Re: nincs cím
Előzmény: #413561"Ha érdekel a véleményem részletesen a témával kapcsolatban akkor szűrj a topikban a hsz-aimra már leírtam több, mint elégszer."
Nézd, te is tudod, hogy ez így majdnem kilátástalan vállalkozás. Ugyanakkor engem most kifejezetten az én véleményemmel kapcsolatban érdekel a véleményed, azt meg nyilván nem találom meg korábban, hacsak nem adsz valami jobb szűrőfeltételt ;)
"Tehát valóban nem tesz félre, de ha ezt az összeget, amit most nyugdíjra utalsz nem kapja meg, akkor felveszi hitelként."
Egy dolgot figyelmen kívül hagysz: Azt, hogy a manyup esetében GARANTÁLTAN és dúrván csökkenthette volna az éves nyugdíjkiadást. A manyup megítélése szempotjából tehát csak egy kérdés van: Az állampapírok kamatai és költségei több lett volna, mint a csökkenés, vagy kevesebb. Szerintem garantáltan kevesebb, tehát önmagában az elképzelés nem volt káros, az egy más kérdés, hogy ez természetesen nem garantálta volna a nyögdíjrendszer fenntarthatóságát.
Erre viszont én már 2008-ban azt írtam, hogy a nyögdíjrendszert úgy KELL átalakítani, hogy a nyögdíj csak nyögdíj lehet és a nyögdíjkassza annyit fizethet ki, amennyi befolyik - mert ez, és csak ez garantálhatja az egyensúlyt (előző évi tervhez képest éves szintű +/- eltérés a költségvetési tartalékból fedezhető, következő évben előzetes előjellel elszámolva a +/- -t), most pedig ebbe az irányba megyünk. Ezért is írtam azt, hogy számomra a két kérdés MANYUP jó/nem jó, a nyugdíjrendszer fenntartható, nem tartható, jó-e úgy ahogy van, az két teljesen különböző kérdéskör.
TEHÁT, kérlek, hogy mondandómat ne a manyup rendszer "éltetése" témakörben olvassad, mert arról szó sincs, nem arról beszélek! Én kizárólag arról beszéltem, hogy az EREDETI elképzelés jó volt a fenntarthatóság irányában, de a megoldás az, ha a nyögdíjkassza a nyögdíjkassza (és nem szociális kifizetési hálózat), és a befolyt pénzek vannak szétosztva. Pofonegyszerű, működik, és még jó is, ha rendesen van szétosztva a pénz például a befizetések/ledolgozott évek/satöbbi alapján.
Csak egy gond van vele: Az a fránya alkotmányosság. Ezen azonban szerintem lehet segíteni, főleg azért, mert ez nem szociális, hanem gazdasági kérdés. Azonkívül nem hiszem, hogy ne lenne társadalmi támogatottsága annak, hogy nyugdíjat csak az kapjon, aki meg is dolgozott érte, és aki többet dolgozott, az többet is kapjon.
És azt már csak igazán csendben jegyzem meg, hogy a hivatalos kommunikáció (panem&circensis;) mellett csendben ezt is meg lehetett már hallani. Ami azt jelenti, hogy ha odafigyel valaki, akkor láthatja, hogy CSENDBEN nagy változásokról gondolkodnak, és azokat momentán még az ellenzék sem kezdi ki. Most hogy azért, mert ennyire hülye, vagy mert egyetért, azt még nem lehet tudni, de nem is ez a lényeges - a hangoskodás furcsa, a csendes megjegyzések viszont kifejezetten érdekesek.
Így már OK? :)