Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Előzmény: #468777

"A forint értékével kapcsolatban mindenképpen Matolcsyval kell beszéljél."

Nekem teljesen felesleges én 2006 óta azon örjöngtem, hogy ilyen brutálisan rossz gazdasági adatok mellett, hogy tud erősödni a Forint. Teljesen természetes, hogy egy rendbetétel keretében a helyére kerül az árfolyam. MINDIG leírom, SOHA nem válaszolsz:

Mivel lehetne indokolni, hogy a Forint árfolyam VÁLTOZATLANUL ~280 Ft/EUR legyen HA évekkel korábban is ez volt az árfolyam, ugyanakkor az EUR zóna és a HUF zóna inflációkülönbsége ÖNMAGÁBAN indokolta volna a 320-350 Ft körüli árfolyamot? Ez ügyben ajánlom figyelmedbe a Zsiday topicot, amiben ott a link, ahol ez már neki is feltűnt és le is vezette. Egyebekben, újólag megjegyzem, hogy a sávhatár 317 Ft/EUR-nál volt, tehát a mostani árfolyam messze nem nevezhető "gyengének", pláne irreálisnak. A 230-240 árfolyam nevezhető annak.

"Nem gúgliznál be egy 2010 áprilisi bankközi forintpiaci cikket?"

Nem értem mire gondolsz, legyél szíves pontosítani a kérdést. Ha arra gondolsz, hogy el tudtuk-e a papírokat adni, akkor a válaszom, hogy igen, túljegyzés mellett és csökkenő hozamelvárásokkal. Én is tudom, emlékszem. Ahogy arra is, hogy a választások után AZONNAL megugrottak a hozamelvárások, méghozzá jóval azelőtt, hogy az Orbán kormány BÁRMIT csinált volna. Egyebekben újólag felhívom figyelmed arra, hogy ahhoz a hozamelváráshoz tedd hozzá az EU+IMF+WB hitelkeret hozamelvárását.

""A szuverén magyar kockázati felárat a befeketető fizeti meg a biztosítónak a befektetése biztonsága érdekében. Magyarország az egyetlen, aki felé a befektetők ezt a költséget nem érvényesítik." Teljesen igazad van, lemaradt a "Szerinted" odaírása. Viccesnek szántam de nem az."

Tényleg nem vicces, mert nevetséges. A CDS egy tőzsdén adott-vedett szedett-vedett papír, amely mögött egyébként semmiféle fedezet, vagy biztosító nem áll. Ez neked újdonság? Ezek szerint igen. De azért most gondolkodj egy picit. Tudom, nehéz lesz, de próbáljad meg :) Ha tényleg fizetne a CDS bármit is, akkor tessék mondani, hogyan mehetne rendezetlen csődbe Görögország? Akkor kifizetné a "biztosító" az adósságot és a befektetők megkapnák a pénzüket. Vagy mégsem? Vagy végre felfogod, hogy ez a TŐZSDEI PAPÍR elvágólag más, mint az államkötvények és példának okáért semmi közük nincs hozzá, hiszen a CDS nem az állampapírokra vonatkozó felár, hanem úgy általában annak a megítélése alapján képződik, hogy mennyi az esélye egy országnak a csődbemenetelre? Azt csak a HAMVAZS és az uzsoráslobby hitette el Magyarországgal, hogy ezt hozzá kellene adni a hozamelváráshoz, vagy hogy a hozamelvárásnak ez a része lenne, hogy felnyomhassák a lakossági uzsora profitmargin-ját.

"Az egyik legnagyobb foglalkoztató az építőipar. tavaly kevesebb lakás épült, mint a II. vh legrosszabb évében."

Ez csak természetes, és semmi meglepő nincs benne. Többek között azért, mert a II.Vh ebből a szempontból legrosszabb évében "csak egy picit" nagyobb volt Magyarország mint mostanában. De olyan jól hangzik a sületlenség a HAMVAZS tollából :)

"A kormány kezdeményezte a 2007-2013 közötti időszak támogátasi kvótájának átütemezését, mert nem képes megteremteni a lehívás feltételeit."

Nem képes kiosztani, mert nincs elegendő önerő. Az, hogy kezdeményezzük az átütemezést, az nagyon helyes, hiszen az annyit jelent, hogy nem vesznek el a források. Vagy mi is ezzel a bajod?

"A pénzintézetek leépítenek."

Hála Istennek, mindig öröm számomra látni a bezárt bankfiókokat. Még akkor is ha éppen megszivatnak, mert a banki oldal szerint még létezik, de a valóságban már nem. Ez csak a valóság beáarzódását jelenti, azt, hogy az emberek VÉGRE nem vesznek uzsoráért készpénzt.

"Az egészségügy leépít. Az oktatás leépít. A közszféra leépít."

Mivel nincs pénz, ezt már régen meg kellett volna tenni. Úgy 1990-ben. És ebben semmi új nincs, köztudott, sőt KÖZELVÁRT dolog ez, csak éppen "ne most, ne így, meg ne velük" csinálják alapon megy a paláver.

"A normális munkaerő-felesleg Ausztriában, Svédországban, Németországban, Angliában és a világ számos más pontján fecsérli a tehetségét aprópénzért."

Hát, ők ezt nem aprópénzként élik meg, de tudod, annak idején valami olyasmiért léptünk be az Unióba is, hogy ezt megtehessék a magyar állampolgárok, merthogy ez teljességgel természetes Kelet Európára nézve, ahonnan szó szerint millió(!) számra mennek Európába a munkavállalók. Csak nálunk várja el a szocializmuson edzett álértelmiség azt, hogy az állam adjon számukra munkát. Abnormális. Tényleg.

