Re: Liberalizmus
_gdy_ Előzmény: #226270komolyan nem ertem, miket irsz, hiszen pont hogy vannak vonatkozó szabályok.
persze hogy mindent nem lehet írott szabályokba foglalni (gödel óta tudományosan és hivatalosan is), de egy intelligens ember (na jó ha akarod, akkor nevezzük közösséginek) átlátja, hogy a hallgatólagos szabályok is az ő érdekeit szolgálják és ezért betartja azokat.
mondjuk nálunk egyáltalán nem divat semmilyen szabalykövetés, és a törnvényeinket is nagyobbrészt lehetetlen betartani (ezt tartom a legfőbb problémának). ez viszont csupán kishazank abszurditása, es mint pelda nem alkalmas arra, hogy ilyen általanos filozofia következtetést vezessél le belőle.
a szabályok tisztelete betartása és betartatása közösségi lét alapja. eddig talan egyetértünk.
és pont ez a lényege a liberalizmusnak is, tehát hogy senki sem helyezheti magát a szabályok felé önkényesen.
egyébként maga a liberáslis gondolat pedg, éppenhogy jézustól ered, mert ő mondta először, hogy a legfontosabb ,hogy másnak ne árts cselekedetidde (és ezt nem én találtam ki, hanem tanultam).
azt kell mondjam, igazából te magad is liberális vagy, ha olyan értékeket, mint általános választójog, szólásszabadság, magántulajdon védelme magadénak érzel, még akkor is, ha nem nevezed magad annak. ezen alapértékek feladása elég beláthatatlan következményekhez vezetnek, így még a gondolattal sem szabad eljátszani hogy mi lenne ha.
talán erről keveseknek van közvetlen tapasztalata minálunk, de tény, éppen hogy a legliberálisabb berendezkedésű országokban leginkább szabálykövetőek az emberek.
summa summárum amit itt csináltok az árnyékbokszolás csupán. nem létezik az amit támadtok, de kerestek valamit elenségnek, hogy ideologiat, világmagyarázatot gyártsatok.