Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: törölve

banyaiz Előzmény: #510050

Katonai hatalom nélkül nincs komoly gazdasági hatalom. Mert ebben a világban olyan ország akinek konkrét katonai hatalma nincs az azért tud talpon maradni mert olyan országok állnak mögötte akiknek van, és ha szükséges fellépnek az érdekében.

Pl EU elég speciális ebből a szemszögből. Franciák , angolok azért rendelkeznek komoly katonai erővel , németek nem mégis erősek gazdaságilag miért is lehetnek azok? Mert ott áll mögöttük a NATO. Ott vannak az olajban gazdag országok amik azért nem prédái mindenkinek mert van a világban egy Kína, egy Oroszország is akik szintén erősek katonailag, és nyilván nem néznék jó szemmel , hogy pl az Usa megszállná az összes olajmezőt stb, de fordítva sem kialakult egy bizonyos katonai erőegyensúly. Ami persze egy képlékeny dolog az emberi történelmet megnézve.

A gazdasági életben is egy jogállamban is azért mások a lehetőségei egy nagyméretű gazdasági szereplőnek mint egy picinek. Mások a hatásai ha tesz vmit stb. Ott az erőt pénzben mérik ahogy mondod. Ugyanígy országok között is.

Nem tudom miből szűrted azt le, hogy én azt mondom minket katonailag kényszerítenének bárminek a betartására.

Bár közvetett módon nyilván kényszerítenek hiszen ha kedvünk szottyanna mint ősmagyaroknak kalandozni egy kicsit az orosz sztyeppéken és nyugat felé azt nem tehetnénk meg következmények nélkül. Vagy pl az , hogy most nem háromszor ekkora az országunk mint ahogy Trianon előtt volt az is különböző katonai kényszerítések események következménye.

Gazdaságilag sem lehet azt mondani roppant nagy erővel bírnánk, sajnos.