Hozzászólás
VÁLASZ ERRE:
http://stockland.hu/forum/locatepost/523799
IDE:
"azért nem kerülnek abba helyzetbe, mivel nem alkalmasak rá."
Nem értek egyet. Nagyon sok embernél láttam, hogy a helyzettől váltak jómódúvá, vagy akár gazdaggá, aztán amikor a helyzet megváltozott, akkor össze is zuhantak. Gondolom olvastad a Portfolion azt, hogy már a luxus sem a régi, gyakorlatilag annyira összezuhant minden, hogy mára már egy uszoda+portaszolgálatos épületet sem építenek, mert nem tudják azoknak a közös költségét(!) kifizetni a leendő tulajok, pedig bagatell tízezerek-százezer forintról beszélünk. Ez már százmilliós vagyonoknál sem szabadna, hogy tétel legyen, szóval, nagyon alakul át a világ, és pont ez mutatja, hogy mennyivel inkább a helyzet és lehetőség az, amitől valaki valahová kerülhet, mint az ész.
"Ehelyett pl. azon is gondolkodhatnának, hogyan lehet minimális kockázattal megtízszerezni azt a pénzt, amit tv-re költenének."
A megtízszerezés egyrészt semmire sem elég, ha alulról jössz, másrészt sehová sem jutsz vele. Egyebekben, aztán azt te is pontosan tudod, hogy csak két lehetőség van: Alacsony hozam és kockázat és Magas hozam és kockázat. A tízszerezés önmagában egyébként sem értelmezhető fogalom, a kérdés a mennyi idő alatt. Állampapírral is belátható időn belül tízszerezhetsz, de éven belül, vagy pár év alatt ez már azért elég necces elképzelés ha a minimális kockázatról értekezünk.
"Nem spórolni kell, hanem elsajátítani a "pénzgyártás"hoz szükséges pénzügyi műveltséget és jártasságot szerezni e téren. Ez időbe kerül."
Megint azt hiszed, hogy egyrészt ez csak tanulás kérdése, másrészt, hogy erre mindenki képes. Hát nem. Az emberek döntő többsége totálisan alkalmatlan erre, azon marginális képesség pedig, aki képes erre és lehetősége is van rá, annak általában van olyan bevételi forrása, hogy ennél is jobban tud keresni. A pénzgyártás a nagyok játéka.
"No és nem mindegy az sem, hogy a Föld népességének nagy része nem részesül olyan neveltetésben, hogy ne szalagmunkás legyen belőle."
Ismét vitatkoznom kell veled. A Föld népességének nagy része ennyire alkalmas. Vagy még ennyire sem. Próbálj egyszer alkalmazottat felvenni és megérted, hogy mire gondolok.
"Azt tekinti normálisnak és biztonságosnak, ha másnak dolgozik egész életében és nem magának."
Próbáljad meg megérteni, ez az, ami az emberek IGÉNYE. És pontosan ez a normális és biztonságos. Mert azt nem veszed ezzel figyelembe, hogy maga az állításod téves. Ő valójában MAGÁNAK dolgozik, hiszen azért kapja a fizetését. Ez is pénzügyi kultúra: Eladja a tudását a szabadpiacon a piaci áron és ezért cserébe havonta részesedést kap a vállalkozás hasznából. Ebben a kontextusban azonban például az a KKV, amelynek alkalmazottai vannak, az meg szintén azért dolgozik egész életében, hogy az alkalmazottai járandóságát kifizesse, vagyis nagyobb részben másnak dolgozik és nem magának.
Ez a vállalkozás, amikor alkalmazottak is vannak a képben.
Ehhez képest jön az, amikor valaki "szellemi szabadfoglalkozású" szeret lenni, azaz hogy nincs főnöke (ez átalában azok filozófiája, akik világkormányt szeretnének és nem szeretik a nemzet - mint állam - fogalmát sem) és hogy szabad és azt csinál, amit csak akar.
