Re: nincs cím
Előzmény: #389727"DE fogalmazhatok úgy is, hogy költség szinten (managment fee, stb) igy is kiviheti a profitot, miközben az itteni leány meg simán veszteséges..."
Én is inkább így fogalmaznék :)
Főleg azért, mert bár a fenti számítás pontos és jó, de pontosan ezzel élnek vissza a bankok, mert így sírják el nagy bánatukat.
Mert szerintem ez a számítás sem igaz MAGYARORSZÁGRA.
Ugyanis ez akkor lenne igaz, ha FEDEZETLEN hitelekről van szó, csakhogy erről szó sincs: Jelen esetben kizárólag FEDEZETT hitelekről van szó, merthogy ezek jelzáloghitelek! Azaz, még ha be is dőlnek, akkor sem 100% tőke a bank vesztesége, hanem - valószínűleg - nagyjából 30% maximum, hiszen korántsem minden hitelre igaz az, hogy alacsonyabb a jelzálogtárgy értéke, mint a tartozás, azaz az ingatlanok jelentős részénél még az uzsoraértékesítés mellett is 100% közeli megtérülésük lesz - kamatokkal, költségekkel EGYÜTT.
Ennek megfelelően számomra elég nyilvánvaló, hogy az "úgynevezett kockázati felár" valójában egyszerűen a profit turbószivattyú idegennyelvűsítése, hiszen az semmi más célt nem szolgál, csak azt, hogy a profit garantált legyen, ILLETVE még nőjön is.
Azt hiszem ezt - a minden korábbi értéket meghaladó banki eredmények miatt - nem kell különösebben indokolni. Hiszen valójában tényleg valahol a marginalitás szélén lehet azon ingatlan jelzálogo száma, ahol SEMMIT sem tudnak fizetni a tulajdonosok, sőt mi több, valójában azok az igazán alacsony összegű hitelek.
Én tehát nem sírnék a helyükben, főleg ha egy 200 milliárd+ extra adó nemhogy a csődbe nem kergeti őket, hanem rekorderedmények elérését teszi lehetővé. Szóval, amig bank nem megy csődbe amiatt, hogy nem kap elegendő pénzt az adósrabszolgáktól, addig szerintem nekik a sűrű kussnak kellene lenni a nevüknek. Node, ilyenkor beindul a csicskagép és máris jönnek a vérebek, hogy "nem fizető lesz az ország", aztán onnan érkezik be a profit.