Re: nincs cím
Előzmény: #519577"Felírtam,megnéztem bár tudtam eddig is: a hozam a befizetett tőke 33,51%-a 12 év alatt."
Magyarán buktál, mert rosszul nézed a számokat. Ugyanis neked NEM azt kell nézni, hogy mennyit utaltál át, hanem azt is, hogy mennyi ADÓT(!) fizettél be az így képződő államadósságra. Vagyis ha megnézed, hogy mennyivel több SZJA-t fizettél be, akkor máris buktában vagy, DE NETTÓBAN, vagyis nemhogy hozamod nincs, de még a veszteségedet sem pótolta az a 33,51%-os hozam 12 év alatt. Merthogy ha a nettó összegre ÉVES(!) szinten rászámolod azt a ~4% reálkamatot, amit kifizettünk rá mint államadósságra, akkor szerintem az adódik, hogy csúnyán vesztettél a rendszeren ahhoz képest mintha az adósságra kifizetett pénzt el sem vonták volna tőled. Arról meg már nem is beszélve, hogy ha ugyanezt a pénzt TE tetted volna bele állampapírba, akkor az elmúlt 12 évben piszkosul nem 33,51%-os hozamod lett volna, hanem sokkal magasabb.
Ezért mondom, hogy nem tudtok számolni.
"Inkább nevetek :)"
Még mindig?
"Ennek persze semmi értelme,elvonták,pont. Azt meg inkább nem számolom ki, hogy ha minimálbér+okosba keresem meg ugyanazt AKKOR mennyivel több maradt volna nálam."
Nem barátom, nem erről beszélünk. Arról beszélünk, hogy ha SZJA-ban(!) nem vonták volna el tőled azt a pénzt, amit ennek a pénznek az adósságára kifizettünk, akkor mennyi maradhatott volna nálad. Sokkal több. Ez egyébként értelemszerű, hiszen az adósságra fizetni kellett az adósságszolgálatot, azt adóban el kellett vonni (mint kifejtettem, ezt pont értelemszerűen azoktól kellett elvonni, akinek jövedelme és SZJA-ja van, tehát azoktól, akik manyup tagok - vagyis minél többet fizettek be oda, annál többet kellett adóban IS befizetniük), mig hozamot gyakorlatilag nem tudtak kimutatni. Nem tudom, hogy a 33,51% reálhozam-e, vagy csak sima hozam, de akármelyiket is számolod, 12 évre mindenképpen siralmasan kevés. Viszont ugyanerre a tőkére kifizetett adósság, na az már komoly tétel volt. És azt is te fizetted... csak ezt nem akarod látni.
"Hogy jön az SZJA a TB járulékhoz ??? Lehet,hogy csökkent valamit az SZJA-m de a külön adók elviszik a dupláját,nem volt jó bolt."
Rosszul számolsz, de valami hihetetlenül. Azt kellene megértened, hogy a különadók mindenképpen beléptek volna, vagy jött volna az ingatlanadó. Azzal sem jártál volna jobban, sőt. Namármost, az SZJA csökkenést tedd párba szépen azzal az adósságcsökkenéssel, amit most nem kell kifizetni a manyupokra és máris láthatod, hogy az SZJA csökkentés pont megtakaríthatóságot jelent, a másik meg az ÁHT rendbetételét, tudod azt, amit 1000 milliárd körüli deficittel és fenntarthatatlanul adtak át 2010-ben. Persze, hogy be kell szedni az adót, ezen nincs mit vitatkozni, csak az nem mindegy, hogy azt olyan adósságra fizeted ki, ami kevesebbet termel és az sem a költségvetésbe folyik be.
"Miért ? A manyup befektetésem mondjuk német,brazil és lengyel részvényekben van. Mi közük ezeknek a magyarországi TB befizetésekhez ?"
Semmi. Pontosan semmi. Mondjuk úgy, hogy NEKED nincs semmi közöd hozzá, ugyanis az nem a tiéd, csak te kezeled a manyup pénzét. Na tehát még egyszer: Van egy magáncég, amit úgy hívnak manyup. Ez nyitott neked egy számlát, amire befizethet az állam a te SZJA-dból ÉS nyugdíjjáradékodból(!!!) pénzt, amit kezelhetsz, és ha jól dolgozol, akkor a manyupnak több marad, amikor megdöglendsz. Természetesen mivel magáncégről van szó, ezért ha veszteséges, bármikor becsődölhet és akkor semmiféle garanciád sincs az ott lévő pénzedre. Magyarán, csak egy dologban lehetsz biztos: NEKED nincs befektetésed a manyupban. Te ingyenes vagyonkezelést végzel a manyup számára, hogy NEKI minél több pénzt csinálj, és ezért még fizetni is fogsz havonta. Ha ez neked nem hülyeség, akkor kevés dolgot tarthatsz annak.
"Az ÖNYP-ben adózott jövedelemből veszek (vesz a fene) állampapírt, az MNYP-ben meg a TB járulékom 25%-ból amit egyébként sem láttam volna csak leveri rajtam a munkaadóm."
A TB járulékod 10%-ból vettél, amiért cserébe a 25%-ot vonták el, legalábbis ha jól emlékszem, de ezen ne nyissunk vitát: AZT értsed meg, hogy a 25% nem a TIÉD volt, hanem az ÁLLAM ADÓBEVÉTELE. Vagyis nem te mondtál le róla, hanem az állam. Ergo, mig az ÖNYP-ben most az SZJA-n megtakarított pénzedből nyugodtan felhalmozhatsz SAJÁT MAGADNAK, azt nem tartod olyan jónak, mintha az állam elvonná tőled ezt manyup járadék formájában és elutalná egy magáncégnek, ahonnan soha nem fogod viszont látni.
Szerinted ez bölcs gondolkodásmód? Tényleg nem érted, hogy a TELJES adófizetésedet kell nézni és azt az egyenleget, hogy mi marad meg neked ebből most és a későbbiekben? Miért is rosszabb az, hogy ha MOST nálad marad MAGÁNTULAJDONKÉNT, amiből ÖNYP-ben magadnak takarékoskodhatsz, amihez bármikor hozzáférhetsz, vagy elköltheted - mint az, hogy az állam elvonja tőled majd egy magáncégnek adja, ahonnan soha nem fogod viszontlátni?
"Megkérlek ne nézz nyálfolyós idiótának."
Ne haragudj, de ne állíts ilyet és soha nem néztelek nyálfolyósnak.
"Szerintem nagyon is értem mit történik ebben a szerencsétlen sorsú kis országban itt élek 50 éve."
Hát, nem látszik, hogy értenéd. De én kitartó vagyok, megpróbáltam mégegyszer megértetni veled. Talán sikerülni fog. Egyebekben, ebből is látszik, hogy az ész, a gondolkodás, a bölcsesség nem korfüggő. Vagyis az nem érv, hogy mióta élsz itt. Ez egy egészen más kérdés. Mondhatni, ha már csak ez marad érvként, az olyan nyálcsorgatós, hogy "eztúgysemtudodüberelni".