Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: nincs cím

Nemletezik Előzmény: #412189

Örülök, hogy itt van egy értelmes gyakorló keresztény. Én személy szerint nem követem egyik vallást sem, azonban van logikán alapuló világnézetem. Előre figyelmeztetlek, hogy az írásom is ebben szellemiségben történik és lehet, hogy sértőnek fogod találni.

Amennyire értem keresztény tanítás igen sok tanulságos történeten alapul. Amiből az emberek elsajátíthatják a megfelelő értékeket. Ok, ez egy hatékony módja a tanulásnak. Azonban miért baj, ha valaki ugyanezen értékeket nem keresztény tanításból vezeti le? Miért olyan fontos Jézus alakja (történetvezetésen kívül). Miért kell hogy legyen mennyország és pokol? Az imádkozás helyett miért nem elegendő a pozitív gondolkodás és a hatékony célmeghatározás. Miért kell csodákról beszélni? Miért kellenek a szentek? Miért kell Istennek hálásnak lenni és nem a természetnek, univerzumnak, 42-nek? Miért tilos az abortusz? Miért nem szabad kondomot használni? Miért kell a cölibátus? Miért kell tisztelni az egyházat? Miért istentől kell kérni a megbocsátást, amikor azt magunkban kell keresni. És még sok-sok ilyen kérdés.

Szerintem egy szóban elmondható, hogy miért: Marketing.

Azért, mert a nagy többség - ha nem butítják el mesékkel - nem fogják követni a vallást.

Ha nem fenyegetnek pokollal és a sátánnal. Ha nem hitegetnek mennyországgal. Ha nem adnak reményt a csodával. Ha nem adnak bűntudatot. Ha nem biztosítják hogy létezik az igazságosztó Isten. Nem fogják követni.

Ez rendben is van. Valószínűleg a keresztény vallás nem tett volna meg ekkora utat ezek nélkül. És a cél szentesíti az eszközt. Azonban elég sok idő eltelt már azóta, nem vagyunk már a sötét középkorban. Miért kell elbutítani az embereket továbbra is? Miért nem lehet felnőttként kezelni a vallásgyakorlókat és logikusan levezetni, hogy miért éri meg nekik ezeket az értékeket követni. Matematikával, valószínűség számítással, pszichológiával, biológiával, fizikával tudományosan megmutatni, hogy nagy valószínűséggel jobb életminőséget kaphatnak, ha követnek bizonyos értékrendet illetve gondolkodást.

Szerintem a jelenlegi rendszer a kuruzslóknak kedvez, a képmutatóknak, a korruptaknak. Megnehezíti az igaz, jó emberek munkáját ami kevésbé hatékony.