Re: készülve az összeomlásra
Előzmény: #542986"Azért írtam azt, amit, mert már egyéb kontextusban is és megannyi topicban nyakló nélkül hangoztatod, hogy nekünk a gyenge forint kell semmi más."
Ez egyszerű szemenszedett hazugság. Amikor a forint árfolyamáról van szó, akkor írom, hogy a gyenge forint a jobb a gazdaság számára.
"Én nem hinném, hogy őskomcsi lennék amiatt, mert én a forintgyengítés mindent megoldó receptjében nem igazán hiszek."
Hát, mindenesetre elég furcsa, hogy a kapitalizmusban minden kapitalista állam veled ellentétesen gondolkodik.
"USA jól el lesz az erős dollárjával is, ha majd odáig fajulnak a dolgok."
Az USA-nak van egy FED-je és ha a "dollárexport" többet hoz, mint a reálgazdaság, akkor neki az is jó. Ettől függetlenül mindennapos a Jüan felértékelési elvárásuk. Ugyanis a "gazdasági vetélytárs értékeljen fel" valójában pont ugyanaz, mint ha ő értékelne le.
"Japánnak mindegy, ők csak a még nagyobb recessziót, depressziót akarják elkerülni."
Japánnak rohadtul nem mindegy, azért is próbált a japán jegybank többször is kétségbeesetten és elképesztő összegekkel interveniálni, a japán vállalatok többsége pedig pont azért van bajban, mert az erős jen egyszerűen elviszi a profitukat. Nem kevés japán cég jelentésében szerepel, hogy egyszerűen már nem tudnak YEN-ben nyereséget kimutatni.
"Kína félig mese, félig valóság ország, de nem szeretnék hozzájuk hasonló rendszert."
Csak így négyszemközt, most úgy őszintén, meséljed el nekem, hogy például a hong-kongi rendszerrel konkrétan mi a konkrét problémád, illetve mi az, amitől olyan rossz manapság Kínában élni, mondjuk egy elmaradott nagyvárosában? Tudod, én úgy öt-hat évvel ezelőtt feküdtem meg, amikor a magyar riporter talán Shanghaiban forgatott egy riportot, hogy miért van annyi luxusbrand abban az utcában amiben forgatnak, hiszen ez mégiscsak Kína, nem Párizs. Mire az interjú alany hosszasan bólogatott, hogy igen, jogos a kérdező felvetése, mert egyelőre még nem akkora a vásárlóerő, mint mondjuk Párizsban, hiszen jelenleg még ""csak"" a város lakosságának alig hat százaléka(!) tud luxustermékeket vásárolni, de véleményük szerint ez gyors növekedésnek fog indulni és nekik már ott kell lenni addigra, vagyis ""most"" (szerk: értsd akkor) már ott kell lenniük. Namármost, a riport végén elhangzott, hogy a város lakossága 20 millió volt.
Ez tudod mit jelent? Azt, hogy 1,2 millió(!) ember volt képes csak abban a városban olyan luxusban élni és azt megfizetni, amit Európában körülbelül ugyanennyi. A nagy számok elképesztő dolgokat rejtenek magukban.
"Olaszország nem tudom milyen devizáját gyengíti éppen"
Olaszország SZERETNÉ, csak nem tudja. Egyebekben számos alkalommal levezették már, hogy ha le tudná értékelni 20%-al a devizáját, akkor nem is lenne semmiféle problémája, mert azonnal versenyképes lenne az ipara és mindene működne.
"Németország sunyin megszedte magát ezzel az EU dologgal (politikai gittegylet, piacszerzés álcája alatt)"
Ebben az ügyben maradjunk abban, hogy a náci jelző újra felaggatását jóval azelőtt megírtam, mielőtt elkezdték volna ezt az egész PIIGS-ben alkalmazni Németországra. Egyszerűen az a probléma, hogy Németország NEM teheti meg azt, amit elvárnak tőle, mert akkor ő dőlne össze, ugyanis ha valóban bevállalnák a közös kötvényeket, akkor Németország adósságfinanszírozási igénye is megugrana (a jelenlegi akár negatív hozamhoz képest) és azt természetesen nem tudná látványos életszínvonal csökkenés nélkül megúszni, ami egyben a teljes EUR zóna tönkremenetelét jelentené, hiszen zuhanó kőként esne szét minden.
"Svájc pedig örüljön a rablók pénzének, nagyon nagy a nyomás rajtuk, hogy az adókerülőket kiadják, transzparencia irányába vigyék a bankrendszerüket."
