lakásépítési dilemmák
Ddavid Előzmény: #1508355Mindig az arányok felől közelítem meg én is a témát, mert a számok változhatnak, de az arányok jól mutatják a helyzetet(itthon, külföldön is). Amit látok, hogy átalakulnak a lakhatási szokások és a 15 perces város nagyot fog menni a jövőben pl. a Corvin negyed ennek szellemében épült.
A legdrágább nem a lakhatás, étel, utazás hanem az idő és a fiatalok egyre jobban felismerik ezt és próbálják élményekkel kitölteni az aktív részét (20-65 éves korig) az életüknek. Ezért az utazás és a szolgáltatások igénybe vételéhez szükséges idő rövidítésével vesznek "hosszabb életet". Ami új, hogy ha nincs lakásod már nem cringe többé, még a 1990-2018 között az volt. A keresési feltételeik meg lokáció, ár, berendezés alapján van súlyozva, de 250 felett a nagy többség nem akar fizetni inkább rosszabb (nem nagyi bútoros) lakást választ jobb lokáción.
+ BP-re nagy a bevándorlás még mindig, mert annyira nem redva város.
Régen a mennyitkeresel.hu -t (megszűnt) néztem, mert hasznos hozzászólások voltak, de mára csak a Reddit maradt.
Arányok:
2004-ben 1/10 volt a parkolóhely ára a lakásénak
2025-ben olcsóbb kicsit 1/11-12
2004-ben 180k volt az átlagfizu = br. 73 hónap volt 1 átlagos lakás(akkori 1.5 szoba 50-55nm volt) megvétele garázzsal
2025 800k = br. 106 hónap (44-46nm + teremgarázs, ez kiigazítva nm-re olyan 120 hó most)
A kocsi témát nem hozom be, mert aa fentartása, szervízelése a 15+ éve smodeleknek megoldható a többi elég necces). Átlagos autó is 15k futással, értékvesztéssel, autóba rakott tőke kamatának kiesésével, szervizzel is 150-200k simán van :\
A gyereknevelés témát sem, mert költég, de idő is amit a mai kényelmes társadalom egyre kevésbé áldoz be.
Lehet kicsit mesélősre sikerült kevés datával, bocsi, de köszi hogy elolvastátok.
UI: BR. átlagot nagyon torzítják a húzóágazatok, ahol 600 br a kezdő és 3 év után 900-1.2 sima ha tanul, fejlődik és vált az ember.