Regisztráció Elfelejtett jelszó

Re: Fejtegetés

matgab Előzmény: #340472

Jól látod Hathor kollega.

Bár a november -decemberi forgalom speciel jobb volt , mint a tavalyi, de összességében totál gyász az egész ország.

Az emberek ülnek az egyre magasabb devizahitelekben- tehát nincs pénzük vásárolni és egyre kevesebb lesz. Minél többen törlesztenek (új hitelt meg nem nagyon adnak a bankok) annál erősebb lesz a külföldi deviza. Gyakorlatilag ami éveken át tartotta a forint erejét, az most éveken keresztül gyengiteni fogja.

Ez egyre több csődhöz fog vezetni, ami egyre több munkanélkülihez, ami még kevesebb vásárlóerőhöz, egyre több hitelbedőléshez. Az egyre több hitelbedőlés még óvatossabbá teszi a bankokat, még kevesebb hitel stb.stb...

Ezt tudja majd ellensúlyozni az , hogy az egyre gyengébb deviza egyre versenyképesebbé tesz minket az export-import terén. Talán nem francia és szlovák tejet fogunk venni, mert drágább lesz. Talán a gépgyártó-vegy és gyógyszeripari cégek is egyre többet tudnak exportálni, ez egyre több munkahelyet jelenthetne.

Szerintem a kilakoltatási moratóriummal ezt az időszakot akarják kibekkelni, noha szerintem rövid távon a negatív trendek sokkal erősebbek lesznek, mert ugye az exportnövekedés az majd az esetlegesen megvalósuló beruházások után kezdődnének igazán, viszont hitel az kevés van.

A magyar KKV jelenleg nem képes jelentős mértékben exportra termelni sajnos, pedig ez is egy megoldás lehetne, csakúgy, mint az informatikai környezetvédelmi, alternativ energia üzletágak.

Hosszhuszárnak: Az összes CHF Magánhitel 10%-a Mo-ra van kihelyezve,az EU-s államok inkább EUR-ban adósodtak el!

Hát igen az eddig igen magasan tartott forintkamatok véglegesen eladósitották az országot, innen nagyon nehéz úgy kilépni, hogy nem mondunk államcsődöt.

Pedig Argentina pl. nincs olyan rossz helyzetben, pedig náluk volt csőd, mégis ad nekik megint mindenki hitelt...

Én sem tudok olyan vállalkozási lehetőséget, ahol tisztességes melóval normál munkaidőben jól meg lehetne élni...

Én is kivárok, félig EUR-ban félig HUF-ban.

Rövid távon nem lehet tudni, hogy merre megy a tőzsde, mert amig nyomtatják a dollárokat, addig bármeddig mehetnek felfele az árfolyamok, addig kockázatos shortolni.

Ha leállnának a nyomtatásssal, akkor egyértelműen a short lenne a király, csak ezt a FED is tudja, ezért nyomtatni fog, hogy a részvény tulajdonosok (nagytőke) a lehető legkevesebbet veszítse, míg a stagnáló munkabérek és emelkedő nyersanyagárak, szépen növelik a megélhetési költségeket és az inflációt.

Ezzel gyakorlatilag "társadalmasítják" a nagytőke veszteségeit.

Én jan 15 -ig biztos kivárok (bár ma majdnem inditottam egy próbashortot) és utána meglátjuk mit csinál a FED.