Ennek történetesen semmi köze a menekülő deviza jellegéhez, ha az összes adóelkerülőt kiadják, a transzparencia is 100%-os lesz, akkor is menekülő deviza marad a CHF. És történetesen az a vicc, hogy minél átláthatóbb lesz, annál inkább az lesz.
"az összes bankszámla tulajdonos adatát felvásárolja a német kormány valahol a bajor erdők homályában."
Én úgy tudom, hogy már kiegyeztek azzal, hogy Svájc átalányadót fizet a német bankbetétek után Németországnak, ezért cserébe viszont marad az annonimitás, hiszen valójában ettől kezdve legalizáltnak számítanak ezen pénzek.
"Majdnem egy évig szerintem megfelelően gyenge volt a forint és mégis -0,5 - -1,2% a növekedésünk, bocsánat csökkenésünk."
Az a baj, hogy az NPD elveit vallókkal nehéz azt megértetni, hogy a gazdaság minden szegmense erősödött, kivéve az uzsoraszektort. Természetes ugyanis az, hogy ha nincs hitelezés, ha visszafizetés van, akkor az az uzsoraszektor összeesését vonja maga után, ami a GDP-ben így jelenik meg. Ezzel szemben érdemes megfigyelni a költségvetés helyzetét, amely kifejezetten jó, sőt mi több, több mint jó állapotban van. Vagyis, ordít az, hogy valójában csak a virtuális gazdaság árazódott ki, az, amit az ElQro és társai nevű bűnbanda művelt. Ez volt az, amikor elképesztő uzsorapénzeket felélettek a zemberekkel a ga zemberek, és ezt kimutatták "gazdasági növekedésnek", aminek az lett az eredménye, hogy 2002-2010 között valójában iszonyatos recesszió volt, leépült a teljes gazdaságunk (most a cukoripart csak példának említem), kivágatták a szőlőket, tehát a termelést gyakorlatilag felszámolták - ezzel szemben a fogyasztást "gazdasági tevékenységnek" mutatták be. Magyarán szólva, 2002-2010 között a REÁLGAZDASÁG elképesztő recessziós pályát és összezuhanást szenvedett el, éves szinten 2-3%-al zsugorodott Magyarország, csak az 5-6%-os eladósodottságnövekedés miatt ezt képesek voltak 2-3%-os növekedésnek kimutatni. Ettől erősödött a forint is, hiszen az elképesztő méretű és elmebeteg méretű lakossági CHF vásárlás a forint árfolyamát teljességgel irreális szintre árazta (pont semmi köze az alapkamathoz). MOST tehát mi történik? Kiárazódik a rendszerből az ugyanez az évi 5-6%-os uzsorából fogyasztás, vagyis élből 5-6% közötti visszaesésnek kellene lennie, ha pedig ehhez hozzátesszük azt, hogy a felgyorsult törlesztések miatt csökken a vásárlóerő, akkor valójában akár 6-8%-os NPD féle GDP csökkenést kellene látni. AZ tehát, hogy ehhez képest 0% környékén vagyunk ÚGY, hogy 3% alatt van bőségesen a GDP arányos hiány (vö ElQroék féle 6-10%-os hiánnyal, ami úgy lett ennyi, hogy elképesztő méretű kótyavetyét folyattak be a költségvetésbe!), az tulajdonképpen éppen azt jelzi, hogy a gazdaság elképesztő növekedésben van, amiben nyilván szerepet játszott a gyengülő forint miatti emelkedő turizmus és a versenyképesebb ipar is.
"Én csak azt szeretném jelezni, hogy eddig duma szintjén kiválóan ösztönözték a gazdaságot, megannyi új munkahely keletkezett stb., csak valahogy ezt a való élet baromira nem tükrözi vissza."
AZ a baj, hogy a hozzád hasonlók egy pillanatnyi fáradtságot sem vállalnak és nem nézik meg, hogy az, hogy egy világválság kellős közepén, amiben mondjuk a PIIGS-en belül akár megtízszereződik a munkanélküliség a munkakezdő korosztályban, de minimum duplázódik, de inkább négyszereződik ez a mutató, akkor az, hogy nálunk a legrosszindulatúbb MSZP-s hazugságokkal is "csak" összességében 50.000 fős csökkenést (tehát stagnálást) lehet kimutatni, az maga a csoda. Ha pedig hozzátesszük, hogy az elmúlt nyolc évben az uzsorából fogyasztásra épült ki improduktív ipar (építő, kereskedelem, satöbbi), akkor valójában éppen az a csoda, hogy nem dőltünk úgy össze, mint Spanyolországtól Görögországig a fél EUR zóna. Tessék elhelyezni nemzetközi kontextusban azt, hogy mi hogy állunk és hogy hogyan állnak a többiek.
