Re: egy 2.vh-s szösszenet
Scipio Előzmény: #434303Egyetértek a gondolatmeneteddel egészen idáig: "Mindezek alapján szerintem téves az a nézőpont, amelyben fegyveresek+földművelőkre kívánod osztani az akkori magyar társadalmat, mert szerintem ez így nem létezett: Akkoriban volt 100.000 hadrafogható KORÚ és KÉPESSÉGŰ férfi"
Ami mellékes, hogy én nem kívánok semmit részekre osztani, csupán ismertettem a 2+1 elméletet :)
Ami viszont lényeges: a honfoglaló magyarság létszámáról semmilyen korabeli hiteles forrás nem maradt fenn, csupán a sereglétszámra vonatkozó 20 ezer fős, csak erre lehet mindenféle elméleteket ráépíteni, mert más sajnos nincs...
Augsburg idejéről meg nincsenek sem a Kárpát-medence népességére, sem a haderőre vonatkozó hiteles korabeli forrásaink, tehát amikor azt írod hogy "Akkoriban volt 100.000 hadrafogható KORÚ és KÉPESSÉGŰ férfi" azzal nehéz mit kezdeni, mert erre én írhatom, hogy 50 ezer volt, más hogy 200 ezer, igazságot meg források hiányában senki nem tehet...Itt is csak abból indulhatunk ki, hogy van egy forrásunk, ami szerint 85 évvel ezelőtt, 20 ezer fős hadseregünk volt...
A 20 ezres létszámra meg csak az ismertetett 2+1 model a ráhúzható, a második egyébként alkalmazható a te elméletedre is, aszerint 30-60 ezer férfi volt a honfoglaláskor-közte 20 ezernél valamivel több harcos- ez a szám az itt találtakkal együtt bőven felkúszhatott jó 80 év alatt a 100 ezer potenciális, 30-40 ezer bevethető harcosra, szóval így működhet is a számításod, de mint az összes ilyen, ez is feltételezésekre épülő feltételezések ingatag agyaglábakon álló halmaza, sajnos ilyen az őstörténet :)
"Így például szerintem ha az augsburgi csatában részt vett magyar haderő a tényleges hadrafogható haderő számottevő része lett volna, akkor a vereség után megtámadták volna az országot "
Nem kellett véres vereség az ország megtámadásához, 907-ben a magyar történelem talán legfontosabb csatáját nyertük meg Pozsony környékén a betörő bajorok ellen, de ugyanők 950/951-ben a Rábáig törnek és távoznak nagy zsákmánnyal...
""de túl nagy megrázkódtatást nem jelentett a magyar hadszervezetnek, inkább a morális hatás volt jelentős..."
Írják a germánok. Géza meg bántatlanul felégette a püspökségüket és tovább szedte a változatlan mértékű adót. De szeretnék ilyen morális Magyarországot látni :) Simán vezettünk ezek után is hadjáratot,"
Komoly nyugati hadjárat már nem volt, a vereség hatására megindult a gyepűelve megerősítése, ekkor telepítik ide a besenyő és rusz katonai segédnépeket, de a csatában legnagyobb vérveszteséget szenvedő nyugati törzsek így sem tudják megakadályozni a német terjeszkedést, 970 körül megalakul a karantán és az osztrák őrgrófság, 991-ben Géza kiüríti a Lajtán túli területeket, István idejére a Morava-Lajta határ látszik állandósulni.
István megítéléseben félek kibékíthetetlen ellentétek feszülnek köztünk :)