Csakhogy ez így egy nagyon magányos "szakma", amiben ráadásul nem válik el sem az alkalmazotti, sem a tulajdonosi, sem a vezetői státusz. Ennek megfelelően valójában háromszorosan(!) zsákmányolja valaki ki magát a "nagy szabadság" eszményképében, amit mondjuk 20-30 évesen és egyedülállóan (a félreértés kedvéért ez ok-okozat, többnyire azért van egyedül, mert így gondolkodik, így él - a fene nagy individualizmusba a normális párkapcsolat nem fér bele) nem nagy szám, de később már kezd zavaróvá válni és kezd beszűkülni a világ is ebben a fene nagy (most kapaszkodj!) uralkodási vágyban, amely az önállóság égisze alatt testesül meg.
Vagyis az ilyen ember háromszor annyit dolgozik, nincs valódi szabadsága(!!!), nincs valódi függetlensége, mert sokkal kötöttebb életet él, mint az az alkalmazott, aki választhat, hogy hol dolgozik. Ebben a kontextusban az, hogy valaki saját magát zsákmányolja ki, az nem profitálás, hanem a hülyeség maga.
Magyarán, ebben a világban valaki naponta a fele időt arra fordítja, hogy szabad lehessen, mig egy alkalmazott csak ideje kisebb(!) részét fordítja arra, hogy dolgozzon a béréért. Ennek megfelelően kevesebbet is keres, ugyanakkor a kockázatmentesség és a valódi szabadság ezt bőségesen képes kárpótolni. Ha pénzben kifejezed azt, hogy egy "szellemi szabadfoglalkozású" esetében mibe kerül valójában a szabadság, hogy magát zsákmányolja magát, akkor a végeredmény az, hogy piszkosul rosszul jössz ki az egészből anyagilag.
"Egy átlag magyar évi 6 hónapot dolgozik az államnak, évi min. 3 hónapot a főnökének, a maradékot pedig mindenféle szolgáltatónak (bárok, elektronikai gyártók, szeszgyár, cigigyár stb). Így valóban nem lehet gazdaggá válni."
Lehet úgy vegetálni, hogy nem élsz, de a többség bizony dolgozik, hogy éljen is. Illetve, azért keresi a pénzt, hogy elköltse. Mert ha nem költi el, akkor minek keresi meg? :) Ők nem gazdagok akarnak lenni, meg ilyen dolgokba hergelni magukat, hanem egyszerűen jól akarnak élni. Az intelligensebbek ehhez hozzáteszik a boldogságot is, viszont mindegyikük eljut oda, hogy ezek pont nem a pénzen múlnak, hanem az igényen. Aki boldog akar lenni, az az lesz, aki nem az, azt a pénz sem teszi azzá.
"Te nagyon egyszerű elintézed a problémakört: olyan csak a tündérmesében van, hogy ez ne így legyen. Fel sem merül benned, hogy feltedd a kérdést magadnak, hogy csak te nem tudsz vmit."
Hát, rám már igen régen rámtört az az érzés, hogy minél többet tanulok, annál kevesebbet tudok - de azt azért megfigyeltem, hogy nincsenek csodák. Ennek megfelelően kezdtem el nézni a tényeket, dolgokat, folyamatokat és pontosan arra a megfigyelésre jutottam, hogy minden tündérmese mögött egészen más történetet lehet találni.
Ez pedig az, hogy azok, akiknek sikerült, azok egyszerűen észrevették és éltek azzal az EGY lehetőséggel, amit az élet eléjük tett. Más nem tudta volna ugyanazt megcsinálni, egyebekben pontosan ezért. Minden idióta "hogyan gazdagodj meg" könyvben le vannak írva a példák, hogy XY és ZW között annyi a különbség, hogy az egyik meglátta a sarki kiégett portált és meglátta benne azt az éttermet, ami gazdaggá tette, ZW meg nem látta meg ezt. És bár ez igaz, de az a baj ezzel, hogy ez nem ok, hanem következmény. ZW-nek ugyanis lövése sincs az étteremhez, a vezetéséhez, a berendezéséhez, tőkéje, baráti köre sincs hozzá, XY meg már tíz éve dédelgette az agyában az ötletet és amikor meglátta a helyszínt, akkor azonnal tudta, hogy tudva, vagy tudat alatt, DE AZT KERESTE.
