Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Abortuszbotrány Írországban: meghalt egy 17. hetes terhes nő

Ricsi Előzmény: #574646

Értettem, amit írtál, de nem értek vele egyet, és nem tartottam a véleményemet és tudásomat érdemesnek arra, hogy megosszam veled. De miután újra rákérdeztél, elmondom:

Az újszövetségben 4 írott evangélium található. Ebből hármat szinoptikusnak azaz együttlátónak neveznek, ez az első három, Máté, Márk és Lukács. A negyedik János kilóg a sorból, mert más aspektusból, más célközönségnek született. Fontos megjegyezni, az első háromból kettő (Márk és Lukács) nem volt tanítvány (apostol).

Az apostolok elhívásakor kiderül, nagy részük igen egyszerű ember volt, valószínűleg a betűvetés sem ment mindegyiknek. Ezért mindenképpen téves az az elgondolás, hogy mindegyik apostol írt volna evangéliumot.

Itt kell megjegyeznem, az evangélium örömhírt jelent, és egy van belőle. Ez az örömhír a következő: Jézus Krisztus Isten fia lejött a földre, kereszthalált halt a bűneinkért, harmadnapon feltámadt és felment a mennybe. Aki ezt elfogadja, annak örök életet ajándékoz a saját országába. Aki nem fogadja el, annak nem. Ez a szorosan vett evangélium. János, a saját evangéliuma végén leírja, sok minden egyébről is beszámolhatna, de nem érdemes, mert ő ezeket azért írta le, hogy higgyük, Jézus Krisztus valóban Isten fia. Erre a leírt dolgok elegek, így nem is írt többet. És én ezzel egyetértek, tényleg elég.

Szóval, tudom, a manapság nagyon elterjedt az a nézet, hogy válogattak az evangéliumok között. Legyen így, ezen nem tudok és nem is akarok vitatkozni, amin tudok, az az, hogy ez lényeges dolog-e?

Az apostolok cselekedetei beszámol szinte az összes apostol munkájáról. Beszámol arról, hogy ugyanazt élték meg, ugyanúgy gondolkoztak, ugyanazt a Jézust hirdették, nem volt köztük vita erről. Ami kifejezetten vitát váltott ki köztük az az, hogy ez az evangélium érvényes-e a pogányokra (nem zsidókra). Miután megértették hogy igen, a következő vita abból állt, hogy kell-e a pogányból lett keresztényeknek betartani a régi törvényeket. De nem kell, ebben is egyetértettek.

A másik fontos dolog. Bár evangélium csak 4 db van a bibliában, de levél elég sok, elég sok szerzőtől. Ezeket a leveleket apostolok írták, és az egész egy rendszert alkot. Senkinek nem volt különvéleménye. Ugyanarról az Istenről beszéltek, ugyanazt mondták, csak persze más szavakkal.

Péter pl leírja a saját levelében, hogy Pál néha túlcifrázza a mondandóját, és néha sokan félreértik. De leszögezi, Pálnak igaza van.

Miért tehette ezt meg? Azért, mert pünkösdkor kitöltetett a Szent Szellem (Szentlélek, kinek hogy tetszik). És rajta keresztül az apostolok száján át Isten beszélt. És miután Péter ezt tudta, nem is foglalkozott vele, mit mond Pál, mert tudta, hogy igaz. Tudta, hogy Isten szavai.

És még annyi, amikor az apostolok összegyűltek Jeruzsálemben, semmiben nem vitatkoztak (kivéve a pogányokkal kapcsolatos kérdéseken), mindenben egyetértettek. És ha az apostolok mindenben egyetértettek, akkor teljesen mindegy, hánynak az evangéliuma, vagy levele került be a bibiliába. Hiszen, mint a fenti tények mutatják, csak ugyanazt tudták volna leírni, csak ők is más szavakkal.