Re: nincs cím
Ozzy_ Előzmény: #196005Két ágazatról tudok írni
1. Webszerkesztés:
Állati sok a megrendelésem, már nem is igazán győzöm csinálni. Mindenkinek megcsappant a forgalom, úgyhogy próbálnak marketing oldalon fejleszteni és ennek egy része nálam csapódik le szerencsére. Úgyhogy a válság bizonyos ágazatokat (talán indokoltan, talán nem) felfejlesztett. Szerencsére pont belenyúltam egy ilyenbe.
2. Buszgyártás
Részem van egy buszgyár mindennapjaiban is. Nehéz kenyér, mert a BKV botrányok nyomán most senki nem mer pályáztatni, így pályázat hiányában megrendelés sincs. Tavaly még volt meló dögivel, mert a meglévő rendeléseket kellett teljesíteni, de most szinte semmi. Bár a cégvezető okos ember, tudom, hogy megoldja a helyzetet és a föld alól is szerez megrendelést, ha nem itthon, akkor külföldön, de ahogy most kinéz a piac az katasztrofális. Erre a piacra most ért el a válság azzal kiegészülve, hogy kitört a BKV balhé és nem mer senki lépni az állami cégeknél, más meg nem rendel buszt, mert a meglévőket se tudja fenntartani, meg a turizmus leépítésével utasuk sincsen.
Mivel ez a két vállalkozás is teljesen másképp éli meg a válságot, ezért úgy gondolom, hogy nincs általános válasz, hogy milyen irányba kell haladni. Minden vállalkozásnak a saját lehetőségeit kell felmérni.
A te esetedben valószínűleg jó döntés volt a kínálatbővítés. Már csak azért is, mert ezzel lehet, hogy most csak néhány "olcsó" vevőt szerzel, de azok a vevők később ha meg vannak elégedve veled lehet, hogy a következő alkalommal, amikor már több pénzük van tőled rendelik a következő cserépkályhát is a minőségibbek közül.
Saját munkáimból is van ilyen tapasztalat. Kiajánlok egy weblapot X Ft-ért, de mondom, hogy lehet másképp is X+Y Ft-ért. Általában X Ft-osat választják, de fél év múlva megkeresnek a bővítésért. Most is tele vagyok ilyenekkel. Nálad nyilván nem fél év az átfutása ezeknek, de rengeteg új ügyfelet szerzel, ami később kamatosan megtérül.
Ezen kívül a részleges profilváltás is segíthet, amit már többen javasoltak.