"Bocsáss meg nekik, hogy nem vártak a te hívó szavadra, és nem stokizták be magukat a mélyhűtőbe."

Ezt szerintem megint nem érted te sem, csak azt hitted, hogy jól hangzik.

"Az exportra termelő jelentősebb cégek az anyaválallalat tulajdonában vannak. Összeszerelnek. Az anyacég által megállapított áron. Majd ha az audi átteszi a székhelyét Győrbe, újra megbeszéljük a nyereség keletkezésének helyét."

ROTFLMAO. Te tudod, mit beszélsz ilyenkor, vagy csak mindenáron kötekedni akarsz velem? :)

"És szerinted is? Mert ez nagyon fontos, ha te azt mondod hogy nono, lehet hogy Brüsszel is kivár a véleményével. "

Bocsánat, te emeled vigyázó tekinteted Brüsszelre, ezért nem értem a kritikádat. Én éppen azt mondtam, hogy biztos, hogy nincs "rendben" a te fogalmaid szerint, merthiszen biztos hogy többször is újra kell majd számolni. És én ennek őszintén örülök, mert ez sokkal jobb, mint amikor az elvtársi tervrendszerben azt hazudták, hogy minden rendben van, aztán rá pár hónapra jött a 10% feletti hiány, lásd 2006.

"Újraszámolt költségvetés. - ha én bemegyek egy házba (bármelyikbe) nem azon gondolkodom, hogy rám fog-e szakadni. Ha valaki csinál valamit, értsen hozzá. Vagy ne csinálja."

Látszik, hogy világéletedben alkalmazott voltál, ha valaha vállalkoztál volna, akkor pontosan tudnád, hogy a pénzügyeket, a cashflowt átlagosan naponta, de van úgy, hogy naponta többször is át kell számolni. És nem az az "okos", aki nem számolja át dacból, hanem az, aki mindig beárazza és átalakítja a költségvetését a változások alapján. Vagy szerinted normálisabb az, amikor 2006 áprilisában valaki közli, hogy dübörög a Pannon Puma, és jobban élünk mint négy éve, majd augusztusban benyújt EGY (igaz, tényleg csak egy) olyan brutális megszorítást, amit se előtte, se azóta nem látott senki, majd ezek ellenére sem sikerül a hiányt 10% alatt tartani? Ez normális? Ez lenne újra a követendő út?

"Az előzőek alapján miből gondolod, hogy a 2012-es 3%-os hiány rendben van?"

Nem látok semmi okot ne így gondolni, egyebekben a te "csakazértsemlehetrendben" érveléseden kívül én még egy véleményt sem olvastam, amely szerint ne lenne rendben. Tudsz ilyen véleményt mutatni?

"Ha 350-nek tartod normálisnak a forint árfolyamot, hogy lesz meg a költségvetés, ha 299 forinttal számol?"

Ne felejtsed el, hogy az árfolyam nem csak költségeket, hanem bevételeket is generál. Én egyebekben sem azt írtam, hogy 350 a "normális" árfolyam, hanem azt, hogy még az sem lenne alulértékelt, én pont azt írtam, hogy a 310-es árfolyam még a régi sávhatárok szerint is normális Forint árfolyamnak számítana.

Egyébként, ha például nem kell lehívni az EU+IMF hitelkeretet, akkor kényelmesen szufficites lesz a költségvetés ÖSSZES egyenlege. Például.

"Ha a költségvetést szerinted akárhányszor újra kell számolni, melyik lesz a jó?"

Hülyeséget kérdezel. EZEK nem "pótköltségvetések", hanem egyszerűen a változások beárazása és ennek alapján a módosítások. Mindig az a "jó", amelyik számítás éppen aktuális, és nem látom, mi ezzel a gond. Ha állandóan változnak a számadatok, akkor nyilván állandóan változtatni kell az ennek alapján számított adatokat is.

"Azt ne válaszold, hogy csináljunk jó sokat, és majd a végén megmondjuk, hogy melyikre gondoltunk (bocsi a többes szám első személyért) Tőled többet várok."

De hát hülyeséget írsz, ez nem találgatás, hanem "update"-elés, azaz mindig az utolsó az érvényes - nincs sem kettő, sem többféle költségvetés, ami között vacillálunk, hanem van egy, amit ha kell naponta aktualizálunk. Ez nem ugyanaz, mint amit írsz.

"Tehát a 18%-os elértéktelenedés szerinted 0."

Azt írtam, hogy AHHOZ KÉPEST, hogy mennyivel kellett volna CSAK az infláció különbsége miatt változnia az árfolyamnak (és akkor most a GDP változást elő sem húzom), ez nulla. Többel kellett volna, csak ennek az egy paraméternek az alapján. Az már egy más kérdés, hogy nem egyszerre, mert az nem jó, de a Bokros csomag idején se pusztult bele ebbe az ország, sőt, akkoriban ezt általában nagyon pozitívan értékelte a HAMVAZS média. Csak emlékeztetőnek: Egyszeri 10% forint leértékelés és HJE, akkor 1.5% havonta egy évig. Vagyis, valamivel JOBBAN értékelték le akkoriban a forintot. És ezt akkor SIKERNEK és MEGOLDÁSNAK hívták ugyanazok, akik most világvégét vízionálnak ennél kevesebbért.

Mint már többször kértem, légyszives fejtsed ki, hogy mi indokolná a Forint brutális reálfelértékelődését az EUR-hoz képest mondjuk az elmúlt 10 évben.

Igen, nem lehet elégszer elmondani:

"Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni, nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz."

Hogy ezeket sírod vissza... és ezeknek az adatikra mutatsz, mint igazságra, valóságra, reális értékekre, miközben sorozatban ezt idézed. Döbbenet.