Regisztráció Elfelejtett jelszó
Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!

Re: egy 2.vh-s szösszenet

Scipio Előzmény: #432303

Lélegzetelállító... Igazságok, féligazságok, tárgyi tévedések, "városi legendák" elképesztő katyvasza amit írsz, nem tudom van-e értelme szétszedni, de néhány megjegyzés kikívánkozik belőlem...

"Tessék elfelejteni a politikusok dokumentumait, meg az azokon való filozófálást." " A tankönyvekkel ellentétben" "Kissé másképpen nézett ki arrafelé a harctér, mint ahogy tanítják"

Mert te mire is alapozod az állításaidat, wikipédia meg gondolom a II. világháború legigazabb, eddig még sosem tárgyalt, minden tikot lerántó, amiről nem beszélünk tipusú "neves szakemberek" által jegyzett műveire :) Ha nem elnézést, de én ilyen művekben találkoztam eddig hasonló gondolatokkal...

Én amikor dokumentumokról beszélek akkor például az általam eredetiben ill. hivatalos fordításokban tanulmányozott tárgyalási jegyzőkönyvekre gondolok, vagy a részvevők beszámolóira, ezek az elsődleges ún. primer források...

De ha már szakirodalmat nem olvasol, legalább olvasd el a hozzászólásaimat mielőtt ilyeneket adsz a számba: "Most, hogy mást ne mondjak, ha azt hiszed, hogy a Japánra ledobott bomba kizárólag egy Sztálinnak küldött üzenet volt," "Ennek megfelelően (lásd előbbi írásomat) TELJES tárgyi TÉVEDÉS azt hinni, hogy a Japánra ledobott bombák meglepték volna Sztálint," ugyanis én mindössze ezt írtam :"Én két okot látok a ledobásban: saját élőerő megkímélése és a háború gyors lezárása, emelett persze belefért némi erődemonstráció is az egyre kényelmetlenebbé váló szövetséges felé is :) "

Csak néhány a tárgyi tévedéseidből:

"Sztálin már Jaltában beígéri a Japán elleni támadást (január), a II. Vh végetér Európában május 8.-án, ugyanakkor Sztálin NEM üzen hadat Japánnak, mert úgy gondolja, hogy intézzék el az amcsik, ő majd akkor megy, amikor már csak a számlát kell benyújtania. "

Jalta 1945 februárjában volt, Sztálin 3 hónapos határidőben állapodik meg a szövetségesekkel, amit napra pontosan be is tartott 1945 május 8.-1945 aug.8., de ezt már az egyik hsz-ban is leírtam -úgy tűnik ezt sem olvastad... tehát nem akkor ment amikor könnyű koncot látott, hanem pontosan akkor amikorra 1945 februárjában -atombomba hatás nélkül- megígérte, és mint szintén megírtam a szövetségesek kifejezett kérésére...

"Ahogy a bombát ledobják és Japán nem kapitulál, Sztálin AZONNAL hadat üzen, hogy ne késsen le a koncról" "AKKOR indultak meg, amikor már látták, hogy vége lesz a háborúnak és zsákmány nélkül maradnak."

Az ilyen gondolatmenet leírása előtt kellene tanulmányozni a logisztika alapjait, a szovjeteknek 3 front 1,5 millió katonáját, 5500 hk-t stb. kellett eljuttatniuk 1945 májusa után egy szál vasútvonalon Közép-Európából a Távol-Keletre, a kietlen vidékeken felvonultatni, a kiindulási állásaikba szétbontakoztatni, utánpótlásukat megszervezni stb, erre kellett a 3 hónap, ha sietett Sztálin a bombák miatt, ha nem, előbb ez nem ment...

"Kissé másképpen nézett ki arrafelé a harctér, mint ahogy tanítják ;) A szovjetek előtt nem álltak japán csapatok a meg nem támadási szerződés miatt (amit szokásosan a szovjetek rúgtak fel), így villámgyorsan haladtak a Japán partok felé."

Csak a Kvantung hadsereg több mint 700 ezer főből állt, további 300 ezer japán állomásozott Koreában, Kuril és Szahalin helyőrségeiben plusz 200 ezer (kényszer) szövetsége kínai-mongol katona, tehát 1,2 millió fő az 1,5 millió szovjet támadóval szemben, ezek megint a tények...

"Ausztria egyébként is teljes mértékben szovjet megszállás alatt volt, a szövetségeseknek nagyjából esze ágában sem volt oda is erőket tolni" "SZOVJET TERÜLETRE NEM MENTEK ÁT A NYUGATI SZÖVETSÉGESEK."

Még biztos találsz olyan idős exhonvédet aki 1945-ben Ausztriában adta meg magát a szövetségeseknek, nekik talán elhiszed, hogy Ausztria jelentős részét a szövetségesek foglalták el, de Csehország nyugati szélét is ők szabadították fel...

Végig mehetnénk így az egész írásodon, de sok értelmét nem látom, mert a tények úgysem zavarnak :), a kialakult nézeteiden meg szerintem akkor sem tudnék változtatni, ha fejreállnék :)