Re: nincs cím
lagwagoner Előzmény: #523965Jó téma, ha nem haragszotok én is bekapcsolódom :-)
"Nem értek egyet. Nagyon sok embernél láttam, hogy a helyzettől váltak jómódúvá, vagy akár gazdaggá, aztán amikor a helyzet megváltozott, akkor össze is zuhantak."
Pontosan. És ez ellentmondásban van azzal amit később pont Te írtál:
"Próbáljad meg megérteni, ez az, ami az emberek IGÉNYE. És pontosan ez a normális és biztonságos. Mert azt nem veszed ezzel figyelembe, hogy maga az állításod téves. Ő valójában MAGÁNAK dolgozik, hiszen azért kapja a fizetését. Ez is pénzügyi kultúra: Eladja a tudását a szabadpiacon a piaci áron és ezért cserébe havonta részesedést kap a vállalkozás hasznából....mig egy alkalmazott csak ideje kisebb(!) részét fordítja arra, hogy dolgozzon a béréért. "
...ha engedik és kell az adott illető.
Végül is azt írod le rbbj-nek, hogy minek vesztegesse el az életét (több évtizedet) azzal, hogy tőkejövedelemhez tőkét gyűjtsön, majd reszkírozzon, mikor munkával TELJES életet élhet. Ez szép utópisztikus elképzelés, Csak az a gond, hogy a mostani piacgazdaságban (meg úgy mindig) nem biztosított a nyugodt, kiszámítható munka. Ha felosztjuk egy átlagember életciklusát várhatóan lesznek olyan szakaszok, amikor önmagához, lehetőségeihez képest jobban élt, lesznek olyanok, ahol ennek megfelelően és olyan is bizony, amikor gödör van.
"Szép életpálya, szép életmodell, csak nem egészen értem, hogy mit is nyersz ezzel ahhoz képest, aki évente 1 millióért nyaralni megy, pár éves prémium autoval jár és mellesleg jó éttermekbe megy és családja van. Szerintem ő köti a jobb üzletet a halállal és nem te."
Nálad is hibádzik az alapelgondolás: sem a halál sem senki nem nyom az orrunk alá születéskor olyan szerződést ahol egy adott életszínvonal biztosított lenne (max. valószínűsíthető), bármibe is született bele. Könnyen lehet hogy az évtizedes prémium autózgatás és a többmilliós utazgatás egyszer csak rémálommá válik egy híd alatt 47 évesen, az elején általad beidézett bezuhanás miatt ha csak aktív jövedelme van. Akkor már biztonságosabb rbbj tőkegyűjtéses módszere.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy örök életben havi 150 000 HUF szalagmunkásként többet ér mint 5 évig 400 000-et keresni, de ilyen nincs; ha tudnánk hogy egész életünkben havi 150 000 (jelenértékben persze) biztosított, akkor valószínű rbbj-hez hasonló gondolkodásúak is bátrabban élnének az életben. A gond pont az hogy sokan a tiszavirág életű növekedési ciklusukban elhiszik, hogy ez örökké tart és ennél már csak jobb lehet. A magyar dev.hiteleseknél pont ez volt a baj; sok nyilatkozatukban pont ezt mondták, hogy így lesz minden vagy jobb. A törlesztő ugyanannyi lesz, fizujuk meg minimum ennyi. Nem így lett sokuknál. De menedzsereknél is alakulhat balul és a pár éves prémiumautózásból könnyen opel kadettezés lehet az éttermezésből pedig McDonalds-os állás, de csak a jobbaknak :-) Szóval sokan készpénznek veszik a pillanatnyi vagy ami még rosszabb a pár éves konjukturális ciklusukat, a baj csak az hogy 40-50 évig kell játszani a munka nevű játékot (mindegy most h tőkejövedelem vállalkozásból származó vagy munkajövedelem) és ez úgy nem megy ha két végén égetjük a gyertyát szerintem vagy csak keveseknek (mint neked).
"Mellesleg, én ennél sokkal rövidebb idő alatt értem el az anyagi függetlenséget, tehát ebből is látszik, hogy nekem van igazam, "
Attól, hogy anyagilag "független" vagy attól még nem neked van igazad :-) Ugyanis példád, felfogásod, helyzeteid nem általánosíthatóak, nem tanítható, nem vonatkoztatható mindenkire sőt csak rád. Egy példa nem példa, a te példád nem olyan formula véleményem szerint ami alkalmazható lenne mondjuk az aktív korúak akár negyedére is, nem?
"Tessék csak megnézni azóta mi a helyzet, egyre kisebbek a juttatások és sokkal alacsonyabbak a fizetések."