Namármost, csak hogy értsük már meg végre egymást, én pontosan azt állítom, hogy azért nincs igazad, mert nem az az emberekkel a baj, amire te gondolsz, hanem az, hogy mig XY ÉSZREVESZI a lehetőségeket, addig ZW egyszerűen NEM VESZI ÉSZRE azt sem, amit az élet az orra elé tol.
Azaz a lényeg azon van, hogy KÉPES VAGY-E ÉSZERVENNI "A" LEHETŐSÉGET, amit kapsz, vagy sem. Aki ezt erőltetni akarja, az bukni fog, akár cégről, akár befektetésről, akár családról, akár párkapcsolatról van szó, aki pedig észerveszi őket, az szépen fog élni és haladni előre. Csakhogy pontosan a fentiekből következik az, hogy a meggazdagodás nem döntés kérdése, hanem azé, hogy észreveszed-e a lehetőséget, élsz-e vele, vagy sem. Ha viszont erőlteted, úgyis bukni fogsz, csak idő kérdése, hogy mikor és mekkorát.
Ha így nézed, akkor talán már érteni fogod, hogy miért mondom azt, hogy Jobstól, vagy Gatestől miért NEM érdemes tanulni, azért, mert nem tudod eltanulni tőlük azt a lehetőséget, ami nekik akkoriban volt. Ma más világ van, mások a lehetőségek, neked pedig főleg teljesen mások a lehetőségeid. Éppen ezért önismeretet kell tanulni, karmát megérteni, azt kell megtanulni, hogy felismerjed a lehetőségeket ÉS távol tartsad magad azoktól, ami elfelé vinne az utadról. Ezek iszonyatosan nehéz dolgok ám, és talán már érted, hogy miért nem képes erre az emberek döntő többsége, és hogy pont emiatt miért szimpatizálnak inkább azzal, hogy alkalmazottak legyenek, avagy, hogy VEZESSÉK ŐKET(!), azaz miért szimpatikus egy erős állam, vagy vezetés az embereknek.
Az emberek egyszerűen alkalmatlanok arra a logikára, aminek szerinted természetesnek kellene lennie - és engedd meg, hogy azt mondjam: Még te is alkalmatlan vagy rá. És ezt most ne a képességeidre vedd, hanem egyszerűen annak, hogy az, amiben te most hiszel, az nem létezik. Azért nem lehetsz benne jó, mert nem létezik és nem megvalósítható. Mert nem nézel hasznot kockázatot, érzelmeket, csak a pénzt. Ezért vesztesz valójában sokkal nagyobbat adott esetben, mint egy mumbai suszter, aki életében nem lát 10.000 Ft-nak megfelelő pénzt egy összegben.
"Hozzáteszem, olyan arrogáns vagy, hogy ha már kérdeznéd is, hogyan kell csinálni, nem válaszolom meg."
Arrogáns csak te vagy, mert annyira el vagy telve magadtól, meg az ideológiádtól. Tapasztalatom szerint ez viszont általában annak a következménye, amikor valaki már türelmetlenné válik az általa vártnál lassabban érkező eredmények miatt. Vagyis azért nem válaszolsz, mert neked sem sikerült oda jutnod, ahová megálmodtad mondjuk öt, de maximum tíz évvel ezelőtt. Most vagy a dackorszakban, hogy "decsakazértismegcsinálom". Aztán majd jön a felismerés, az alkudozás, és végül a beletörődés mint minden olyan esetben, ami megváltoztathatatlan.
"De javaslom, számolj csak utána: ha átlagosan jó magyar fizetést, bruttó 400-at alapul véve, nem mindenki másnak dolgozna vki, hanem elsősorban befekteti ezt a pénzt kellő pü-i intelligenciával, akkor hány év alatt lesz milliárdos."
Fából vaskarika. Ha nem dolgozik, miből lenne pénze, amit befektethet? Ha dolgozik, akkor pénzt keres és másnak dolgozik. Egyebekben ha havi 400 ezret beteszel mondjuk 10% REÁLhozamra, akkor pontosan a 33. évben léped át a milliárdosság határát. 5%-nál meg az 50. évben.
