbe...
Ezek a zsinatok jól dokumentáltak, némelyeknek még a résztvevőit is ismerjük, ahogy a frakcióharcokat, vitákat is, hogy mi maradjon és mi kerüljön be... És akkor még a Szentlélekkel kapcsolatos, Krisztus isteni ill. emberi lényegének vitájáról vallásháborúkba torkolló szembenállásról még nem is beszéltünk.
Tetszik vagy nem, szembenézel vele vagy sem, de te az álatalad elutasított-semmibe vett klérus által összeállított, átszűrt Bibliát forgatod. Ezzel persze semmi baj nincs, pusztán mint tényt, vallás- és egyháztörténeti háttért jegyeztem meg :)