Re: A remény rabjai
Előzmény: #506131"Láthatóan te nem érted, mert neked pártod van, nem ideológiád."
Nekem? Mondjuk az utolsó választáson az egyik szavazatom az MSZP-re ment, a másik a Fideszre. Na erre hogy varrsz gombot? :)
"Ha értenéd, akkor az ilyen kifejezés, mint liberálbolsi, éreznéd hogy mekkora önellentmondást takar."
Semmiféle ellentmondás nincs benne, tökéletes kifejezés. Mindkettő a nemzeti, konzervatív, rend alapú állam leépítésében, a szabályok nélküliségben és a zavarosban halászásban érdekelt, amelyben az újraelosztás és a rendnélküliség nekik és a profitnövelésnek kedvez.
"Én meg azt feltételezem, hogy Hornék idején nem ezt mondtad volna."
Szerintem te ne feltételezz, mert nem értesz hozzá, és egyebekben is csak személyeskedésre használod.
"Mondjuk mennyire volt szocdem az, hogy Hornék éppen az Orbánék által üldözendő külföldi tőkére építve próbálták felvirágoztatni a gazdaságot, egyébként sikerrel, kár hogy az utánuk következő kormányok ezt elkúrták."
Hornék egy igen komoly paradigmaváltással át akartak térni az öngondoskodásra, előtakarékoskodásra, fizetős oktatásra, és mellesleg nem a külföldi tőkére építettek, hanem óriásit privatizáltak, és abból jegybanki tartalékokat építettek. Tulajdonképpen a mostani csomagok nem sokban különböznek a Bokros csomagtól, talán csak annyiban, hogy most nem tapsolnak ugyanazok annak, aminek akkoriban tapsoltak.
"Én azt írtam, hogy a tranzakciós adónál téves az a meglátásod, hogy az adócsalókat is adóztatja, hiszen ha eleve a nem adunk számlát mutyi meg a zsebbe fizetés (értsd: SZJA-t és járulékokat sem fizet) ezzel sem lesz megadóztatva."
Megint nem érted. EZT az adóterhet MINDENKINEK meg kell fizetnie, ha zsebbe kapja a pénzt, ha nem. Ennek megfelően az adócsalókat is adóztatja, de értelemszerűen ez nem az adócsalás visszaszorítását szolgálja. Nem is értem, ezt honnan szedted.
"Mert amelyik bank fogyasztási hitelt ad, az nem bank?"
Az nem. Az uzsorás, mert ez nem a gazdaságot élénkíti egy olyan országban, amiben nincs saját termelés, hanem az uzsorások profitját növeli, amit kivisznek az országból.
"Támogatott lakáshitel az mond neked valamit?"
Mondd, de hogy jön ide? Azzal nem a bankokat támogatták, hanem a lakosságot.
"(tranzakciós adó 6x)"
Megérkezik a számládra a pénz (nem a te díjad), átvezeted a bankon belül (nincs díja és nem is lesz), ennek megfelelően pont nem terhel semmi. Hja ha tőzsdézni akarsz, az más kérdés, de ezt talán ne vegyük általános állampolgári problémának és ne ennek a költségeivel számoljunk.
"Vagy ha valaki akciós bankbetétekre vadászik, és számolva a költségekkel, egyik bankból másikba viszi a pénzét rendszeresen. Ez elvben hozzájárulna a bankok közötti versenyhez, de ugyebár jobb ezt megadóztatni, nem?"
Nem akarlak elkeseríteni, de a bankok közötti átutalás jelenleg sokkal drágább, mint ez az adónem. Főleg, mert ez maximálva is lesz.
"Remélem tudod, hogy egyrészt a Tobin adó megbukott, másrészt az európai tranzakciós adó terve köszönő viszonyban sincsen Orbánék tranzakciós adójával."
Az egy dolog, de ettől még szerinted kommenyista logika a tranzakciók megadóztatása, az EU szerint meg nem. A hogyan ebből a szempontból teljességgel lényegtelen, ha az elvet nézzük, hogy valami kommenyista, vagy sem.
