Re: nincs cím
sbbacsi Előzmény: #401048Ebbe két helyen kötnék bele:
1. Pénzről és papírokról írsz, de a végén kellene lennie valami materiális dolognak is, amibe "fektethetsz", kenyér, plazmatv, yacht... tudom, kicsit kicsavart a példa, mert ezek pénzek nem ide mennek, legyenek inkább az ezeket gyártó multik... de a sor végén ott kell lennie annak az eseménynek is, amikor a terméket megveszik. Ez a kör az aminek most úgy látszik, hogy nem zárul be a vége. Így keringhet akármennyi virtuális érték (pénz, papír) a rendszerben, oda lyukadunk ki, hogy vagy másik virtuális értékre váltod... vagy a végén semmire, ill. jóval kevesebbre, mint amit virtuálisan ért. Ismétlem: ez nem ma lesz, de ez látszik az alagút végén.
2. Dömpingspekuálció: Úgy tűnik lassan mindenki spekuláns, az is aki nem. A befektetők is. Ez csak nekem fura? Nekem gyanúsan beleillik az 1. pontbeli nézőpontba. A rendszerbe beletolt pénz=kamu. Abból "befektetni"=spekuláció. Érték nem jön ki a belőle a rendszer végén pár 10 év múlva.
Mibe fektetnél most egy nagyobb vagyont úgy, hogy mondjuk 50 év múlva is garantált hozamot (fix piaccal/igényekkel) hozzon reáljavak termelésével (ne csak biteket gyártson) kiszámíthatóan (nyersanyag és energiakészletektől függetlenül)?