Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: vagyon vagy reálhozam? nem mindegy.

sbbacsi Előzmény: #517399

Nem akartalak meggyőzni. AT-tól az egész vita onnan indult, hogy az egész mnyp szar és aki ott maradt hülye.

Ne fordítsd meg légyszi.

Mehetsz tőlem az államiba, de sztem semmi értelme. A nyugdíjrendszerről vitatkozzunk ha lehet, ne másról.

A te vagyonod nem tudom hol csökkent 22%-kal, az enyém rendben volt. Hozam is volt, valszeg reálhozam is, nem néztem, mert még mindig tag vagyok.

Bevallom nem néztem utána most a számoknak, de mikor aktuális volt akkor láttam kimutatást és emlékeim szerint ALIG volt pénztár, amelyik ne fizetett volna reálhozamot. Innentől nem sokról beszélhetünk... max a levont költségről ami magas volt (már ahol), de egyrészt lehetett váltani másrészt az állami szabályozás volt szar, tehát ez sem a pénztár sara feltétlen.

Ahol nem volt reálhozam ott is érdemes szétnézni, pl axa... elég sokan átvándoroltak hozzájuk a válság előtt. Persze ettől szarok voltak, de az ilyen apróságokra nem figyelnve téves következtetéseket lehet levonni.

Az egész vita öngondolkodás-befektetés vs felosztó-kirovó között van és erre inog minden érv. A költségek, az államadóssági oldal (igen, az EU itt engedhetett volna, de nem tette... viszont ettől még tarthattuk volna a rendszert, amíg lehet, mondjuk más pénzek elfolyásából ezt-azt pótolva), stb... de ég és föld a kettő. Egyszer kell ragaszkodni hozzá, ment volna pl. ezért háború az EU-val, nem jegybankelnöki fizetésen... 100x több értelme lett volna. És akkor eljutunk oda, ahova szeretnénk, hogy ne kelljen 1.3 gyerekeket számolgatni, hogy ne halj éhen öregkorodra. Látszik, hogy ez egy általános társadalmi-gazdasági probléma mindenhol és nem nagyon lesz rá megoldás.

Mondj egy helyet, ahol:

1. pörög a gazdaság

2. olcsó a nyersanyag, energia (pörgő gazdaság mellett, nem egy tetszhalott mellett, mint most)

3. ezekre épülve nincs súlyos munkanélküliség (még elöregedés mellett is, nem csak ott, ahol 7-8 gyerek születik minden családba!)

4. van hitellufi mentes valós piac, ami ezt az egészet gerjeszti

Mindenhol ezektől szenvednek. Mind a 4 ponttól, kivétel nélkül, nem csak 1-2-től. Ez egy fenntarthatatlan rendszer egy nyugati, működő gazdaságban is, nemhogy a mi közgépes, államosított pénznyelős, idenejöjjönkülfölditőkés gazdaságnak nevezett vegetálásunkban.