Regisztráció Elfelejtett jelszó

tiltott zónák és társadalmi összeomlás: ok vagy tünet?

matgab Előzmény: #1494467

Egyszerűen az embereknek kényelmes elhinni azt a hazugságot, hogy a vagyon pénzzel felhalmozható, a fogyasztás ideje eltolható időben akkor is, ha a jövő generációja nem tesz a pénz mögé valós értéket, nem állít elő termékeket, nem nyújt szolgáltatásokat.


Pedig elég könnyűnek tűnik elvileg azt egy közgazdasági oldalon lévő "hallgatóságtól" elvárni, hogy belássa:

Ha nem állítanak elő új szolgáltatásokat , új termékeket, akkor a pénz a jelenleg ismert formájában egy pillanat alatt elveszti az értékét.

Egyszerűen ha nincs szolgáltatás (logisztika, informatika, egészségügy, közigazgatás), akkor abban a pillanatban visszatérnénk az őskorba, ahol bizony egy papírpénz kb pont annyit ér, amennyit maga a papír és tök mindegy , hogy 1 van rányomtatva, vagy 20.000.

Ezért: ha nincs jövő generációja megszülve , felnevelve, és/vagy nem dolgoznak, akkor mindenfajta megtakarítás és vagyon ami évtizedekig önmagában biztosítaná bárki inaktívnak a fennmaradását- az elértéktelenedik (nyilván mondjuk ha valaki konzervben tartja a megtakarítását és van nyitója is- az viszonylag sokáig el tud éldegélni).


Ergo az inaktívak vásárlóerejének a megtartása csak akkor lehetséges, ha az aktív társadalom "lemond" a saját maga előállított javakról az inaktívak részére.

Azaz mindenfajta mismásolás ellenére az egyetlen dolog, ami egy inaktív (nem a saját és/vagy mások létfenntartásáért dolgozó) embert életben tart az a következő generáció munkája.

Ha meg a fenti gondolatmenet igaz, akkor mindenki aki nem szül gyereket , az inaktív korában egy potyautas magatartást vesz fel.

Persze lehet mondani, hogy valaki többet érdemelne, hiszen ő aktív korában több inaktív embert is eltartott, de valójában nem. Mert nem transzferálhatóak valóságban a szolgáltatások. Vagy csak nagyon korlátozottan.

Ezért kellene abba az irányba nyomni az embereket, hogy vállalják a következő generáció kinevelését, hogy fenntartható maradjon a rendszer. Mert a jelenlegi rendszerről, ahol az átlag fehér társadalom reprodukciós rátája 1,3 - 1,8 közé esik (Múltkor olvastam, hogy a francia fehér lakosságé a jóléti társadalom ellenére is csak 1,3, míg a bevándorlóké 3,3 - csak hát ők a (munkára) nevelésben maradnak utána el...) azt mindenki tudja, hogy fenntarthatatlan.