Re: Kik buktak a svájci frank esésén?
ikszf Előzmény: #440224"Ámde akkor, ha MÁS PÉNZÉRŐL van szó, akkor ez bizony hanyagság"
Milyen más pénzéről beszélünk? Ez a bank követelése, vagyis saját eszköze.
"Akkor tehát még egyszer szeretném jelezni: A devizaalapú hiteleknél erre esélyed sem volt, hiszen KÖTELEZŐEN forintban lehet azokat törleszteni"
Ne jelezd. Ugyanis 150 chfhufnál ügyfél beballag a bankba, és 5 évvel későbbi lejáratra vesz ~195-200 ft-ért chf-et. Ha akkor éppen 270 a chfhuf árfolyam, akkor chf-enként nyert rajta 70ft-ot. Vagyis a hitel veszteségét fedezi a határidős pozi nyeresége. Édesmind1 miben törleszted, attól még le lehet fedezni a pozíciót. Egyébként meg nem kell 5x jelezned........., mert pont ezt írtam: "A bankok mocskossága pedig az, hogy az ügyfél nem törleszthet devizában" Ennek olvass utána, mert szerintem szakmailag hiányos nálad a fedezés rész.
"Vagy beperlem az orvosomat, mert 5 éves koromban antibiotikumot írt fel sima megfázásra, és ezzel roncsolta a szervezetemet, ő pedig megkapta az orvoslátogatójától a plusz lóvét?"
"Igen, ezt megteheted, ha nem évült el."
Megteheted, semmi értelme, mert a jelenlegi tudomány szerint az antibiotikum szedetése egy elfogadott kezelési eljárás. Éppen azért hoztam fel párhuzamos példának, mert a jelenlegi pénzügyi világban ez a fajta banki magatartás is engedélyezett, és elfogadott.
"Ne keverjük össze azt, hogy igazam van azzal, hogy éppen nem így működik a világ".
Harcolni lehet, de értelmetlen, mert térdre kényszeríti a piac a kormányt. Laza 7%-ot gyengül a ft a lengyel zlotyival szemben a végtörlesztés bejelentése óta (szept. 12.)
És az egész világ rendje így működik jelenleg. Értem az aggodalmadat, egyet is értek minden szándékoddal ___maximálisan___. Sajnos utópisztikusak és idealisták.
"Magyarázzad el nekem légyszives, hogy ki az a barom, aki annyi kölcsönt tart, amennyi betétet"
Összekevered a dolgot. Nem a betétnek kell annyinak lenni, mint a hitelnek (az a tőkeáttétel nélküli világ lenne). Hanem a devizatartozásnak annyinak, mint a devizakövetelésnek. Hatalmas különbség. És édesmind1, hogy megéri e, mert a jegybank feladata éppen ez.
"Ha ugyanannyi a devizabetéted, mint a devizakölcsönöd, akkor nem az lenne a triviális, hogy egyszerűen kifizessed a tartozásod?! "
Nem, mert eltérő piaci szereplőknél jelentkezik a tartozás és a követelés.
A normális világ szted az, hogy korlátlan mennyiségben vásárolgat egy bármilyen jegybank államadósságot? Ugyan már.
Te a lufit normálisnak tartod? Azért voltak olyan hozamszintek 2008-ban, és azért volt elegendő olyan alacsony devizatartalék, mert extrém kockázatkereső üzemmódban égett a világ. 8-10x-es tőkeáttételen ül az egész pénzügyi világ. Minden 100 egységnyi pénzednek 10 egységnyi fedezete van, a többi csak jövőbeli ígérvény.