Persze, hogy addig miből élsz, azt most ne firtassuk :)
Az viszont ennél sokkal érdekesebb, hogy ha ezt mondjuk 24-25 évesen kezded el (ehhez azért végzettség is kell), akkor pontosan 57-75(!) éves korodban éred el ezt az eredményt, vagyis csak az egész életed(!) áldozod fel a milliárdosság oltárán.
Hurrá...
"Más gondolkodással pedig kb. 200-at befektethető forrás nyerhető belőle. Az 2,4 millió egy évben. Kamatos kamatnak vegyél alapul 16%-ot évente, ami pü-i intelligenciával lazán elérhető már az első években is, de ha vki állandóan képzi magát, akkor idővel ennél sokkal több is. De számolj csak évi 2,4 millió forinttal, inflán felül nettó 8%-kal, kamatos kamattal, 20 évre."
16%? Te kis Soros Gyuri bácsit alázó emberke :) De szerény vagy, ha jól tudom ilyen hozamokat csak ő tud hosszú távon produkálni. Fő a szerénység, főleg a tőzsdén. Ne mulattassuk már egymást, ennyire még te sem lehetsz komolytalan. Node vegyünk 8%-ot alapul, csak a vicc kedvéért 20 évre:
Ez annyit tesz, hogy 118.615.011,5 Ft-od lesz. Nem kis pénz, nagyon jó kis pénz, csak éppen 24-45 éves korod között nem fogsz élni, családot alapítani, boldog lenni, és mire megjön a férfiklimax, majd megpróbálhatsz ebből bohóckodni. És ez most 8% volt... és mellesleg, mindösszesen 48(!) milliót tettél félre az életedből, ennyit vonsz meg magadtól, vagyis MAGÁT AZ ÉLETET.
Ez nem pénzügyi kultúra, ez magának az ÉLETNEK a tagadása. És a vicc kedvéért ez akkor is igaz LENNE, ha tényleg 16% átlaghozammal tudnál 321.217.214,5 Ft-ot félretenni. Abban a korban ezzel már csak a tiniplazacicákat tudnád hülyíteni. Szép életpálya, szép életmodell, csak nem egészen értem, hogy mit is nyersz ezzel ahhoz képest, aki évente 1 millióért nyaralni megy, pár éves prémium autoval jár és mellesleg jó éttermekbe megy és családja van. Szerintem ő köti a jobb üzletet a halállal és nem te.
"És akkor feltételeztem, hogy nem emelkedik a bevétele, ami eleve abszurd gondolat, egy pénzügyileg művelt és intelligens kapitalistától."
Igen, tíz éve ezzel hülyítettek mindenkit a Unit Linked esetekben, te azóta ebből még nem nőttél ki? Én már akkor elküldtem az ügynököt egy melegebb égtájra, hogy ne beszéljen már ilyen marhaságokat. Tessék csak megnézni azóta mi a helyzet, egyre kisebbek a juttatások és sokkal alacsonyabbak a fizetések. Most hogy mást ne mondjak, a rendszerváltás környékén AKKORI(!) forintban a több százezres és milliós NETTÓ fizetések csak úgy röpködtek és még válogatni is lehetett, ma ilyenek már nagyon ritkán fordulnak elő és egészen magas szinteken is alacsonyak a fizetések.
"p.s.: én nagyon jól állok, ahhoz képest, hogy milyen megkésve léptem a helyes útra. Sztem 10-15 év még, mire elérem az anyagi függetlenséget."
Ha megéled. Szerintem egy életet adni ezért nem igazán jó üzlet. Sajnos ezt csak akkor fogod megérteni. Memento mori.
Mellesleg, én ennél sokkal rövidebb idő alatt értem el az anyagi függetlenséget, tehát ebből is látszik, hogy nekem van igazam, hiszen ezt te már csinálod, én meg régen túl vagyok rajta. Viszont az összehasonlítás kedvéért, számodra az anyagi függetlenség mérete és mértéke, MIVEL kapcsolatban mérendő és értendő? Azaz, kitől és mitől szeretnél független lenni, illetve nagyságrendileg mennyi pénzről beszélsz ez ügyben? $1m, $10m, tényleg csak a kíváncsiság kedvéért kérdezem.