"Pl. a részvénypiacokat az képes likviddé tenni, ha sokan kereskednek."
A részvénypiacnak az ország gazdaságához és munkaerejéhez nem sok köze van, most viszont erről volt szó.
"Ha már össze kell vetni bármit, akkor legyél igazságos, azt vesd össze, hogy növeled az SZJA-t ÉS csökkented az inaktívak juttatásait azzal, hogy növeled az áfát, így az aktívak is az inaktívak terhei is egyaránt növekednek."
Ezt most nem értem.
"Egyébként még egyszer, az áfa már az egekben van, és innen gondolod a fogyasztás további adóztatását?"
Természetesen, ha ezért cserébe a munkabéreket nem kell jobban terhelni.
"Oké, tehát azt állítod, hogy azt közvetve senki nem fizeti ki"
Azt állítottam, hogy pont nem növel adminisztrácót, és olcsó az adó behajtása és ellenőrzése.
"Mármint a kiadáscsökkentés liberálbolsevik retorika?"
Nem, ők a reform-ot szokták használni az adóemelésre, de állandóan a kiadáscsökkentés ment, aztán szépen meg is nőtt az adósságunk.
"Egyébként meg óriási baromság, hogy most lent lennének az állam költségei."
Pedig de, nagyon alacsonyak. Csak az a baj, hogy a GDP is alacsony. Egyebekben ha megnézed bármely PIIGS kiadásait, akkor el fogsz szörnyedni, hogy a magyar költségvetés mennyiből vegetál.
"Nyugdíjra például jelenleg is bőven erőn felül költ."
Ez így igaz. Viszont a nyugdíjasok többsége ennyiből sem tud megélni.
"Én arról beszéltem, hogy sokkal egyszerűbb az inaktívaktól elvonni, mint kicsavart logika szerint 1-1 szektort különadóztatni."
Az inaktívaktól elvonás módszere a fogyasztás megadóztatása. A nyugdíjasoktól pénzelvétel egyebekben garantált fogyasztáscsökkenést is jelentene, vagyis valójában az aktívoktól is elvonsz ezzel.
"Az hogy te ezzel szemben a 13. havi nyugdíjjal jössz, az arra utal, hogy a szezont kevered a fazonnal, vagy szándékosan terelsz."
Egyik pont amit adtak, aztán elvettek, csak közben akkora adósságot generált, amit még unokáink is fizetni fognak.
"Te tisztában vagy vele, hogy a lakás bérbeadás piacán nagyjából mekkora a feketepiac aránya?"
90%. És pont ennyi is maradna 5% mellett is. Mert nem érdeke a feleknek az adófizetés.
"Nos, nem tudom nézed-e a bérleti díjakat, de nyilván a bérleti díjak kereslet-kínálat alapon alakulnak, így Budapesten többe kerül lakást bérelni. Tehát eleve hülyeség, amit írsz, hogy Budapesten van bőven bérlakás, Budapesten éppen hogy nagyobb a kereslet, mint a kínálat, nyilván mert ott van több munkahely, és ezért sokan költöznek fővárosi albérletbe."
Dobj fel egy keresőt, nézzed meg mennyi lakást bérelhetsz és hogy mennyivel olcsóbban, mint korábban. MI a kérdésed?
"Ellenben azon kellene inkább elgondolkodni, hogy miért nem működik a vidék gazdaságilag."
Mert nincs gazdaság.
"A cégek meg panaszkodnak, hogy nem találnak szakképzett munkaerőt."
Ez így van. Mert nincs, aki van, azt meg nem tudják megfizetni.
"Ugyanis az a helyzet, hogy aki például Veszprémben megkapja a gépészmérnök diplomáját, többségük dobbant is Budapestre, Győrbe vagy külföldre."
QED.
Ezért írtam, hogy ennek semmi köze a bérlakásokhoz.