Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #502587"EGY BIRODALMAT. Nem százezer céget vásárol fel, amelyek között rohangálva tölti a szabadidejét, hanem egy céget növel fel akár mások beolvasztása árán is. A te logikáddal a MS, vagy az Apple is "száz cég", mert annyit olvasztottak be, vagy vásároltak fel, a vezetőjük meg multitascol a sok cég között szabadidejében. Ezek nem erről szólnak, nem úgy működnek ahogy írod."
Rbbj szerintem, amiről szeretett volna értekezni és potenciált lát úgy összességében és töri a fejét (csak te mindig lelombozod :-)), az a Berkshire Hataway, Plotinus szerű cégek filozófiája (amikből MO-n is most indulgatnak, de valahogy rossz májú vagyok a tekintetben, hogy ez is nem-e mutyizás lesz-e. Játszadozás a bekerülési értékekkel, ámító cégtervekkel. Pláne ha nem tőzsdei cégek, de látjuk ezen tőzsdei cégek sorsát is). Cég ami cégekben (nem csak tőzsdei, lásd Plotinus: Dávid Gerincklinka) szerez résztulajdont. Egy cég ami - különböző profilú - cégekben vásárol érdekeltségeket. Ő már csak - esetlegesen - a cégtulajokkal tárgyal, a cégvezetőkkel nem, mert nem szükséges, hisz a cégvezetőkkel/vezérigazgatókkal maguk az adott cégtulajok foglalkoznak, a cégvezetők az osztályvezetőkkel, osztályvezetők a beosztottakkal ésatöbbi. Magyarul rbbj egy cég-beválogatásban látja a potenciált és a profitot, megvizsgálja mely cégekben lenne érdemes (kicsikben is) résztulajdont vásárolni és ebből (is) állna a portfoliója. Persze ez is nagy meló: céganalízis, beszámolók, mérlegek, eredménykimutatás (már ahol kötelező), goodwill vizsgálata (Ó istenem mennyit lehet ezzel manipulálni, bepalizva a befektetőket), ilyesmik, gondolom én. Így mivel nem kell annyit foglalkozni maga a cégműködéssel, hisz azt megteszik a cégvezetők, ezért véli, hogy több idő maradna rbbj-nek. Azonban mivel potenciális cégtulajdonosként (ÉS NEM CÉGVEZETŐKÉNT; itt nekem is úgy tűnt, hogy rbbj kicsit egybemosta ezeket vagy legalábbis írásában ezt egyként kezelte) a szelektálás "csak" a dolga, elérhető tisztes profit (talán). Nem lesz Csányi, Demján, Buffet, de elérhet vagyonban _AT_ besorolása szerint a "szürke zóna" felső részébe, egy erős "ifjú titán" vagyonból mondjuk 5-10 alatt, ha jó a cégszelektálás. Talán.