Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Kik buktak a svájci frank esésén?

Előzmény: #440558

"Milyen más pénzéről beszélünk? Ez a bank követelése, vagyis saját eszköze."

Amig a bank a saját pénzével tőzsdézik, addig ehhez másnak nincs köze. Amikor viszont egy szerződéses jogviszony jön létre, akkor a szerződésben meghatározott pénzeszközöket ő bocsájtja más rendelkezésére, és éppen azt szeretné, hogy ezt a pénzt hozamokkal együtt visszakapja. EZ tehát a SAJÁT pénze (az egyszerűség kedvéért), amelynek a kihelyezésekor, illetve az egész ügylet során felelőséggel tartozik és elvárható a kellő gondosság. Ha annyira felelőtlenül adja oda, hogy igazából az sem érdekli, hogy azt az adós vissza tudja-e fizatni, akkor mégis milyan arcátlanság az, hogy amikor fizetni kell, akkor meg úgy áll hozzá, hogy az adós KIZÁRÓLAGOS felelősége, hogy visszaaja azt a pénzt, amit ő adott oda felelőtlenül?

"Ne jelezd. Ugyanis 150 chfhufnál ügyfél beballag a bankba, és 5 évvel későbbi lejáratra vesz ~195-200 ft-ért chf-et."

Bankban? Melyik bankban vehetek ilyet? :O És ha ez ilyen egyszerű, akkor a bank miért nem tette ezt meg? :)

"Vagyis a hitel veszteségét fedezi a határidős pozi nyeresége."

DE egy hitelfelvevő NEM AKAR tőzsdézni. Ezért megy BANKBA és nem a TŐZSDÉRE. Most pedig azt mondod, hogy ahhoz, hogy valaki hitelt vegyen fel, ahhoz minimum dörzsölt spekulánsnak kellene lennie. Szerintem ez irreális elvárás egy egyszeri adóssal szemben, ugyanakkor alapvető elvárás egy nem hitelezéssel foglalkozó, hanem tőzsdén játszó intézménnyel szemben.

"Ennek olvass utána, mert szerintem szakmailag hiányos nálad a fedezés rész."

Nem véletlenül kérdeztem rá... de arra meg nem jön válasz.

"Éppen azért hoztam fel párhuzamos példának, mert a jelenlegi pénzügyi világban ez a fajta banki magatartás is engedélyezett, és elfogadott."

Nekem semmi bajom ÁLTALÁBAN a devizahitelezéssel, én nem erről beszéltem. Én arról beszéltem, ahogy ez Magyarországon történt.

"Sajnos utópisztikusak és idealisták."

Nade, hadd legyünk már optimisták ;) És hadd ne védjem már a károkozókat...

"Összekevered a dolgot."

Azt hiszem nem ugyanarról beszélünk, hiszen szvsz te most azt mondod, hogy az MNB-ben legyen annyi deviza, mint amennyi a kormány+lakosság+vállalatok+önkormányzat összes devizahitele - én meg azt, hogy ha ez így lennem akkor éppen gond nélkül kivezethető lenne az összes devizaadósság, egyszerűen azért, mert nulla lenne az egyenlege ;)

"Te a lufit normálisnak tartod? Azért voltak olyan hozamszintek 2008-ban, és azért volt elegendő olyan alacsony devizatartalék, mert extrém kockázatkereső üzemmódban égett a világ."

Bocsánat, én már jóval Roubini előtt leírtam, hogy ez egy lufi, piramisjáték, ami fenntarthatatlan, pusztán ösztönből. Egyetértettem azzal is, hogy lehívjuk a hitelcsomagokat, mert MUSZÁJ volt.

De szerintem eddig nem erről beszéltünk :)