Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #526831""Világos, és rendben is vagy ahogy csinálod, de huncut módon azt nem említetted, hogy életpályád elején TE IS IDŐT áldoztál fel a vállalkozási életpáyládra ugyanúgy ahogy tőkejövedelmisták kivárnak."
Nem pontosan értem, hogy mire gondolsz, persze hogy így kezdődött nálam is, mint mindenkinél."
Arra értettem, hogy azzal a kritikával illeted azokat akik tőkepiaci befektetéseikből szeretnének élni, hogy sok időt emészt fel, amíg akkora pénzt halmoz fel (forgat), míg ebből megélhet (másodállási fizetési színvonalon :-S). Azaz addig, sok lemondással jár a felhalmozás, tőkepiaci jövedelem beindítása. Azonban, azt is bevallod, hogy nálad is időbeáldozással járt a mostani életszínvonalad kialakítása, évekig (sőt, érzésem szerint ha a munkaóráidat összeadjuk, lehet az jönne ki, hogy neked se került kevesebb időbeáldozásba mostani életviteled, vagyonod megszerzése, mint egy rbbj módszerét követőé). Bár rbbj és közted az is volt a "vita", hogy a cégvezetéseddel te hamarabb összehoztad áhított életviteledet, mint az ő módszerével szeretné (15 év vs. 7 év vagy ilyesmire emlékszem érzésre), azonban ez megint egyedi élethelyzettől függ, szerintem.
Nem tudhatod, hogy ő mekkora tőkejövedelemmel operál, ha mondjuk 30 000 000 HUF-val pl, ezzel "veri" kilátásokban a (z induló) -jelenleg piacon levő magyar - vállalkozók 90%-át, szerintem (élesen fogalmazva). Természetesen elbukhatja a 30 millát 1 év alatt is (és akkor már nem igaz a felvetés), de egy vállalkozó által mondjuk 3 év alatt felhalmozott 30 milla is köddé válhat fél év alatt. Csak arra szeretnék rávilágítani, hogy nem összehasonlítható -időbeáldozást tekintve- a két jövedelmszerzési forma, hogy melyik a jobb. Hisz a min. 30 M-100M HUF-nyi vagyon felhalmozása (aktívan lakott ingatlant vegyük ki, ahogy konszenzusosan egyetértünk, hogy ez kakukktojás itthon) vagy az annak az összegnek megfelelő életszínvonal kialakítása mind idő (és kb átlagban egálban van szerintem, a tévedés jogát fenntartva). Az alkalmazotti lét továbbfejlődése (ahogy javaslod is az "élethosszig" tanulást, fejlődést) is idő, ezt se felejtsd el: unalmas órák, napok ronda padokban, tanmműhelyekben, állott levegőjű tantermekben hallgatni egy ürgét aki magyaráz, otthoni magolás. Szóval (neked nem ellentmondva) az életszínvonal emelése, majd ennek állandósítása beáldozott idő (a cél ugye, hogy ez minél hatékonyabb legyen, hisz egy folyamatosan fizikai munkát végző személy bár mindig dolgozik 40-50 évig -igaz behatárolható a napi munkavégzés, ami előny javára, valamint a felelőssége is korlátozott- még sem lesz átlag feletti vagyona/életszínvonala életében.)
Általatok emlegetett Ford (különösen tetszett az okfejtésed erre vonatkozóan), Gates, Jobs ahogy írod, beáldozott időnek köszönheti sikerét , szerencséje, háttere, jó időben jó helyen, és szakértelmének bonyolult együttállásával együtt, ahogy kielemeztétek. Na most, komolyan azt gondolod, hogy itt van aki azt gondolja, hogy ezeknek az emberek vagyonának a töredékét is elérheti árfolyam-spekulációval? Ne viccelj! Mint említed a "nagyok" sem ezzel keresték pénzüket, nem is volt momentum életükben, hogy ezzel kerestek volna jelentékenyebb vagyont. Az pedig valóban árfolyam-spekulációtól független dolog, hogy cégük tőzsdén forog-e avagy más cégérdekeltséget a börzén vettek-e meg. Hisz az egész piramis le-, és felépítés (lehetne másképp is, de legyünk őszinték mostanság csak erről szól, ami tényleg a kaszinózáshoz áll közelebb). Ha meg "tőzsdéznek" is (ahogy a köztudatban van) az meg nekik valóban csak kedvtelés, számukra játékpénzzel. De még egyszer mondom, szerintem te rosszul látod, hogy ittt a stockyn valaki is ebben hisz. (persze reménykedni lehet, és mint ahogy az ötöst is elviszik, van akinek be is jön, de ezt nem az EGY szent grál módszerüknek tekinthetik, még ha egy bevállt módszert is követnek). A kávézaccból olvasás is egy módszer, és ha valaki magáénak érzi kövesse, vagyonának egy részével. De erre nem hiszem, hogy valaki ott hagyja a melóját, illetve erre áldoz mindent (túlnyomó részben azért az emberek átlátják a dolgokat. Vagy csak azért nincsenek benne, mert nincs elég megtakarításuk? Ez is lehet.). Igaz hogy itt is vannak nagy nevek , amik bár nincsenek köztudatban, de sikeresek pl. a daytrader-ek között (pl. Schafermeier), de itt is a kockázatkezelésen van a hangsúly ahogy szokott mesélni sikereiről. Én mindig nyitott vagyok más módszerére, akár technikai elemzés, akár más életfilozófiai irányzatról van szó,de ennek hirtelen fétisizálását veszélyesnek érzem. Úgyhogy meló, meló, meló és figyelni, nyitottnak lenni: lehet tőkepiaccal ismerkedni, majd cégérdekeltségeket szerezni. Lényeg diverzifikálni, bővíteni, csökkenteni, kockázatot SZIGORÚAN kezelni (amiben szintén nem az a sikeres módszer ami a köztudatban van) De csak olyanba szabad résztvenni véleményem szerint amit magunkénak érzünk ÉS FŐLEG ÉRTJÜK ANNAK MŰKÖDÉSÉT!!
Persze egy huszárvágással válthatunk életfilozófiát, és meglelhetjük a boldogságot egy kommunában, szakítva a "rothadó imerializmus"-sal és lehet, hogy sokaknak ez biztosítaná a boldogságot. Csináltam is egy gyors közvélemény-kutatást, ki lenne benne: meglepően sokan. Csak egy dolog miatt hiúsulna meg ennek létrehozása. Nincs aki vállalkozna, hogy elvágná a csirkenyakat...