Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: Kik buktak a svájci frank esésén?

ikszf Előzmény: #439689

Tévedés, hogy a banknak nincs kockázata. Ha behajthatatlan a követelés, akkor mindegy, hogy az 1 millió 10 millióra duzzadt. (azt mondjuk nem tudom, hogy az ingatlanfedezet elkobzásán felül örökölhető e az adósság, vagy azzal törlődik).

Azt továbbra se értem, hogy miét a banknak kéne lefedezni az ügyfél devizakockázatát. Az az ügyfélé. A banké pedig az ügyfélkockázat (lsd első bekezdés). A hitele mellé bárki köthetett volna határidős chf vétel-t (ezzel persze növelve a költségét) (mint egy lakásbiztosítás a hitelből vett lakásra). A felügyelet erősen hibázott, hogy nem ilyen irányba terelte a piacon kínált termékeket.

A bankok mocskossága pedig az, hogy az ügyfél nem törleszthet devizában, és oda vissza 3-5% különbözetet használtak az adásvételi árfolyamban, illetve irreális kezelési költséget számoltak fel. A devizakockázatot hagyjuk már ki. Újra azt mondom, hogy mindenki maga fedezi le a devizakockázatát, és a devizában fennálló tartozásának a fedezetét maga teremti elő. A vis major-tól messze áll az, hogy a kockázat megnövekszik.

Tévedés ne essék, nem védek senkit. Ilyen világban élünk. Újra kéne gondolni a világ értékrendjét, és akkor ilyen mocskosságok nem férnének bele. De a mostaniból nem lóg ki.

Akkor én meg beperlem a magyar államot, mert orránál fogva vezette az embereket, hogy van fedezete az osztogatásnak, és felelőtlenül járt el, mikor a jövő nemzedékének terhére osztogatott a 13., 14. havi nyugdíjat.... stb. Ezzel engem eladósított akaratomon kívül. És egyik párt ráajánlott a másikra (=versenyhelyzet, mint a pénzügyi világban).

Vagy beperlem az orvosomat, mert 5 éves koromban antibiotikumot írt fel sima megfázásra, és ezzel roncsolta a szervezetemet, ő pedig megkapta az orvoslátogatójától a plusz lóvét?

Az állam dolga lenne, hogy ezek ellen megvédjen (szinte reménytelen harc, annyira a markukban tartják a tőketulajdonosok az egyes országok kormányait). Ha nem véd, akkor magadnak kell hatalmasra nyitott szemekkel járni. Farkastörvény, az élet minden területén reggeltől estig. Mi nem a pénzről szól manapság az egész világon? Írd újra a világ értékrendjét, és akkor majd elfogadom az érvelésedet. Mocskos egy világ.

A másik részét meg nem értem. Ha egyszer 100 egység devizatartozása van az államnak+lakosságnak+önk.nak, akkor 100 egységet kell visszaadnod devizában (+kamat). Milyen veszteség kompenzálásáról van itt szó?

Emögött pedig csak 100-x fedezet van a jegybanknál.

2008-ban normális szint? Akkor normálisnak számított. De egy normális világban annyi devizafedezet kell, amennyi devizatartozás, úgyhogy az akkori normális állapot nemnormális volt.