Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: re

Spade Előzmény: #407264

"és itt tettem fel azt a kérdést, hogy ha ez megtörténne, akkor kinél jelentkezne egyáltalán veszteség?"

.

a betétesek buknának, ugyanis a pénzteremtés maximuma a tartalékráta reciproka, egy végtelen mértani sor miatt a hitelezésben ami ország szinten igaz, de az egyes bankoknál más más értéket ad, tehát lenne csomó bank akinél eltünne a követelés láb. Ráadásul összbank szinten az egyszeres adósság fedezetei csak a betétek lennének meg a bankokaz egészet, egyrészt vannak olyan pénzintézetek akik nem teremtenek pénzt pl. takarékszövetkezetetek akik 1:1-ben a betéteket helyezik ki, azután pedig ott van az a probléma h a betétek hitelek globálisan működnek mondjuk csomó betéte Kínának van stb. tehát eleve csak globálisan lehetne kliringelni, de az egyszeres adósságot (mintha a tartalék ráta 100% lenne) akor se lehet annulálni.

A morális következményekről egy elengedésnek ne is beszéljünk mert onnantól kezdve senki nem fizetne mondván ugyis elengedik 2 év múlva, a bitzalom a pénzügyi rendszerben összeomlana...

.

Mindenkit zavar a pénz multiplikátor ami alapján a bankok pénzt teremtenek de ezt úgy kell felfogni, h ez a pénzhitelezésben egy tőkeáttétel ennek révén lehet olcsón nagy mennyiségben hitelezni a gazdaságot különben ha 100% a tartalékráta akkor 5-10x annyi pénzt kellene betétre gyüjteni ami felvinné a kamatokat 40-50%-ra h megérje a betétesnek berakni ahelyett h elköltené, a bank meg 70-80%-ra tudná kihelyezni, azt meg ki a f@szom venné fel, szinte senki ráadásul a sok betét lefagyasztaná a fogyasztást...szal befagyna a gazdaság a legvégén...egyébbként vannak erre modellek sztochasztikus parciális diffegyenlet szal nem kell nagyon túlfilózni a dolgot akár lehet szimulálni is a hatásokat :)

.

"Szerintem összekeverted az "államot" a "kormánnyal""

Nem keverem államot írtam mert ugye az amcsiknál a végrehajtó hatalom az elnöké a törvényhozó a kongresszusé az elnöknek csak vétó joga van, és csaknem független az elnöktől, és mégse müködik a fegyelmezett költségvetés, egyértelműbb a helyzet európában, elvileg a végrehajtó hatalom független itt is a törvényhozástól, de ez gyakorlatilag 100%-ban vazallusa a kormánynak, főleg egypárti kormányok esetében, szal amit a kormány akar az lesz...tehát menne ezerrel a politikai alapú pénznyomás...

.

Egy tartós visszaesésben persze lenne egy szabadságharc aztán meg a 2. napon a nincstelenek zavargása jönne masszív gyujtogatással a rendőrök meg b@sznának rendet tenni mert nekik se jut pénz a nagy szigorítások miatt aztán villámgyorsan összeomlana az állam, ami után jönne egy katonai diktatúra...vagy egy őskáosz. Hát én nemtom de finoman szólva nem Hitlert tekintem a demokrácia ősének öltek ott meg nem kevés ellenzékit is...túl a cigányokon, zsidókon orosz hadifoglyokon is....az egy rettegett lázálom volt minden árja német számára is...