Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: "Horthy nem tekinthető államférfinak" – hamis legendák, elfeledett történetek a kormányzóról

Scipio Előzmény: #509338

Természetesen nagy kalaplengetés jár a finneknek, én csak arra utaltam, hogy végeredményben gyors vereséget szenvedtek, csak a győztesek által fizetett ár nem volt bekalkulálva... A finn kaland valóban két fontos következménnyel járt, a külföld tévesen leírta a szovjet hadsereget, ellenben a szovjetek rájöttek, hogy sűrgősen lépni kell, mert nagyon súlyos gondok vannak... A szöviket nem marasztalnám el, hiszen épp elég volt nekik a "furcsa háború" a németekkel, még a szovjetekkel is háborúba keveredni a "világvégi" finnek miatt nem lett volna bölcs döntés... (valamit viszont a földrajz kapcsán bekevertél, nem voltak ott átadott partraszállási területek, finnek meg tárt karokkal várták őket, csak hát ők a norvégokon ill. svédeken át megközelíthetők, akik viszont lezárták a határaikat)

Donnál felszerelést tekintve elitcsapatok voltak, más kérdés, hogy ez csak magyar ill. max. kisantant szinten számított annak, német-szovjet viszonylatban elavult, gyengén felszereltek és képzettek voltak...

A román kiugrás végzetes következményeiről írtam pár hsz-al ezelőtt, enélkül szinte bizonyosan kihúzzuk a háború végéig, talán még a Kárpátok vonalán...

Mo.-n a zalai olajmezők és a magyar területek által fedezett bécsi medence olajforrásai voltak az utolsó energiaforrásai a németeknek, ezek eleste automatikusan a háború végét jelentette volna, gyakorlatilag azonnal, ezért voltak még a német törzsterületeknél is fontosabbak... Egyébként meg a német szükségletek nagy részét korábban a román ploiesti mezők adták...