"De amíg nincs értelmes itthoni előállítás, itteni háttéripar, mezőgazdaság, alapanyagra, szakértelemre stb. alapozva, addig csak pár cég jár jól, a többiek meg szívnak az importon, adókon, infláción, hitel nélküliségen stb."
BULLSHIT. Elsősorban az egész magyar exportot, azt, amiből a költségvetés él, azt döntő többségében az export állítja elő, amiből éppen az következik, hogy nem pár cég jár jól, hanem minden cég és minden lakos jól jár. Az import erőltetése NPD nemzetgazdaságpusztítási tan, az adók éppenhogy nem lettek akkorák, mint az NPD által támogatott ElQro-k elképzelése szerint történt volna, az infláció meg igazából mára már nem értelmezhető abban a kontextusban, ahogy használod, mert az árak már régen nem az inflációval változnak, a hitel nélküliség pedig kifejezetten kedvező, arról már nem is beszélve, hogy a kutyának sem kell már a hitel. Egyszer volt Budán kutyavásár, hogy be lehetett hülyíteni ezt a generációt a hitelezéssel, többé ez nem fog menni.
"Tehát, légyszi szóljon már valaki a fentieknek, hogy hagyják a cégeket dolgozni, az adótörvényeken ne változtassanak már fél évente"
Látszik, hogy csak elméletben osztod az észt, hiszen én például pont azt látom, hogy pont nem nagyon változtatták az adótörvényeket. Ez a korábbi két ciklusnak volt a sajátossága. Én pont azt érzem, hogy most végre hagynak dolgozni és nem kezelnek hazaárulóként (ElQro: A cégeknek el lehet innen menni), és már nem vagyok a nép ellensége, aki őket nyúzza. Nagy különbség ám ez. És jó.
"ne legyen már 27 féle adófajta, az EU legnagyobb áfája"
Nem akarlak ez ügyben sem elkeseríteni, de csak idő kérdése, hogy meddig lesz még nálunk a legmagasabb, egyebekben szép csendben kúszik fel mindenhol az áfa, utoljára Horvátországban emelték idén 25%-ra. A 27 féle adófajta nyilván semmit sem mond a számodra, és nyilván vannak cégek, amelynek ennyit kell fizetni, de egyebekben egy átlagos KKV-nak éppen kevesebbet kell utalnia, mint korábban. Egyebekben ez olyan, mint a kommunista kiáltvány, hiszen korábban még több volt és mellesleg, máshol sincs kevesebb.
"hanem inkább az állami pazarlást vágják vissza még jobban és az EU-s pénzeket tegyék már normál halandó cégeknek is elérhetővé."
ROTFLMAO. A Népszabadságon kívül tetszik más orgánumot is olvasni? Hiszen a többszöröse van kifizetve, mint korábban és ha méltóztatsz körülnézni a pályázatokon, akkor láthatod, hogy számos olyan pályázat van, ami kifejezetten mikrovállalkozásoknak van kiírva és kifejezetten mikrovállalkozások is nyerik el tömegével. Bezony. Mondjuk például tőkéhez juttatás is van, de akár ingatlant is vehettél, vagy berendezéseket is akár, méghozzá mindössze 10% (tíz százalék) önerővel.
"Nagyon sok pénz fog bentragadni, ha nem változtatnak."
Igen, az elvtársak valóban ezt szokták mondogatni, hiszen nem épülnek a főterek, a vendégek nélküli uszodák, és általában az improduktív beruházások. Ezzel szemben a kiírt pályázati keretösszegek többnyire teljesen elfogynak, és úgy általában a legtöbb pénzt nyerjük el, használjuk ki és hívjuk le a forrásokból egész Európában. Nem egészen értem tehát sirámodat.
"Ezen kívül hitel és beruházás nélkül a jelenlegi aggasztó helyzetet konzerváljuk csak. Lenne még sok minden, de nem fárasztanék senkit tovább."
Ez bullshit^3, régen lejárt lemez, ami a kapitalizmust próbála a cucializmus szemszögéből bemutatni. De tényleg nem fárasztanék ezzel senkit tovább, mert már régen leírtam ezt többször is, nem teszem meg újra.