"ps.2 sokkal többre mennél fórum vitázásoknál, ha azon törnéd a fejed, te hogy tehetsz szert annyi pénzre, mint Zuckerberg vagy akár csak egy Civin János."
:) A vicc az, hogy miből gondolod, hogy nekem kell annyi pénz? Nekem nem kell annyi pénz, egyáltalán nem hiányzik. Ezért nem szükséges, hogy az agyam talmi dolgokon járassam és akár guru módjára a normális élet értelmét hirdessem a Mammon oltáránál áldozók között. Kicsit mazochista, kicsit sárga, de legalább az enyém :) Tudod, én ezt megengedhetem magamnak :) Mint írtam, próbáljad meg elképzelni, hogy azért tehetem meg, mert nekem nem kell azon agyalni, hogy hogyan kerüljek olyan független helyzetbe 10-15 év múlva, hogy annyi időm legyen, hogy forumozhassak...
Gondolom ismered az öreg halász és a pénzügyi tanácsadó meséjét ez ügyben, többször idéztük, hadd ne idézzem újra.
"Vagy te vagy abba a csoportban, amit úgy jellemeztél, hogy abba születni kell? :)"
Én nem azt mondtam, hogy születni kell valahová, hanem azt, hogy ha megnézed Jobs/Gates/Zuckerberg esetét, akkor pont azt fogod találni, hogy véletlenül pont olyan családban voltak, amely azon közegbe vitte bele őket, amiben sikert értek el. Jobsot az anyja indította el, amikor bevitte az IBM-be, Jobsot a szülei finanszírozták meg, és Zuckerberg sem a saját eszéből és pénzéből került a Harwardra. Ezeket figyelmen kívül hagyni azért súlyos hiba, mert ha ezt megérted, akkor pontosan látni fogod, hogy ezek az emberek mindenképpen eljutottak volna egy olyan szintre, ahová te soha nem fogsz - csak lehet, hogy másképpen és más irányban. És pontosan azért, mert több éves helyzeti előnyük volt veled szemben. Nagyon nem mindegy, hogy 20 év körül már a függetlenség vesz körül és az önálló vállalkozás, vagy azt még 10-15 év alatt kell megteremteni.
Nem véletlenül mondták azt anno, hogy aki 40 éves koráig nem lesz (akkori értelemben) dollármilliomos, az már nem is lesz az. Mert addig van erőd, lelkesedésed, ötleted, utána már igazából csak abból fogsz élni, amit felépítettél. Egyebekben azért, mert ha sikeres vagy, akkor nincs is másra szükséged, ha meg nem vagy az, akkor utána sem leszel az.
"Azért ilyen merev a gondolkodásod, mert nem akarod belátni, hogy nem csak születési előjoggal lehet gazdaggá válni? :)"
Születési előjoggal pont nem váltam gazdaggá. De ahonnan jöttem és amit ott megtanultam, az nagyon sokat segített ebben. És a félreértések elkerülése kedvéért, nem a pénz, hanem a pofonok. De ettől függetlenül, helyzeti előnyből indultam, mert pont ott és pont akkor voltam ott, amikor lehetett csinálni valamit.
Természetesen ha memoár készül egyszer rólam, akkor ezt ott nem így fogják majd megfogalmazni a szerkesztők, hanem a "zseniális meglátásnak", a "pénzügyi felismerének", meg amit akarsz, de ez már csak így működik a legendagyártás során :)
Tudod mi az igazán nagy baj rbbj? Az, hogy alkalmazotti logikával gondolkodsz, és ahelyett, hogy ebből profitálnál hatalmasat az életben, ehelyett "főnök" akarsz lenni, holott arra egyáltalán nem vagy alkalmas, mert nem így gondolkodsz. Tipikusan jó alkalmazott lennél, ha elfogadnád ezt, de neked nem jó és csak azért is a sorsoddal szembe kell menni, hogy ahelyett, hogy jól és boldogan élnél, inkább áldozz Mammon oltáránál és add el az életed harminc ezüstpénzért.