Na ugye, te is leírod. :-)
"Ha megéled. Szerintem egy életet adni ezért nem igazán jó üzlet. Sajnos ezt csak akkor fogod megérteni. Memento mori...csak éppen 24-45 éves korod között nem fogsz élni, családot alapítani, boldog lenni, és mire megjön a férfiklimax, majd megpróbálhatsz ebből bohóckodni."
Egy átlag magyar nem 10-20 évet, hanem általában egész életét adja a semmiért. Meló, gürcölés, törlesztők pár válás ami visz pár ingatlant, ingóságot, gyereket, néhány tányér össze is törik. Ja, a családi élet csak is boldog lehet. És amikor egymást ölik a párok arról, nem is beszéltem.
"- a fene nagy individualizmusba..."
csoda-e? amikor minden szinten visszaélnek a jószándékú közösségi törekvésekkel? Sőt egyre több helyen nyomatják a kollektivizálást: kollektív felelősség, kollektív bűnösség, az adósság elkollektivizálása. Kérdem én milyen jogon? Munkahelyemen is főnököm nyomatja ezt a kollektív felelősség baromságot. Hogy gondolja, hogy lehetnék felelős olyan munkájáért, akivel nem is tartózkodom egy időben egy helyen. Pár kommunista szimbólumot ne rakjak ki ajtónk fölé esetleg? Az ilyen adós megsegítő intézkedéseket sem támogatom, hisz atz mutatja, hogy adósodj el nyugodtan, majd aki volt olyan f@sz és sporolt, nem költekezett felelőtlenül abból kárpótolunk téged majd ne aggódj, kis ideológiával is megspékelve. Hisz akinek van pénze az csak szemét csaló lehet, bezzeg szegény hitelesek...
Az a baj, hogy ezeket a fiatal egyetemről/főiskoláról kikerülő fiatalokat (jellemzően vidéki első generációs "értelmiségiek") is behülyítik. Tanítanak nekik valami elméleti tudást, attól azt hiszik hogy okosak, elkezdenek valahol dolgozni, azt hiszik magukról hogy ****a gyerekek. Becsoszognak a bankba, eladósítják magukat nyakig, megházasodnak. Kb. egy-két év: észreveszik, hogy a fizuból egyre kevésbé jönnek ki (vajon miért? dehát fúj albérlet, éljen a saját ingatlan....erről már értekeztünk :-)), hőbörögnek b@**ogatják alkalmazottaikat (főleg akik invidualista módon maguk megoldják a hétköznapi problémákat, nem éreztetik a főnökkel, hogy csak ő oldhatja meg) nem értik miért keresnek ily keveset (kérdem én: minek mentél ilyen szakra, ki kényszerített, hogy itt vállalj munkát, ki mondta, hogy házasodj, ha ezzel csak baj van. A gyerekedet sem én csináltam, még ha a kollektivitás jegyében ezt is még el akarod hitetni. Minek adósítottad el magad? És legfőbbképp: és ehhez mi közöm?). Szóval nem csodálom ha sokan elinvidualizálódnak és kortól függetlenül, hisz a kakit mindig elkenik a kollektívitás/szolidaritás nevében.
Na nem baj üzemálláskor a kollektivitás dicsőségére rajzolok a falra pár vörös csillagot :-S
rbbj:"Más gondolkodással pedig kb. 200-at befektethető forrás nyerhető belőle. Az 2,4 millió egy évben. Kamatos kamatnak vegyél alapul 16%-ot évente, ami pü-i intelligenciával lazán elérhető már az első években is, de ha vki állandóan képzi magát, akkor idővel ennél sokkal több is. De számolj csak évi 2,4 millió forinttal, inflán felül nettó 8%-kal, kamatos kamattal, 20 évre."
_AT_: 16%? Te kis Soros Gyuri bácsit alázó emberke :) De szerény vagy, ha jól tudom ilyen hozamokat csak ő tud hosszú távon produkálni.
Jaja, rbbj: ez kicsit elhamarkodott hozambemondás volt hosszu távon....de ha neked már van 5-10 éves referenciád....akkor elhiszem.
"Az, hogy alkalmazotti logikával gondolkodsz, és ahelyett, hogy ebből profitálnál hatalmasat az életben, ehelyett "főnök" akarsz lenni,"
Persze, mert ezt nyomatják: hallottál már gyereket, hogy azt mondja: melós akar lenni? Mindenki sok diplomás jól fésült akar lenni.
"Azaz, kitől és mitől szeretnél független lenni, ..."
És Te _AT_ kitől vagy mitől váltál függetlenné?