Re: "Horthy nem tekinthető államférfinak" – hamis legendák, elfeledett történetek a kormányzóról
Előzmény: #508916"Ezt nem írhatod komolyan. Tényleg azt veted egy politikus szemére, hogy politizál és nem moralizál egy olyan véres és kegyetlen háború kellős közepén, mint amilyen a II.Vh volt? :o "
Ha figyelmesen olvasnál, nem vetettem a szemére, hanem pont megállapítottam azt, hogy ő reálpolitikai szempontból akkor, a háború elején helyesen cselekedett, morálisan nem, és direkt írtam, elolvashattad volna, hogy ezt egyáltalán nem ítélem el.
"Egyebekben miről tárgyalhattunk volna a szovjetekkel azok után, hogy te is leírod, hogy mindenképpen szovjet megszállás alá kerültünk volna? "
Ugyanarról, mint amiről az angolokkal tárgyaltunk volna, ha angol megszállás alá kerülünk. Pl. kiszállás, bécsi egyezményekben nekünk ítélt területek.
"Bizonyára elkerülte a figyelmed, de pontosan azt írtam, hogy Horthy történelmi hibája az volt, hogy kinevezte szálasit és mocsadékát, de mint nyilván tudod te is, a nácik ENNEK ELLENÉRE megszállták az országot, mégsem érdekelt ez már senkit sem. "
Igen, éppen erről beszélek, hogy ennek ellenére is megszálltak minket. Tehát ezzel is az én érveimet támasztod alá, mert egy kiszállással sem lett volna rosszabb. Legrosszabb esetben ugyanazt kapjuk, mint ami történt, tehát német megszállás, hadszintér, orosz megszállás, de legalább van esély utána a "Közepes-Magyarországból" megtartani valamit.
"Node a szovjet kapituláció pont annyit jelentett volna, hogy "behívjuk a szovjetet és hagyjuk magunkat annektálni". Az meg nem biztos, hogy jobb alternatíva lett volna ahhoz képest, hogy el kellett bennünket foglalni. Sőt. Elég csak a többi "gyorsabban kiugró" ország sorsára gondolni, mert ha jobban megnézed, Magyarország volt a legvidámabb barakk, nem pedig ők. "
Mert szerinted van összefüggés aközött, hogy nem szálltunk ki, és aközött hogy mi lettünk a legvidámabb barakk? Szvsz az összefüggés inkább abban van, hogy volt példa arra, hogy valaki megtarthatott valamit, Bulgária, ehhez képest mi a végsőkig kitartottunk a németek mellett (nyilván ebben nagyobb felelőssége volt Szálasinak, mint Horthynak, de Horthynak is volt).