Re: "Horthy nem tekinthető államférfinak" – hamis legendák, elfeledett történetek a kormányzóról
Előzmény: #508832Mint írtam, odáig én totál egyetértek, hogy Magyarországnak miért állt érdekében a német szövetség, ezért írtam, hogy abban egyértelműen reálpolitikus volt Horthy, viszont attól még tény, hogy a moralitás helyett választotta a reálpolitikát. Ami nem feltétlenül baj, amiért baj lett, arról még nem tudhatott.
Ez viszont:
"Innentől egyszerűen nem maradt más választás, csak megpróbálni a lehetetlent, feltartani a szovjetet Magyarország határai ELŐTT, és arra a csodára várni, hogy hátha addig Németország elesik a másik irányból. De persze, ez a szövetségeseknek ezúttal sem volt fontos, és megálltak az Elbánál, holott ha akkor lendületből továbbmennek, akkor Magyarország legalábbbis kettős megszállás alá kerül, mint Ausztria és másképpen alakulnak a dolgok."
Óriási hülyeség, mert éppen az angolok közölték Horthyékkal, hogy a szovjetekkel tárgyaljanak. Tehát az, hogy minket az oroszok fognak megszállni, eddigre már eldőlt, innentől kezdve ez az ellenállás értelmetlen volt, ezen kívül itt szembemész azzal, amit korábban leírtál, mely szerint a német dúlást tudta elkerülni Horthy, itt viszont nem próbálta elkerülni, hogy harctérré változzon az ország. Tehát a lényeg, hogy Horthy tudhatta, hogy nem a harci eseményektől függ a befolyási övezet, mert ezt már lezsírozták.
"És akkor már rögtön érthetővé válik, hogy egyszerűen azért kellett utolsó csatlósnak maradni, mert ez nem is lehetett másképpen: Egyszerűen mi voltunk az utolsó ország Németország ELŐTT. Rá kell nézni a térképre: Magyarország Németországgal volt akkoriban határos. Hogy léphettünk volna ki a románok előtt? Vagy hogy maradhattunk volna semlegesek korábban?"
Ez is óriási baromság. Egészen más a szitu, ha egy ország kilép, majd a németek megszállják, és kinevezik az embereiket, mint ha együttműködik a németekkel, meg hintázik is, majd végül biztosítja a németbarát utódlást. Utólag éppen azokat az országokat tették felelőssé, amelyek a végsőkig együttműködtek.